Avram Constantin – Absenteismul, o formă de protest sau lipsă de atitudine civică?

Intervenţie consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedinţă

Domnul Constantin Avram:

“Absenteismul, o formă de protest sau lipsă de atitudine civică?”

Aşadar, iată că a trecut şi 25 mai 2014, data scrutinului pentru alegerea reprezentanţilor României în Parlamentul European; şi am constatat, o dată în plus, dacă mai era cazul, starea de nepăsare, de lehamite, am putea spune, a populaţiei faţă de evenimentul electoral. Această stare ar putea fi rezultatul unei campanii electorale desfăşurate, pe alocuri, cu atacuri la persoană, cu implicarea directă a preşedintelui Traian Băsescu în campanie, alături de Partidul Mişcarea Populară, deşi Constituţia nu îi permite acest comportament, cu huiduieli, cu înjurături, cu acuze nefondate, cu spectacole mediatice privind arestările unor politicieni sau oameni de afaceri, altfel spus, cu tot tacâmul necesar dezgustului total al cetăţeanului român faţă de politică în general.

Lipsa mizei actualului scrutin, care a generat o prezenţă încă destul de mică la urne, se adaugă la elementele menţionate mai sus şi completează oarecum tabloul motivelor pentru care şi în ţara noastră euroscepticismul este în continuă creştere, iar partidele extremiste şi naţionaliste de dreapta câştigă tot mai mult teren.

Analiştii politici europeni au fost la datorie, fac calcule electorale şi estimări referitoare la viitorul preşedinte al Parlamentului European. Dacă vom avea un preşedinte nou, reprezentant al partidelor de centru stânga, sau dacă popularii europeni şi-au păstrat majoritatea în legislativul european, s-a constatat, dar pe fondul evenimentelor din Ucraina, precum şi atitudinea Rusiei pe acest subiect au influenţat, cred eu, rezultatele scrutinului din 25 mai 2014.

Ezitările Uniunii Europene, spuneam acum ceva timp în urmă, cu privire la situaţia din Ucraina, au influenţat negativ prezenţa la vot la alegerile pentru Parlamentul European de pe teritoriul românesc. Nici listele electorale, prin numele prezentate în prim-planul acestor alegeri, se pare că nu-i mai interesează pe români, din moment ce sondajele de opinie au fost atât de descurajante faţă de participarea la eveniment. Preocupările, priorităţile oamenilor sunt altele decât scrutinul organizat şi ne întrebăm dacă nu cumva absenteismul este o formă acută a protestului corpului electoral sau o lipsă de atitudine civică. Constatăm totuşi că alianţa PSD-UNPR-PC a câştigat clar alegerile, iar Mircea Diaconu a fost surpriza plăcută a acestora.

Media
No rating yet

Comments are closed.