Avram Constantin – Prezentarea şi dezbaterea moţiunii simple intitulată “O reformă a administraţiei fără consens nu are succes!” iniţiată de 51 deputaţi

Domnul Constantin Avram:

Mulţumesc, domnule preşedinte.

Domnilor miniştri,

Stimaţi colegi deputaţi,

Dată fiind ora înaintată am să încerc să fiu foarte scurt.

Potrivit Dicţionarului limbii române, “a face opoziţie” se traduce prin “a se opune, a se împotrivi”, mai exact “a opune o rezistenţă la o stare de fapt, la o întâmplare, la o situaţie contrastantă”. Ceea ce constatăm astăzi însă, în acest plen parlamentar, este, din păcate pentru bunul mers al democraţiei româneşti, un ritual repetat al unor moţiuni simple, fără fundament şi fără rost. Prin astfel de acţiuni, din start lipsite de şanse, încearcă reprezentanţii actualei opoziţii să-şi justifice prezenţa în Parlament, în faţa oamenilor care de fapt i-au trimis aici, cu speranţa că vor face opoziţie constructivă, dar şi benefică lor.

Semnatarii acestei “sarabande” de moţiuni, precum cea discutată astăzi, încearcă să-i păcălească în continuare pe puţinii români care mai cred în ei, ducându-i în eroare că astfel de documente scrise pe genunchi, fără cap şi fără coadă, ţin loc de opoziţie adevărată.

Din nefericire, stimaţii semnatari ai moţiunii cu tema reformei administraţiei nu sunt alţii decât foştii artizani de ieri ai marilor reforme ale societăţii româneşti, inclusiv cea administrativă, bazate pe tăieri, diminuări ale puterii economice a populaţiei, pe cheltuieli fără noimă şi cheltuieli clientelare din banii publici şi pe aruncarea românilor în cea mai cruntă sărăcie de la Revoluţie încoace.

Stimaţi iniţiatori,

Doamnelor şi domnilor deputaţi,

Din nefericire, asistăm la un concurs naţional de demagogie şi de minciună practicat de reprezentanţii autorizaţi ai celui mai neperformant guvern – este vorba de Guvernul Boc -, aflaţi acum acolo unde le este locul, pe băncile opoziţiei.

Să încercăm să ne reamintim puţin cum au realizat Guvernele PDL reforma administraţiei, reforma economică şi în general reformele necesare societăţii româneşti în cei aproape patru ani de guvernare.

Nu cred că românii au uitat marile promisiuni ale domnului Boc, premierul “păpuşă”, care a dat asigurări că pensionarilor nu li se vor tăia pensiile, că bugetarii îşi vor primi salariile înapoi, că vom avea o absorbţie foarte bună a fondurilor europene. În realitate, bătrânii acestei ţări au suferit până la disperare, bugetarii au fost profund umiliţi, iar rata de absorbţie a fondurilor a fost sub 7%.

Românii au fost condamnaţi la austeritate, la sărăcie lucie, un mare procent dintre ei, în vreme ce fosta putere nu a luat nicio măsură pentru a creşte veniturile cetăţenilor, pentru a dezvolta economia, pentru a spori numărul de noi locuri de muncă.

În consecinţă, sacrificiul românilor în anii de graţie 2010 şi 2011 a fost zadarnic. România a ajuns într-o situaţie extrem de delicată, nu a putut evita declinul, nu a putut să iasă din impasul economic.

Am amintit toate acestea cu ferma convingere că o reformă administrativă de succes nu se poate realiza fără prosperitate şi fără încredere.

Atunci ne întrebăm, pe bună dreptate, dacă reformă a fost în administraţia publică ordonanţa potrivit căreia se înregistrau angajări la şapte posturi vacantate. Eu cred că nu, din moment ce resursa umană necesară absorbţiei fondurilor europene a rămas subdimensionată.

Ne putem întreba dacă poate fi denumită reformă în administraţia publică şi în instituţiile deconcentrate faptul că pe timpul guvernării dumneavoastră aţi promovat cu precădere în funcţii publice soţii, nepoţi şi tot felul de cumetri, de cuscri vitregi. Eu cred că nu.

Poate fi denumită reformă în administraţie încercarea eşuată de reorganizare administrativ-teritorială a ţării, proiect care va speria şi aliaţii de guvernare? Sunt convins că nu, domnilor colegi din opoziţie.

Doamnelor şi domnilor deputaţi,

Aţi invocat aici lipsa consultărilor şi a consensului politic. Reamintesc aici că sesiuni de consultări au fost destule şi dacă aţi fi dorit aţi fi participat la dezbaterea acestei teme.

Cât priveşte consensul politic, nu este nimic de spus, pentru că dumneavoastră, cât aţi guvernat, aţi arătat că nu cunoaşteţi acest termen.

Dincolo de abundenţa de citate din decizia Curţii Constituţionale din text, trebuie să vă reamintesc că o reformă sustenabilă a administraţiei presupune cu totul altceva decât tăieri de salarii, diminuări de pensii, închideri de spitale. Aceasta aţi făcut dumneavoastră.

O reformă de succes presupune progres, nu austeritate, presupune performanţă, şi nu sărăcie, presupune dezvoltare, şi nu neputinţă.

Reforma în administraţia publică trebuie să înceapă cu dezvoltarea infrastructurii, cu administrarea judicioasă a resurselor şi să se bazeze pe capacitatea autorităţilor publice de a oferi confort şi servicii de calitate oamenilor, dar şi de a reduce la maximum birocraţia şi de a stârpi definitiv corupţia.

Reforma administrativă nu înseamnă numai trasarea din condei a unor regiuni. Reforma administraţiei publice cere dezbateri, timp şi răbdare. Acestea sunt dezideratele actualului guvern, care va şterge, cred eu, din memoria românilor toate nedreptăţile făcute de exponenţii fostelor guverne PDL-iste, distinşi semnatari ai acestei moţiuni simple, mult prea simple, că altfel ar fi fost mai multe de spus.

Partidul Conservator nu va vota această moţiune, oricât de simplă ar fi.

Vă mulţumesc.

Media
No rating yet

Comments are closed.