Stimate colege, stimaţi colegi,

La sfârşitul săptămânii trecute, în data de 6 septembrie, 3 vagoane încărcate cu motorină au deraiat pe ruta Caransebeş – Timişoara EST, provocând astfel oprirea circulaţiei feroviare în zonă. Acesta nu este singurul incident de felul său, ţinând cont de faptul că în această vară au mai avut loc deraieri ale unor trenuri cu marfă, cum ar fi cel care transporta piese auto, deraiat în data de 5 iulie, în judeţul Alba sau cele 4 vagoane destinate transportului de cereale care au ieşit de pe şine în data de 5 iunie, în judeţul Mehedinţi. Astfel de întâmplări indică anumite nereguli în ceea ce priveşte infrastructura din România, fie că este vorba de reţeaua feroviară sau a altor tipuri de construcţii. Din acest motiv, consider că este necesar să subliniez că, pe lângă importanţa modernizării infrastructurii actuale, la fel de importantă este şi mentenanţa sa.

Mentenanţa infrastructurii presupune alocarea unor fonduri pentru întreţinerea constantă a reţelelor de şosele şi căi ferate, a podurilor, barajelor sau clădirilor şi asigură menţinerea calităţii acestora în timp. în caz contrar, dacă nu avem grijă de felul în care păstrăm aceste construcţii, se poate ajunge la incidente ce vor pune vieţile românilor în pericol, fie că este vorba de crăpături în şosea ce provoacă accidente rutiere, fie prăbuşirea unui imobil într-o zonă aglomerată. Toate acestea pot fi prevenite dacă nu lăsăm avansarea în vârstă a infrastructurii să fie echivalentă cu degradarea sa.

Să nu uităm că starea de sănătate a infrastructurii unei ţări spune multe despre nivelul de responsabilitate pe care îl are faţă de cetăţenii ei. Tocmai datorită acestui lucru consider că viitoarele investiţii pe care România le va face în materie de infrastructură trebuie să aibă în vedere şi importanţa întreţinerii sale pe viitor.

Autorul articolului

Articole asemănătoare

Fără comentarii

Poți publica primul comentariu la acest articol.

Lasă un comentariu

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter a message.