Adresată: Domnului ministru Bănicioiu Nicolae, Ministerul Sănătăţii

Din partea domnului Senator Vasile Nistor

Circumscripţia electorală 04 Bacău Grupul Parlamentar Liberal Conservator

Şedinţa Senatului din data de 12.02.2015

Subiect: Reacţii adverse după vaccinarea împotriva difteriei şi tetanosului

Stimate domn ministru,

În data de 22 ianuarie, Direcţia de Sănătate Publică Bacău a declanşat o anchetă în urma utilizării vaccinului diftero-tetanic care a rezultat în prezentarea de diverse simptome adverse din partea elevilor vaccinaţi. Cei 22 de copii afectaţi provin de la două Şcoli din comuna Gura Văii şi au început să prezinte probleme la două ore după administrarea vaccinului. Din aceştia, 18 au ajuns la spital, dar au fost trimişi la domiciliu în urma consultaţiilor zilnice a medicului pediatru, din care s-a constatat că nu există implicaţii majore.

În urma acestui incident, autorităţile sanitare locale au dispus sistarea vaccinării a 2 din 3 loturi aflate la medicii de familie, urmând să se evalueze condiţiile de păstrare a vaccinului şi tehnica de administrare a acestuia.

De asemenea, ministerul condus de dumneavostră a raportat astfel de probleme şi în alte judeţe, în 41 din cazuri vaccinurile făcând parte din două loturi achiziţionate în 2013 şi 2014. Acestea au fost oprite pentru analiza lor de către Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale.

Doresc să-mi exprim neliniştea, având în vedere că s-au raportat 53 de posibile reacţii adverse Ia elevi din 5 judeţe. Mă simt obligat, domnule ministru, să vă întreb dacă este normal ca astfel de reacţii să se manifeste în urma vaccinului diftero-tetanic şi dacă se fac toate eforturile ca aceste vaccinuri să fie testate eficient înainte să ajungă Ia medicii responsabili cu administrarea lor?

Solicit răspuns scris. Vă mulţumesc!

Senator PC de Bacău

Vasile Nistor

Media
No rating yet

Comments are closed.