Sova Lucian – Codul rutier – act de profundă responsabilitate a Guvernului Ponta – expresia respectului faţă de democraţia parlamentară din România

Domnul Lucian Şova:

Mulţumesc, domnule preşedinte.

Titlul declaraţiei politice pe care intenţionez s-o fac astăzi este legat de trimiterea în Parlament a proiectului de lege privind Codul rutier.

Aşa cum ştim, la mijlocul săptămânii trecute, Guvernul Ponta a luat decizia de a trimite, până la urmă, în Parlament proiectul de Lege privind unele modificări la Codul rutier.

Consider că acest act este expresia unui ataşament deosebit faţă de valorile democratice şi a respectului pe care trebuie să-l arate orice guvern faţă de Legislativul ţării sale.

Sunt convins că, în Parlament, aşa cum deja se ştie, la Codul rutier se lucrează de ceva timp şi că există în plan a se concepe o lucrare unitară, care are drept model Codul rutier francez, cod rutier care înglobează în prevederile sale absolut toate reglementările, fără să mai fie nevoie de alte acte normative sau norme de aplicare.

Acest lucru îl are în vedere şi Parlamentul României prin cele două comisii ale Camerei Deputaţilor – Comisia juridică şi Comisia pentru industrii şi servicii – care sunt implicate în acest proces legislativ.

De asemenea, sunt sigur că poliţia rutieră îşi va aduce contribuţia la construcţia unui cod rutier român, care să ţină cont atât de realităţile româneşti, cât şi de exigenţele privind respectarea normelor rutiere la standarde internaţionale.

Credinţa mea este că o lege, pentru a putea fi respectată, trebuie să fie respectabilă, în primul rând. În acest sens, mă refer la faptul că o lege trebuie să poată fi respectată atât din punct de vedere tehnic, dar să aibă şi valenţe morale care să o facă să fie respectată şi impusă în conştiinţa cetăţenilor. O lege nu trebuie să fie doar un instrument de represiune, trebuie să fie şi un instrument de stimulare în respectarea sa.

În aceste condiţii, aştept atât de la colegii din cele două comisii, cât şi de la Poliţia rutieră mobilizarea în a realiza un act normativ de bună calitate.

Mulţumesc.

Media
No rating yet

Comments are closed.