Ultima ședință a Consiliului Județean Bacău din acest mandat: monolog al președintelui și informări asupra investițiilor de la nivelul județului

received_10206774569739076-01Joi, 16 iunie, a avut loc ultima ședință a Consiliului Județean Bacău din mandatul 2012-2016. Toate cele 13 proiecte au fost votate în unanimitate în mai puțin de 20 de minute. La fel ca în mai toate ședințele, dialogul a lipsit cu desăvârșire între consilieri și executiv. Niciunul dintre consilieri nu a avut de afirmat nimic legat de activitățile sale sau de nerealizările ultimilor patru ani, încununate recent cu Șoseaua de centură, inaugurată (pentru a doua oară) cu fast de președintele Benea și uitată a doua zi pe câmpul de după Centrul de Afaceri. Cele mai discutate puncte ale ordinii de zi au fost două informări prezentate de președintele CJ referitoare la stadiul proiectelor derulate prin Programul Operațional Sectorial de Mediu 2007-2013 de către S.C. Compania Regională de Apă Bacău și la motivele juridice care conduc la imposibilitatea accesării fondurilor europene de municipiul Onești pentru infrastructura de apă.

Nu este o ședință festivistă, este o ședință de lucru, are câteva proiecte importante la ordinea de zi, cele legate de PNDL, de Sistemul integrat de management al deșeurilor, de perspectiva sumbră sau roz, să vedem cum se va termina ea, de la Onești, legată de atragerea fondurilor europene, a precizat Dragoș Benea în incipitul ședinței.

O singură intervenție din partea consilierilor în cadrul discuțiilor de înaintea votului proiectelor de hotărâre în ultima ședință din acest mandat. Benea nu vrea să extindă „Ghiozdanul școlarului” și la nivelul orașelor din județ.

received_10206774569579072La discuțiile asupra proiectului de hotărâre privind modificarea art. 2 din Hotărârea Consiliului Județean Bacău nr.55/2013 privind implementarea Proiectului „Ghiozdanul școlarului” din cadrul Programului de susținere a învățământului preșcolar și școlar din mediul rural din județul Bacău, consilierul independent Petru Enășoae a întrebat dacă grupul țintă a acestui proiect nu ar putea fi extins pentru a-i include și pe copiii din mediul urban, „întrucât problemele de venituri sunt foarte multe și sunt foarte multe familii sărace”.

Vă răspund cu o întrebare: știți de câte ori este mai mare bugetul municipiului Bacău în comparație cu bugetul județean? De mai bine de trei ori. Eu cred că este o problemă a primăriilor și a consiliilor locale din mediul urban. (…) Noi facem acest efort pentru 85 de unități administrativ-teritoriale pentru cele din mediul rural. Cred ca și primarii pot aloca niște sume de bani pentru a răspunde solicitării dumneavoastră care este corectă în fond, dar nu poate să le facă Consiliul Județean chiar pe toate, a conchis Dragoș Benea.

Informare privind derularea Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL): cel puțin 100 din cele 115 obiective incluse în acest program vor fi finalizate până la finele anului, în opinia președintelui CJ, Dragoș Benea

La acest punct, Dragoș Benea a prezentat situația celor 115 obiective: 43 de obiective sunt finalizate și recepționate, 7 au un stadiu de execuție între 80 și 99%, 13 între 60 și 79%, 9 între 40 și 59%, 17 între 20 și 39%, 7 sunt sub 20% și 17 obiective sunt practic neîncepute din varii motive. Clasificarea celor 115 obiective arată în felul următor: 17 obiective de investiții vizează alimentări cu apă, 8 vizează canalizări, 73 drumuri, 10 poduri, 4 vizează școli și 3 vizează grădinițe. Acesta mai afirmă și alte minimum 50 de obiective vor fi gata până la sfârșitul anului: Programului Național de Dezvoltare Locală în județul Bacău funcționează bine și cred că până în decembrie vor fi 100 cel puțin finalizate și recepționate, depinde cum se vor mișca cele care acum încă nu au contractul semnat.

