Primaria-Bacau-amplasament 1Primaria Bacău vrea să îşi construiască un nou sediu – acesta este singurul lucru cert începând cu luna ianuarie 2014, lună în care, în cadrul unei şedinţe a Consiliului Local, primarul Romeo Stavarache a anunţat că investiţia este prevăzută în bugetul pe anul în curs, urmând ca în maxim doi ani băcăuanii să beneficieze de o primărie cu un sediu civilizat şi capabil să facă faţă solicitărilor în creştere. Potrivit Aghiuta.com, detalii suplimentare au furnizat consilierii locali Ilie Bîrzu şi Raluca Năstase, care au indicat şi locul vizat: actuala parcare din faţa Hotelului Moldova. Decizia ar fi fost luată în urma unei expertize, care a conchis că actualul sediu nu ar rezista la un cutremur mai mare de 4,8 grade pe scara Richter, acesta fiind un corp de clădire monobloc, vechi de 40 de ani, care nu mai corespunde din punct de vedere funcțional, al rezistenței și stabilității.

Organizarea şi desfăşurarea concursului de idei între arhitecţi a conchis cu rezultatul muncii acestora expus pe holurile Centrului de Afaceri şi Expoziţii

Totodată, au fost demarate procedurile pentru începerea organizării unui concurs de idei între arhitecţi, pentru viitorul sediu. Acest lucru s-a realizat prin aprobarea proiectului de hotărâre în cadrul şedinţei extraordinare din data de 10 februarie 2014.

„Pentru a avea o cât mai bună și corectă imagine a viitorului sediu, executivul Primăriei Bacău a hotărât să scoată la concurs partea de arhitectură”, declara primarul Romeo Stavarache. “Concursul va avea o perioadă de derulare de două luni și sperăm să avem la final o soluție cât mai aproape de ce ne dorim noi și băcăuanii. La licitație vom scoate atât proiectul, cât și execuția simultan, ca să putem începe construcția în acest an, iar la sfârșitul anului viitor să fie finalizată”, a mai precizat acesta la momentul respectiv, conform Zdbc.ro.

Potrivit cerinţelor din documentaţia pentru concurs, noul sediu ar fi trebuit să aibă un regim de înălțime de patru sau șase etaje, parter și două subsoluri pentru parcare. Astfel, prin prisma respectării acestor reglementări, au fost desemnaţi doi câştigători, care au împărţit un premiu de 10.000 de lei pentru oferirea de soluţii viabile de construcţie a noului sediu al Primăriei, din punctul de vedere al Comisiei de jurizare a proiectelor depuse.

Spaţiul utilizat pentru construcţia noului sediu de Primărie în cadrul concursului de idei, respins pe motiv că o cladire ar închide spațiul urban dintre Parcurile Trandafirilor şi Catedralei

proiect-sediu-primaria-bacau-lef-proiect-4 2

Deşi în urma concursului au fost găsite câteva soluţii de proiectare şi construcţie a noului sediu, aceste idei au fost abandonate, întrucât în luna februarie a anului 2015 consilierii locali au luat în discuţie, din nou, necesitatea unei noi clădiri pentru Primărie, consilierul Nechita Neculai declarând următoarele: „Avem un sediu de primărie care nu ne face deloc cinste. Trebuie să căutam o soluţie, să închiriem un spaţiu, să ne mutam acolo temporar, să alocăm ceva din bugetul ce va fi votat în curând pentru această problemă. Vine un cutremur, Doamne fereşte, şi se darâmă actualul sediu peste primar şi toată conducerea de acolo” (Desteptarea.ro).

A fost propusă şi varianta achiziţionării Hotelului Moldova pentru a-l transforma în sediu de primărie, întrucât, în opinia unor consilieri, acest lucru ar necesita două milioane de euro pentru reamenajare, în timp ce o construcţie nouă ar costa dublu. Această idee a fost desfiinţată, însă, de secretarul municipiului, Ovidiu Popovici, care a precizat că „toate spaţiile care formează inelul de la baza hotelului sunt proprietăţi private, detinuţe de persoane diferite. Dacă am cumpăra hotelul, practic am achiziţiona doar holul recepţiei şi etajele clădirii, dar acestea nu îndeplinesc cerinţele de funcţionalitate pentru serviciile de taxe şi impozite locale, pentru poliţia locală ş.a.m.d.”.

Spaţiul de la marginea Parcului Catedralei – ultima sugestie pentru amplasamentul optim al sediului Primăriei

PRIM-655x360 3

Autorităţile municipiului Bacău au căzut de acord că cel mai bun spaţiu unde s-ar putea ridica un nou sediu de primărie este la marginea Parcului Catedralei, în zona clădirii fostului Teatru de Animaţie, „în oglindă” cu noul lăcaş de cult ortodox. Singura problemă este că terenul pe care ar urma să fie amplasată primăria este al comunităţii evreieşti, inclusiv fostul Teatru de Animație, ajuns acum o ruină. „Am iniţiat discuţii cu reprezentanţii comunităţii evreiești, să vedem în ce condiţii putem prelua terenul. Oricum, credem că fostul teatru de animaţie trebuie să dispară de acolo, fiindcă este o pată urâtă pe faţa oraşului”, a spus primarul Stavarache, conform Desteptarea.ro.

Dat fiind faptul că aleșii locali au vehiculat o mulțime de variante fără o consultare publică anterioară, ne-am gândit ca, în locul acestora, să întrebăm și cetățenii orașului nostru care este, în viziunea lor, cel mai bun amplasament pentru noua primărie. Astfel, așteptăm răspunsurile dumneavoastră pe pagina Grupului Cetățenesc.

Surse foto: Aghiuta.com, Desteptarea.ro, Kristofer.ro, PrimariaBacau.ro.

Media
No rating yet

1 Response Comment