Vasile Nistor: Interpelare cu privire la RAFO Oneşti
Adresată: Domnului Ministru Mihai Tudose Ministerul Economiei, comerţului şi Turismului
Din partea domnului Senator Vasile Nistor
Circumscripţia electorală 04 Bacău Grupul Parlamentar al Partidului Conservator
Şedinţa Senatului din data de 12.02.2015
Subiect: Cine se face vinovat de faptul că RAFO Oneşti ajunge la fier vechi?
Stimate domnule ministru,
Ca parlamentar de Oneşti, am fost preocupat de soarta rafinăriei şi am avut mereu suspiciunea privatizării acesteia sub influenţa unor interese obscure şi în nici un caz în interesul economiei României şi al salariaţilor acestei rafinării.
Conform informaţiilor făcute publice şi relatate de presa locală şi naţională, soarta rafinăriei este cea care m-am temut că va fi şi anume RAFO a ajuns în regretabila situaţie de a fi dezmembrată şi vândută la fier vechi. Petrochemical Holding din Viena, acţionarul majoritar al rafinăriei, a luat această decizie, urmând conform declaraţiilor făcute să folosească terenul pentru o nouă platformă industrială.
Istoria RAFO a început în anul 1956, când Guvernul ia decizia construirii rafinăriei. După 1990, rafinăria a ajuns pe mâinile mai multor acţionari români, protagonişti ai unor scandaluri, cu toate acestea nimeni nu a fost găsit vinovat pentru starea deplorabilă în care a ajuns această unitate industrială. în cele din urmă, din 2009, RAFO intră în posesia unui magnat rus, Iakov Goldovsky, care, prin firma sa Petrochemical Holding, ajunge acţionar majoritar al rafinăriei. Anul 2008 a fost practic ultimul an în care rafinăria din judeţul Bacău a mai produs motorină sau benzină. De atunci, compania a făcut afaceri doar din vânzarea unor active diverse, utilajele şi echipamentele tehnologice fiind păstrate în conservare, iar salariaţii reducându-se de la câteva mii la câteva sute.
Am prezentat pe scurt situaţia RAFO, domnule ministru pentru a vă ruga să-mi prezentaţi modalitatea de privatizare, care au fost clauzele contractului de privatizare, cum a fost monitorizat contractul de privatizare, de ce nu s-au luat măsuri de răscumpărare a acţiunilor atunci când s-a văzut faptul că rafinăria se îndreaptă spre dezastru?
Solicit răspuns scris.
Senator PC Bacău,