ÎNTREBARE

Adresată: Domnului ministru Robert-Marius Cazanciuc Ministerul Justiţiei De către: Domnul Senator Marcel Bujor Circumscripţia electorală: Bacău Grup Parlamentar: PSD Şedinţa Senatului din data de: 16.03.2015

Obiectul întrebării: Condiţiile improprii de detenţie din Penitenciarul Bacău

Stimate domnule ministru,

Administraţia Naţională a Penitenciarelor coordonează activitatea a 43 de penitenciare, dintre care un penitenciar de femei, patru penitenciare pentru minori şi tineri şi opt penitenciare spital.

În data de 27 ianuarie 2015, Avocatul Poporului a declanşat o anchetă în întreg sistemul penitenciar din România. Astfel, în urma controlului făcut în Penitenciarul Bacău, au fost constatate condiţiile improprii de detenţie, care încalcă drepturile omului şi demnitatea. Supraaglomerarea, hrana puţină, nivelul crescut de umezeală, condiţiile precare igienico-sanitare, deţinuţii cu afecţiuni psihice care împart acelaşi spaţiu cu cei sănătoşi sunt doar câteva din problemele grave semnalate de către Avocatul Poporului.

Ţinând cont de faptul că România pierde constant procese la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, în urma reclamaţiilor persoanelor private de libertate, vă rog, domnule ministru, să îmi răspundeţi la următoarele întrebări:

  1. Care este strategia instituţiei pe care o conduceţi în vederea dezvoltării infrastructurii sistemului administraţiei penitenciare în conformitate cu prevederile legale şi normele europene de detenţie?
  2. Care este capacitatea unităţilor de detenţie din România raportat la gradul de ocupare?
  3. Care este suma alocată de către Guvernul României din Fondul de Rezervă al bugetului pentru îmbunătăţirea condiţiilor şi creşterii capacităţii de cazare din penitenciare?

Solicit răspuns scris.

Media
No rating yet

Comments are closed.