Nistor-VasileAdresată: Domnului ministru Lazăr Comănescu, Ministerul Afacerilor Externe

Subiect: Admiterea României în Programul de Vize Waiver al Statelor Unite
Stimate domnule ministru,

În urmă cu 14 ani, la data de 7 decembrie 2001, Consiliul Miniştrilor de Justiţie şi Afaceri Interne din UE au votat ridicarea vizelor de călătorie în spaţiul Schengen pentru cetăţenii români. Libera circulaţie a românilor în spaţiul european a reprezentat un gest de încredere acordat ţării noastre de către statele membre ale Uniunii. în ceea ce priveşte circulaţia cetăţenilor autohtoni în afara Europei, mai exact în SUA, lucrurile nu stau la fel de bine.

În 2014, Comisia Europeană a negociat cu Statele Unite, pentru ca vizele obligatorii pentru cele cinci state membre UE: Polonia, România, Bulgaria, Cipru Şi Croaţia, să fie ridicate. în vara acestui an, Senatul American a votat integrarea Poloniei în Programul de Vize Waiver, deşi statul european nu a respectat rata de acceptare a vizelor necesară pentru a se conforma standardelor impuse în acest sens. Astfel, în ciuda eforturilor făcute de către organele de decizie ale Uniunii Europene, România încă se află pe lista ţărilor a căror cetăţeni au nevoie de viză specială de călătorie pe teritoriul SUA.
Vă întreb, cu respect domnule ministru, care sunt perspectivele statului român în vederea admiterii sale în Programul de Vize Waiver, pentru a putea beneficia de libera circulaţie în spaţiul american?
Solicit răspuns scris.

Vă mulţumesc!

Media
No rating yet

Autorul articolului

Articole asemănătoare

Fără comentarii

Poți publica primul comentariu la acest articol.

Lasă un comentariu

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter a message.