Nistor-VasileStimate colege, stimaţi colegi,

Mâine, 11 februarie, este Ziua Mondială a Bolnavului. Această zi a fost sărbătorită pentru prima dată pe n februarie 1993, la sugestia Papei Ioan Paul al II-lea, ca o modalitate pentru credincioşi şi necredincioşi de a face ceva pentru oamenii bolnavi, prin rugăciuni şi alte acţiuni concrete. Această zi coincide, de asemenea, şi cu comemorarea Fecioarei de la Lourdes.

Dacă organizaţiile religioase marchează evenimentul prin acţiuni de a oferi bolnavilor medicamente, alimente şi îndrumare spirituală, consider că clasa politică ar trebui să gândească programe şi măsuri prin care numărul celor „sărbătoriţi” cu această ocazie să fie an de an tot mai mic.

În mod normal, 80% din problemele de sănătate trebuie să se rezolve în cabinetele de medicină primară şi, totodată, este mai uşor şi mai eficient să previi decât să tratezi în fazele avansate ale bolii, când costurile sunt mai mari, apare suferinţa şi şansele de salvare ale bolnavului se diminuează.

Pentru a veni în sprijinul medicilor de familie, opinez că Ministerul Sănătăţii ar trebui să elaboreze un program, la nivel naţional, cu utilizarea de fonduri europene, pentru dotarea cabinetelor medicilor de familie cu un minim de aparatură necesar în vederea eficientizării activităţii acestora. Totodată, această măsură ar duce si la diminuarea considerabilă a costurilor, întrucât medicii de familie ar avea astfel posibilitatea de a stabili anumite diagnostice fără a mai fi nevoie de investigaţii suplimentare a medicilor de diferite specialităţi. Avantajul acestor dotări la nivel naţional ar fi acela de achiziţionarea unui număr mare de aparate de acelaşi fel, deci şi cu un preţ mai avantajos.

Ca un pachet minim necesar aş aminti EKG-uri, microanalizoare biochimie, pentru a efectua un minim de analize, ecografe. Iar pentru centrele de permanenţă ar fi vital câte un defribrilator. întrucât utilizarea acestor aparate necesită pregătire de specialitate, e necesar să existe tot pe plan naţional un program de dezvoltare a resurselor umane în diferite centre, ceea ce se poate realiza tot prin utilizarea fondurilor europene.

Pentru orice naţiune, sănătatea trebuie să constituie prioritatea numărul unu. în concluzie, stimaţi colegi, vă invit să analizaţi propunerile pe care le-am făcut, iar împreună cu specialiştii din domeniu să găsim soluţiile cele mai eficiente pentru îmbunătăţirea sistemului nostru de sănătate.

Media
No rating yet

Comments are closed.