Avram Constantin – Consolidarea alianţei de guvernare
Intervenţie consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedinţă
Domnul Constantin Avram:
“Consolidarea alianţei de guvernare”
Pe fondul regrupării forţelor politice de dreapta, menţionând în acest cadru Partidul Naţional Liberal, PDL, PMP şi chiar Forţa Civică, în scopul identificării soluţiei pentru alegerile prezidenţiale din noiembrie, îşi strâng rândurile cu o viteză demnă de toată lauda, uitând toate mizeriile făcute de unii faţă de alţii, actuala coaliţie de guvernare PSD-UNPR-PC fiind nevoită să întărească susţinerea parlamentară, pentru o mai mare stabilitate a actului de guvernare, dar şi pentru mult râvnita pace socială. Recentele demersuri ale premierului Victor Ponta de a capacita reprezentarea parlamentară a PP-DD, în sensul întăririi suportului guvernamental, este, se pare, de bun augur şi la momentul potrivit.
Negocierile ce vor fi demarate în această săptămână prezintă şi un oarecare risc de imagine, dacă avem în vedere încercarea, deocamdată eşuată, de refacere a USL. Intrarea la guvernare a PP-DD implică şi refacerea majorităţilor în consiliile judeţene şi locale, care să asigure stabilitate la nivel local, dar şi la nivel naţional, majorităţi care trebuie redefinite pe baza unor protocoale locale. Timpul până la alegerile prezidenţiale fiind foarte scurt, rămâne de văzut în ce măsură aceste înţelegeri la nivel judeţean vor fi finalizate, pentru că dacă Dan Diaconescu doreşte să rămână prezidenţiabil, lucrurile se complică, atât în plan organizatoric al alegerilor din noiembrie, dar şi în planul strategiei care trebuie adoptată de noua majoritate. Noi, conservatorii, vom încerca să fim acelaşi factor de echilibru în acţiunea guvernamentală, dar şi parteneri serioşi în ceea ce priveşte majoritatea parlamentară. Am dovedit-o în repetate rânduri, la adoptarea proiectelor de legi, am dovedit-o şi la recentele alegeri europarlamentare, alegeri la care aportul nostru a fost unul consistent în opinia noastră. Ce altă dovadă de bună camaraderie, de seriozitate, mai putem arăta, din moment ce în filiala cu cea mai bună reprezentare administrativă (şi mă refer la filiala băcăuană a Partidului Conservator), în unităţi administrativ-teritoriale conduse de primari conservatori, rezultatele au fost foarte bune. Procentul cel mai mic a fost de 43,5%, deci peste media naţională, iar cel mai bun a fost de 72,8%, rezultate pentru care primarii conservatori merită toată consideraţia.
Cum spuneam, alegerile prezidenţiale bat la uşă, iar alăturarea PP-DD-ului la actul de guvernare este unul menit să întărească coaliţia actuală, care trebuie să continue proiectele USL, pentru că în 2012 poporul român a dat votul pentru aceste proiecte. Ne-am fi bucurat evident să continuăm programele USL împreună cu liberalii, dar ţinând cont de situaţia explozivă din interiorul PNL, acest obiectiv devine aproape imposibil de realizat. Aşa că, cooptarea Partidului Porului-Dan Diaconescu la actul de guvernare poate fi un pas politic important în stabilitatea economică şi socială a ţării, într-un context european destul de zbuciumat, dacă avem în vedere situaţia din Ucraina.
Să sperăm că această mutare politică a premierului Ponta va produce rezultatele aşteptate de întreaga societate românească.