Smarandache Miron Alexandru – Legea trebuie să fie lege şi pentru Traian Băsescu!

Intervenţie consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedinţă

Domnul Miron Alexandru Smarandache:

“Legea trebuie să fie lege şi pentru Traian Băsescu!”

Preşedintele Traian Băsescu se află în această perioadă într-un moment dificil, după recentul scandal al terenului cumpărat în Călăraşi. Nu mă pronunţ în niciun fel asupra legalităţii operaţiunii prin care fiica mai mare a preşedintelui a achiziţionat un teren în suprafaţă de 290,41 hectare în judeţul Călăraşi, de la o societate românească având asociat unic un cetăţean italian. Avem justiţie, avem instituţii abilitate ale statului care să cerceteze şi să ancheteze acest caz. Interesant este însă faptul că terenul respectiv a fost plătit de familia Preşedintelui României dintr-un credit bancar ipotecar, în valoare de 1.028.507,55 euro. Preşedintele statului a venit ulterior cu precizări, spunându-le românilor, pe şleau, că operaţiunea de creditare ar fi fost una corectă: “Vreau să vă spun că eu am convins-o pe Ioana să facă acest lucru, pentru că mi-am dorit eu să cumpărăm pământ. Creditul este luat de Ioana pentru că am încercat sa îl iau eu şi, din cauza veniturilor, banca nu mă putea finanţa. Singura din familie care a avut veniturile care să permită finanţarea a fost Ioana, datorită veniturilor ca notar, care au fost chiar la limită ca să ia un credit pe 30 de ani, ipotecar, garantat cu proprietatea, cu pământul care a fost evaluat la o valoare mai mare de experţii băncii decât valoarea care s-a plătit”…Aşa se explică şi următorul gest al lui Traian Băsescu, care l-a sunat pe vicepremierul Chiţoiu pentru a-l ruga să îl mai păsuiască pe şeful CEC Bank în funcţie, adică la conducerea băncii care a creditat-o pe Ioana Băsescu…

În opinia mea, acest caz care îl incriminează pe şeful statului presupune în mod clar o comisie de anchetă parlamentară referitor la “afacerea Călăraşi”, din mai multe motive. În primul rând, pentru că e vorba de o verificare a întregii metodologii privind retrocedările dubioase care s-au petrecut în mai multe judeţe ale ţării, între care şi Călăraşi. În al doilea rând, comisia parlamentară trebuie să stabilească dacă instituţiile statului sau anumite persoane cu funcţii oficiale au fost implicate în activităţi private de verificare pentru achiziţionarea unor terenuri pentru persoane private. Nu în ultimul rând, deoarece în această speţă sunt implicaţi doi demnitari de rang înalt, preşedintele statului şi preşedintele CEC Bank, instituţie la care statul este acţionar.

Consider că este bine să se înfiinţeze cât mai repede această comisie, mai ales că, în cele din urmă, au fost de acord şi colegii liberali, reticenţi la început. Ca şi în cazul Roşia Montană, comisia de anchetă parlamentară are rolul de a clarifica aspectele litigioase apărute în această afacere cu iz neortodox, deoarece implicarea familiei preşedintelui într-un scandal de asemenea nivel, cu cointeresarea probabilă şi a altor instituţii, poate avea consecinţe nefaste inclusiv în planul imaginii externe a României. De asemenea, comisia ar putea stabili fără echivoc dacă instituţiile statului implicate în această tranzacţie, respectiv CEC, Parchet, Administraţia Prezidenţială, APIA etc., precum şi persoane oficiale din cadrul acestora au făcut abuz în funcţie şi în serviciu, adică au apărat sau nu interesele private ale vreunei persoane sau ale alteia, inclusiv ale preşedintelui. Constatarea unor astfel de fapte ar atrage de la sine întocmirea unui raport complet, care nu ar putea fi ignorat de către autorităţile abilitate ale statului în desfăşurarea ulterioară a cercetărilor.

În ultimii zece ani, preşedintele ţării a făcut mult rău românilor, prin acţiunile sale de continuă învrăjbire, atât a categoriilor profesionale unele faţă de altele, cât şi a oamenilor între ei, a instituţiilor, nefiind străin nici de anumite acuzaţii aduse copiilor unor oameni politici. Un străvechi proverb spune că “culegi ceea ce semeni”, iar Băsescu a semănat furtună, de cele mai multe ori! Cred că “afacerea Călăraşi” a apărut într-un moment oportun pentru a-l determina pe preşedintele Băsescu să înţeleagă, chiar şi în al 12-lea ceas, că nimeni nu este mai presus de lege.

Media
No rating yet

Comments are closed.