Avram Constantin – Ignoranţa politicului sau a politicienilor

Intervenţie consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedinţă

Domnul Constantin Avram:

„Ignoranţa politicului sau a politicienilor”

Ori de câte ori cineva din jurul nostru ne atribuie calitatea de „ignorant”, avem tendinţa vădită de a ne supăra, de a ne simţi jigniţi, de a ne simţi alăturaţi, fără voia noastră, unei anumite categorii care face rău altor oameni.

Ea, ignoranţa poate să se manifeste sub diferite forme şi în diferite domenii cum ar fi domeniul social, economic sau chiar politic. În domeniul social, ignoranţa se manifestă prin lipsa acută de solidaritate socială, de atitudine nepăsătoare faţă de aproapele nostru aflat la necaz şi are ca rezultat dezbinarea sau invidia socială, căpătând forma izolării aspre a individului faţă de comunitatea în care trăieşte. Nu cunosc cazuri în care ignoranţa socială să fie corectată de politicieni prin măsuri active decât foarte izolat, de gesturile creştine ale unuia ca Gigi Becali, Gică Popescu sau alţii, adepţii eliminării rezultatelor nefaste ale ignoranţei sociale prin măsuri de sorginte exclusiv creştine. Niciun guvern nu a reuşit până acum ca, prin măsuri legislative, să elimine rezultatele ignoranţei sociale, să împiedice polarizarea socială a românilor, să repună solidaritatea socială în structura de rezistenţă a ceea ce numim unitate naţională. Eu nu zic că acest demers este foarte uşor de făcut, că este la îndemâna oricui, că întotdeauna sunt create condiţiile socio-economice de micşorare a rezultatelor crâncene ale ignoranţei sociale, dar observăm cu toţii că solidaritatea socială, ca şi comportament opus al ignoranţei, are din ce în ce mai puţin efecte benefice asupra celor expuşi. De multe ori, suntem atât de apăsaţi de problemele de zi cu zi ale noastre, ale familiilor noastre, încât nu ne mai putem apleca asupra necazurilor altora, uităm să manifestăm solidaritatea, ca medicament în relaţia cu conaţionalii noştri.

Cât priveşte ignoranţa economică, nu trebuie să facem eforturi mari sa-i identificăm rezultatele asupra mediului economic, care funcţionează evident după criteriile unui sistem concurenţial. Unul dintre rezultatele defavorizante ale ignoranţei economice se vede clar în domeniul predictibilităţii mediului de afaceri asupra căruia, eu personal cred că Guvernul Ponta se va apleca cu multă atenţie, pentru că modificările aduse cadrului legislativ care reglementează achiziţiile publice, nu au reuşit să consolideze caracterul predictibil al mediului de afaceri. IMM-urile au foarte mult de suferit într-un mediu lipsit de predictibilitate şi este foarte dificil să vorbeşti de solidaritate economică într-un sistem concurenţial şi în condiţiile unei crize economice şi financiare prelungite, iar adoptarea OUG nr.28/2013 mai corectează cât de cât mecanismele economice puse la baza finalizării lucrărilor aflate în derulare.

Deşi ideea solidarităţii economice ca şi contrapondere a ignoranţei economice pare o utopie la prima vedere, este evident un obiectiv al comunităţii de afaceri demn de urmat, pentru că în jurul solidarităţii economice se pot crea acele condiţii prielnice unui mediu de afaceri predictibil şi sănătos.

Nu în ultimul rând, ignoranţa politicului sau mai bine zis a politicienilor poate crea disfuncţionalităţi majore ale vieţii sociale şi economice din România. Avem colegi care îşi manifestă ignoranţa prin neparticiparea la dezbaterile din plenul Camerei Deputaţilor, la şedinţele de comisii de specialitate, dar mai ales prin lipsa de implicare în elaborarea actelor normative, a propunerilor legislative specifice vieţii social-economice a ţării. Nu sunt unul dintre cei mai eficienţi deputaţi în dezbaterea şi adoptarea actelor normative sau a modificării unora dintre legi, dar ştiu un singur lucru: că cel mai elementar mod de a onora mandatul dat de cetăţenii din Colegiul 6 – Bacău este acela de a participa, de a fi prezent la toate şedinţele de plen din Camera Deputaţilor şi de la Comisia pentru administraţie publică unde sunt membru şi activez.

Pentru că vă întreb, cum să propun o modificare la o lege, cum să invoc prevederile unei legi noi, cum să o explic oamenilor interesaţi dacă nici măcar nu sunt prezent acolo unde m-au trimis cetăţenii? Aviz unora dintre colegii noştri, pentru că ignoranţa este anticamera totalitarismului! Şi asta nu este de bine!

Media
No rating yet

Autorul articolului

Articole asemănătoare

Fără comentarii

Poți publica primul comentariu la acest articol.

Lasă un comentariu

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter a message.