Nistor-VasileStimate colege, stimaţi colegi,

Luna Noiembrie 2015 va rămâne asociată în istoria globală cu oraşul capitală al Franţei, Parisul, pentru două mari evenimente: unul regretabil şi tragic, iar altul optimist şi cu orientare spre viitor. Ambele însă ţin de siguranţa internaţională şi ambele reflectă climatul instabil şi periculos în care ne aflăm în acest moment.

Atentatele teroriste din 13 Noiembrie au marcat întreaga lume prin duritatea lor. Doresc să îmi exprim în acest context regretul faţă de cele întâmplate şi să transmit condoleanţe familiilor celor afectaţi, precum şi ţării europene cu care Romania are de foarte mulţi ani relaţii diplomatice deosebit de puternice, şi anume Franţa. Consider că cele petrecute demonstrează mai mult ca niciodată nevoia de solidaritate la nivel global în lupta împotriva terorismului şi sper ca acest nefast eveniment să coaguleze toate guvernele lumii în jurul necesităţii de a contracara astfel de fapte înainte ca ele să se întâmple.

în acelaşi timp, doresc să aduc în atenţia dumneavoastră, faptul că Parisul era de mult înscris în istoria globală pentru luna Noiembrie 2015, deoarece acolo urmează să se ţină a XXI-a Conferinţă a statelor părţi la Convenţia-cadru a ONU privind schimbările climatice, o conferinţă ce va marca un moment extraordinar de important în lupta împotriva încălzirii climatice globale şi a riscurilor pe care aceasta o presupune referitor la stabilitatea internaţională. Este un moment în care guvernele lumii vor colabora pentru a găsi soluţii constructive pentru o situaţie ce ne afectează pe toţi şi consider că astfel de momente ar trebui să fie replicate şi pe alte zone ce afectează securitatea internaţională. Ţara noastră are un cuvânt de spus în aceste forumuri şi este foarte important ca acesta să fie auzit.

În România, încălzirea climatică globală poate avea repercursiuni extrem de dure asupra sectorului agricultural, asupra Deltei Dunării, şi asupra regiunilor istorice Moldova şi Dobrogea, unde riscul de aridizare şi desertificare este cel mai ridicat. Aceste regiuni sunt şi cele mai sărace din ţară, şi din acest motiv riscul implicat poate duce la un adevărat exod dinspre zonele respective. Este în interesul României ca, adoptând poziţia Uniunii Europene la acest Summit, să sprijinim cele mai ambiţioase propuneri de reducere a emisiilor pe plan global.

De aceea, pe măsură ce atacurile din Franţa ne-au adus pe teritoriul European ameninţări globale, trebuie să ne concentrăm mai mult ca niciodată pe eforturile ce ţin de consolidarea comunităţii internaţionale în ceea ce priveşte siguranţa şi menţinerea păcii la nivel mondial. Summitul din 30 Noiembrie, cel ce va rescrie regimul internaţional de la Kyoto, este un prim moment înspre care putem să contribuim în această direcţie.

Vă mulţumesc!

Media
No rating yet

Comments are closed.