Stimate colege, stimaţi colegi,

În declaraţia de săptămâna aceasta, doresc să vă supun atenţiei un fenomen ce ia amploare atât în România, cât şi în restul lumii, şi anume creşterea populaţiei care suferă de obezitate. În urmă cu aproape zece ani, ţara noastră era pe ultimele locuri în ceea ce priveşte numărul de cetăţeni tineri obezi din Uniunea Europeană. Astăzi, obezitatea infantilă din România atinge cote mai mult decât îngrijorătoare, 40% din copii fiind supraponderali. Lucrurile nu stau mai bine nici în rândul adulţilor, statisticile arătând că un român din patru suferă de obezitate. Dacă tinerii care au această problemă încă de la o vârstă fragedă nu vor beneficia de ajutor până la vârsta maturităţii, numărul total al adulţilor obezi va creşte.

Subiectul este unul delicat, dar este necesar ca acesta să fie dezbătut întrucât vorbim de o problemă de sănătate naţională. Pe lângă faptul că speranţa de viaţă a acestor oameni va fi redusă considerabil, ei vor fi vulnerabili la diverse boli pe parcursul vieţii lor. Este bine că există campanii şi programe iniţiate de autorităţi pentru a combate obezitatea, dar nu este de ajuns. Consider că soluţia este o schimbare de atitudine a mentalului colectiv şi mă refer mai ales la creerea unei culturi a sportului şi a alimentaţiei sănătoase.

Nu putem vorbi de o populaţie sănătoasă dacă aceasta nu conştientizează, încă de la primii paşi în viaţă, cât de important este să ai un cult al mişcării. Este datoria noastră să facem toate eforturile necesare pentru ca această boală să fie combătută, iar cifra persoanelor obeze din România să cunoască o scădere.

Senator PC

Vasile Nistor

Media
No rating yet

Comments are closed.