Avram Constantin – Opriţi abuzurile moştenite de la Guvernul Boc, îndreptate asupra mamelor, copiilor şi săracilor!

ntervenţie consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedinţă

Domnul Constantin Avram:

„Opriţi abuzurile moştenite de la Guvernul Boc, îndreptate asupra mamelor, copiilor şi săracilor!”

Deşi Codul de procedură civilă împiedică efectuarea de popriri asupra anumitor venituri, Guvernul Boc a găsit modalitatea de a sista integral aceste drepturi. Mă refer la condiţionarea plăţii ajutorului social, a indemnizaţiei pentru creşterea copilului şi a alocaţiei pentru susţinerea familiei prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 124/2011, pentru modificarea şi completarea unor acte normative care reglementează acordarea de beneficii de asistenţă socială.

Aş aminti câteva din prevederile Codului de procedură civilă, care stabileşte, la art.728: „1. Salariile şi alte venituri periodice realizate din muncă, pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum şi alte sume ce se acordă periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia pot fi urmărite până la 1/2 din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligaţie de întreţinere sau alocaţii pentru copii, respectiv până la 1/3 din venitul lunar net pentru alte datorii”. De asemenea, la alin. (7) se precizează că „Alocaţiile de stat şi indemnizaţiile pentru copii, ajutoarele pentru îngrijirea copilului bolnav, ajutoarele de maternitate, cele acordate în caz de deces, bursele de studii acordate de stat, diurnele, precum şi orice alte asemenea indemnizaţii cu destinaţie specială, stabilite potrivit legii, nu pot fi urmărite pentru niciun fel de datorii”.

În consecinţă, dacă nu putem să oprim parţial din aceste sume, cum să le sistăm integral? Este o anomalie fără margini a Guvernului Boc, actul normativ menţionat aruncând sute de familii de români în pragul disperării şi în situaţia de a nu avea ce pune pe masă copiilor. Oare cum îşi vor plăti aceşti oameni datoriile dacă nu mai au niciun venit şi, mai mult, cum şi din ce vor trăi aceşti oameni? Nu intenţionez să încurajez niciun român să nu îşi plătească datoriile către stat, însă consider că trebuie să venim în sprijinul acestor oameni, să îi ajutăm să plătească, şi nu să îi lăsăm fără nicio sursă de trai.

Partidul Conservator s-a adresat încă de anul trecut Avocatului Poporului, amintind că prin O.U.G. nr.124/2011 se condiţionează acordarea acestor sume în funcţie de achitarea obligaţiilor legale faţă de bugetul local pentru bunurile pe care beneficiarii acestor drepturi le deţin în proprietate. Răspunsul dat de Avocatul Poporului promitea sprijin pentru mame şi oamenii nevoiaşi, dar autorităţile au lăsat acest subiect la voia întâmplării. „Avocatul Poporului, în temeiul art. 26 alin. (2) din Legea nr. 35/1997 privind organizarea şi funcţionarea instituţiei Avocatul Poporului, va proceda la elaborarea unui Raport special cu privire la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 124/2011, sub aspectul condiţionării acordării unor beneficii de asistenţă socială de achitarea de către beneficiari a obligaţiilor legale faţă de bugetul local pentru bunurile pe care le deţin în proprietate, conform prevederilor Legii nr. 571/2003”, se afirma în răspunsul primit de Partidul Conservator din partea Avocatului Poporului.

Consider că, aşa cum a promis în campaniile electorale de anul trecut, USL, prin Guvernul Victor Ponta, trebuie să facă dreptate până la capăt şi să elimine toate măsurile care au nedreptăţit românii în ultimii ani. Acest act normativ trebuie eliminat, la fel cum au fost reparate şi celelalte aberaţii ale guvernării Boc.

Media
No rating yet

Autorul articolului

Articole asemănătoare

Fără comentarii

Poți publica primul comentariu la acest articol.

Lasă un comentariu

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter a message.