„Ființele” care țin municipiul Onești pe loc

Cu toate că acest aspect era unul de interes pentru toți consilierii prezenți, aceștia au părut că nu mai au răbdare să asculte detaliile prezentate despre situația în cauză,  discuția fiind întreruptă de mai multe ori, prilej pentru președintele CJ să-i atenționeze ca la școală pe consilierii neascultători care abia așteptau să rupă ușile la plecare pentru ultima oară în acest mandat.

received_10206774569979082Din partea municipiului Onești au participat la ședință Nicolae Gnatiuc, primarul Oneștiului, două reprezentante ale Direcției Juridice a Primăriei Onești și Răzvan Găină, directorul Companiei Regionale de Apă Bacău (CRAB).

Cetățenii Oneștiului au avut de pierdut, au de pierdut și s-ar putea să mai aibă de pierdut dacă nici în ceasul al 24-lea acești oameni, aceste ființe nu înțeleg să deblocheze o situație vizibil jenantă pentru municipiul Onești și care evident blochează șansele Oneștiului de a accesa fonduri europene de aproape 30 de milioane de euro pentru alimentare cu apă și canalizare, a precizat Benea, făcând referire la litigiile aflate în desfășurate între municipiul Onești și Apă Canal.

Practic, motivul pentru care Oneștiul nu poate accesa fonduri pentru modernizarea rețelelor de apă și canalizare stă în faptul că procesele dintre municipiu și Apă Canal nu sunt tranșate definitiv și irevocabil din punct de vedere juridic. În acest sens, Benea a făcut un apel către administrația oneșteană: să desfacă ițele în raport cu acești domni. Eu atât sugerez adminitrației oneștene, să aibă o poziție mai ofensivă în raport cu dânșii. (…) Sugerez domnului primar să ia taurul de coarne la Onești să rezolve această problemă atât cât mai este timp.

received_10206774570099085-01Cu privire la perspectivele privind absorbția fondurilor europene pentru infrastructura de apă și apă uzată în județul Bacău prin Programul Operațional Infrastructură Mare (POIM) 2014-2020, Benea și-a exprimat opinia asupra introducerii Oneștiului în aplicația în curs de finalizare a județului Bacău: Eu mai spun a o mia și una oară… Dacă introducem Oneștiul în ADIB cu problemele pe care le are din punct de vedere juridic riscăm să îmbolnăvim toată aplicația pe POIM, adică să compromitem șansele de a aduce investiții în Bacău, în Moinești, în Buhuși și în nu știu câte alte localități.

768 de proiecte de hotărâre supuse votului consilierilor județeni în mandatul 2012-2016, dintre care doar unul respins. Numai unul a fost inițiat de consilieri.

La finalul ședinței, Dragoș Benea a prezentat un scurt raport de activitate a instituțilei pe care a condus-o în acest mandat:

received_10206774569899080Vreau să supun atenției două cifre, trei dacă doriți. Până la ședința de astăzi, erau aprobate 755 de proiecte. Mai simple, mai banale, mai complicate, mai pentru județ. Toate 755 au fost supuse dezbaterii și aprobării. Toate au fost aprobate în general în unanimitate. Un singur proiect nu a fost aprobat și pentru că este doar unul, dacă erau mai multe nu le mai pomeneam… Este vorba despre un proiect care cu siguranță nu va reveni, pentru că ne vor forța împrejurările. Este vorba despre acea evaluare a terenurilor de la Spitalul Județean de Urgență. (…) Asta este, e trist că un proiect pe care noi îl luasem din timp; se puteau rezolva toate aceste probleme cu eforturi și cu bani puțini.

În continuare, putem să completăm noi precizând că din totalul de 768 doar unul singur a fost inițiat de consilierii județeni în cei 4 ani ai mandatului care s-a încheiat (cel care a vizat onferirea  titlului  de  cetățean de onoare lui Gheorghe Mărmureanu).

Media
No rating yet

Leave A Comment

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter message.