Camera Deputatilor urmează să voteze în calitate de camera decizională o propunere pentru modificarea și completarea Legii nr.544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public.

Proiectul de lege nr. 805/2015 vizează largirea entităților care se supun dispozițiilor nr.544/2001 cu scopul de a spori gradul de transparență al tuturor instituțiilor care beneficiază de alocari de la bugetul de stat. Conform initiațivei legislative, se vor supune solicitărilor făcute în baza Legii nr.544/2001:

  • societățile comerciale în care statul este acționar majoritar sau minoritar;
  • orice alte entități care sunt beneficare de subvenții sau orice alte forme de finanțare din bani publici;
  • entitățile finanțate prin legi speciale, partidele politice, federațiile sportive, organizațiile neguvernamentale de utilitate publică, care beneficiează direct sau indirect de finanțare din bani publici.

În prezent, organizațiile neguvernamentale beneficiează de subvenții sau alte forme de finanțare din bani publici pentru asigurarea activității curente, de furnizarea a unor servicii, fiind incheiate cu autoritățiile sau instituțiile publice contracte de achiziție publică, contracte de finanțare nerambursabilă în baza Legii nr. 350/2005, convenții de subvenționare a serviciilor sociale furnizate de către furnizorii privați de tip non profit  sau alte forme contractuale.

Dacă propunerea legislativă va fi adoptată, organizațiile neguvernamentale ce beneficiază de finanțări din bani publici vor avea obligatia de a furniza, în momentul în care sunt solicitatate, informații care privesc activitățile curente, indiferent de suportul ori de forma sau de modul de exprimare a informațiilor.

Mai multe despre acest subiect în articolul următor: Un proiect de lege propune sporirea gradului de transparenţă al tuturor instituţiilor care beneficiază de fonduri publice.

Sursa articol: stiriong.ro.

Sursa Foto: Mediafax

Media
No rating yet

Comments are closed.