Avram Constantin – Agresivitatea şi ameninţarea, instrumente de luptă politică

Intervenţie consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedinţă

Domnul Constantin Avram:

“Agresivitatea şi ameninţarea, instrumente de luptă politică”

Ceea ce am văzut cu toţii pe un post de televiziune, ce se declară independent, în interviul acordat de preşedintele Traian Băsescu lui Rareş Bogdan, realizatorul emisiunii “Jocuri de putere”, la o oră de maximă audienţă, era greu de crezut la începutul anilor ’90.

Nu puteam bănui atunci că lupta politică poate căpăta, într-un sistem pluripartid, caractere groteşti sau comportamente extreme ale unor politicieni faţă de adversarii politici.

Am trăit cu toţii, în aceşti ani ai tinerei noastre democraţii, momente în care politicienii, folosindu-se de mijlocirea mediei, au redus lupta politică la un concurs abject al “aruncatului cu noroi” în adversarul politic, intrând cu cizmele în viaţa privată a acestuia, fără niciun fel de jenă, fără niciun fel de remuşcare, întreţinând astfel scandalul, dezbinarea, metodele suburbane de compromitere, dar şi ura.

Aşa-zisele dezvăluiri, prin unele mijloace de informare în masă, poartă tot mai frecvent aspecte ale răzbunării, ale delaţiunii, ale promovării răului şi necazurilor semenilor noştri, fie ei şi politicieni, ale urii viscerale a unora pentru alţii care au o altă părere decât a lor.

Vedem, cu trecerea timpului, că în politica românească se consumă foarte multă energie, uneori foarte mulţi bani, dar numai în folosul oamenilor nu!

De ce s-a ajuns până aici este greu de analizat, dar atacul la persoană, sprijinit de întocmirea de dosare penale la comandă politică, nu poate să aducă în societatea românească linişte, echilibru sau stabilitate.

Să recurgi la ameninţare sau şantaj, de la nivelul funcţiei prezidenţiale, întrece puterea închipuirii, într-o ţară membră a Uniunii Europene.

Va fi greu de explicat, dar şi mai greu de înţeles gestul preşedintelui Băsescu de a ameninţa familia senatorului Gabriela Vrânceanu-Firea, în direct, pe un post de televiziune, la o oră de maximă audienţă, chiar dacă afişarea unui moment de furie ar putea fi catalogată ca o scăpare omenească.

Faptul că doamna senator face parte din Comisia de anchetă parlamentară privind terenurile din comuna Nana, judeţul Călăraşi, şi pentru că a fost mai vocală în această speţă, nu justifică nicidecum manifestarea necontrolată a preşedintelui la postul TV.

Aspectul moral al acestui incident nu poate fi rezolvat doar prin plângerea penală depusă de doamna senator la Parchetul General, pentru că rana sufletească rămâne şi se vindecă foarte greu, tocmai pentru că, din câte cunosc, acest incident este fără precedent în politica românească.

Prestaţia lamentabilă a moderatorului, care se dorea a fi preşedinte director general interimar al TVR, nu a putut să stopeze afirmaţiile şi ameninţările preşedintelui. Dimpotrivă, prin natura întrebărilor şi în contextul tensionat al interviului, moderatorul emisiunii a alimentat ameninţările reproduse de preşedinte.

Este profund regretabilă o astfel de atitudine generatoare de dezbinare, de nesiguranţă, chiar în momentul în care, la 300 km de graniţele României, zgomotul înfricoşător al tancurilor ruseşti ar trebui să ne preocupe cu precădere.

În momentele de grea cumpănă, poporul român a fost unit în apărarea gliei strămoşeşti, a credinţei noastre creştine, a valorilor spirituale, a obiceiurilor şi datinilor care ne-au păstrat dimensiunile şi identitatea naţională, în noul context european.

Iată de ce întrebarea “de ce confruntarea politică capătă aspecte tot mai brutale, tot mai dure, tot mai puţin motivate, tot mai frecvente?!…” generează o altă întrebare, este adevărat, cu oarecare risc retoric: “…Doamne, de ce nu mai putem să ne îngăduim unii pe alţii, de ce nu mai putem fi solidari, de ce nu mai putem fi uniţi şi toleranţi, de ce acceptăm impasibili pierderea virtuţilor creştine!?”

Răspunsul încerc să-l dau eu, tocmai pentru a elimina riscul retoric: din prea puţină credinţă în Dumnezeu…

Media
No rating yet

Comments are closed.