Stimate colege, stimaţi colegi,

Subiectul declaraţiei din această săptămână este unul ce merită mai multă atenţie din partea autorităţilor, întrucât reprezintă o problemă de identitate naţională. Aşadar, am ales să vă vorbesc despre situaţia retrocedărilor de sedii şi colecţii muzeale din România.

În cadrul ediţiei de anul acesta a Nopţii Muzeelor, desfăşurată în luna mai, Reţeaua Naţională a Muzeelor din România a organizat un protest prin care muzeele participante au ales să acopere un obiect reprezentativ din colecţia acestora cu o pânză neagră, pentru a atrage atenţia publicului asupra retrocedărilor făcute în ultimii ani. în ceea ce priveşte evenimentul descris, nu am reuşit să aflu care este poziţia Ministerului Culturii faţă de această întâmplare.

În judeţul Bacău, printre ultimele victime ale retrocedării se numără şi Palatul Ghika din Comăneşti, acesta ajungând în posesia moştenitorului de drept a imobilului, fiind câştigat în instanţă. Momentan nu există soluţii pentru relocarea celor peste 1.000 de piese de patrimoniu aflate în incinta palatului.

La nivel naţional, în ultimii io ani, aproximativ 120 muzee din 77 de localităţi au pierdut sau riscă să piardă clădirile în care funcţionau. Pe lângă acestea, au mai fost identificate alte 60 de organizaţii culturale, precum bibioteci, centre culturale sau filarmonici, care şi- au pierdut sediile. într-un studiu realizat de RMNR, instituţiile muzeale sunt implicate în peste 400 de procese ia curţile de apel şi tribunale. Printre muzeele afectate de retrocedări sau expuse unei eventuale retrocedări se află Muzeul de Artă din Cluj, Muzeul Memorial “Octavian Goga” din Ciucea, sau Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti.

Muzeele autohtone au nevoie de sprijinul legii şi de susţinere financiară, întrucât sunt o dovadă vie a identităţii noastre ca naţiune. Consider că legea restituirilor de bunuri culturale confiscate de stat în perioada comunistă necesită îmbunătăţiri, deoarece în situaţia de faţă riscăm să participăm la distrugerea patrimoniului cultural naţional.

Senator PC

Vasile Nistor

Media
No rating yet

Comments are closed.