Avram Constantin – Folosirea instituţiilor statului în scopuri electorale

Intervenţie consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedinţă

Domnul Constantin Avram:

“Folosirea instituţiilor statului în scopuri electorale”

Încep prin a remarca încă o dată faptul că preşedintele României, Traian Băsescu, “tăvăleşte” Constituţia României, pentru a câta oară, nu îmi mai amintesc, dar uşurinţa şi degajarea cu care a făcut-o este de neimaginat, este sfidător, este inacceptabil într-o ţară democratică, membră a Uniunii Europene! Câtă încredere mai pot avea oamenii într-o persoană care foloseşte imaginea instituţiei prezidenţiale pentru promovarea unei formaţiuni politice este greu de spus câtă vreme legea fundamentală impune preşedintelui României un comportament echidistant, nepartinic, care să furnizeze încredere şi stabilitate în rândul naţiunii române.

Preşedintele a afişat zilele trecute o atitudine de agent electoral al Partidului Mişcarea Populară, fără să-i pese de nimic şi de nimeni, numai să poată contribui direct la adiţionarea unor procente electorale, care să-i convingă pe mai-marii Partidului Popular European că România, prin Traian Băsescu, aduce voturi în Parlamentul European şi Comisiei Europene, tocmai pentru a păstra majoritatea dreptei în forul legislativ al Europei.

Mai lipseşte ca preşedintele să ridice bannere stradale sau să lipească afişe pentru PMP! Aşa ceva era de necrezut acum câţiva ani, mai ales că România a mai avut doi preşedinţi, Ion Iliescu şi Emil Constantinescu, care au mai “ajutat discret” formaţiunile politice din care proveneau, dar nici vorbă de aşa ceva! De ce a recurs preşedintele la asemenea metode de promovare electorală a partidului menţionat mai sus este foarte clar: dorinţa fără margini a preşedintelui de a rămâne în viaţa politică în poziţia de premier al României. Şi cu cât aduce mai multe procente (deci mai multe mandate în P.E.) Partidului Popular European, cu atât mai mult îi cresc şansele de negociere europeană a funcţiei de prim-ministru al României.

Pentru că PMP nu o să ia un scor electoral de două cifre, aşa cum arată cercetările sociologice, adică sondajele de opinie, în rândurile acestui partid, cu o listă subţire de candidaţi, s-a instalat disperarea. Aceasta a determinat implicarea directă a preşedintelui Traian Băsescu în campania electorală. Şi apoi, nu trebuie uitat că scrutinul din 25 mai este de fapt o repetiţie generală pentru alegerile prezidenţiale din toamna acestui an, unde Elena Udrea nu se simte prea confortabil, o spun tot sondajele de opinie.

Până la un moment dat, am avut plăcuta naivitate să cred că preocuparea generală la nivelul cel mai înalt de decizie în statul român este situaţia din ce în ce mai gravă de la graniţele României, nu acumularea de procente electorale pe malul mării, în dreptul unui partid politic.

Vorba românului: “ţara arde şi baba se piaptănă”… asta dacă mai are ce să pieptene! Şi încă o vorbă pe care o ştiu tot de la tata, Dumnezeu să-l odihnească: “bâta puterii nu se dă pe mâna oricui, că există riscul să o folosească!” … Săraca Ţară Românească!

Media
No rating yet

Comments are closed.