Stimate colege, stimaţi colegi,

În decursul acestei săptămâni, în România se desfăşoară Săptămâna Naţională a Voluntariatului, eveniment dedicat recunoaşterii activităţii celor ce îşi dedică timpul şi energia din proprie iniţiativă, cu scopul de a participa activ în comunităţile din care fac parte. În perioada 11-17 mai, aproximativ 4.500 de voluntari coordonaţi de 140 de organizaţii şi instituţii partenere, se vor implica în acţiuni diverse, menite să suprindă importanţa voluntariatului în societate.

De ce este importantă participarea cetăţenilor români la activităţi de acest fel? Reglementarea acesteia, prin Legea 78/2014, recunoaşte importanţa contribuţiei voluntarilor în România şi percepe vechimea muncii lor ca experienţă profesională. Deşi cadrul legal prezent susţine implicarea acestora, numărul de participanţi din România la acţiuni de voluntariat este sub media europeană, fapt pentru care nivelul de implicare a românilor necesită şi mai multă susţinere din partea autorităţilor publice. Pentru cei tineri, dar şi pentru alte categorii de vârstă, perioada de voluntariat oferă oportunitatea dezvoltării personale şi incluziunii sociale, precum şi şansa ca aceştia să dobândească aptitudini folositoare de-a lungul traseului lor profesional. De asemenea, ea poate reprezenta o completare a educaţiei oferită de către stat, reuşind să pregătească generaţiile tinere pentru provocările din viaţa de zi cu zi. În ultimul rând, activitatea de voluntariat presupune responsabilizarea membrilor unei comunităţi, evidenţiind importanţa contribuţiei fiecărui cetăţean în formarea societăţii dorite de către aceştia.

Constat că numărul voluntarilor implicaţi în cadrul evenimentului din acest an este mult mai redus decât cel din 2014, când s-au mobilizat peste 10.000 de persoane, cu 5.500 mai mulţi decât cel curent. De aceea, consider că Săptămâna Naţională a Voluntariatului, dar şi alte astfel de evenimente, merită promovate mai bine, pentru ca rata persoanelor implicate în activităţi de voluntariat să crească de la an la an.

Media
No rating yet

Comments are closed.