INTERPELARE

Adresată: Domnului Eugen Orlando Teodorovici Ministerul Finanţelor Publice

De către: Domnul Senator Marcel Bujor Circumscripţia electorală: Bacău Grup Parlamentar PSD Şedinţa Senatului din data de: 26.05.2015

Obiectul interpelării: Procedura de insolvenţă a persoanelor fizice

Stimate domnule ministru,

Proiectul de lege privind insolvenţă persoanelor fizice, adoptat în 20 mai a.c. introduce în legislaţia românească un cadru care să permită protejarea consumatorilor persoane fizice, debitori de bună credinţă, care au achitat o parte a creditului datorat, de creşterea necontrolată a ratelor şi de situaţiile în care plata acestor rate devine imposibilă.

Procedura de insolvenţă a persoanelor fizice este una simplificată, având în vedere numărul relativ scăzut de creditori, sumele relativ mici implicate, dar şi faptul că aceşti consumatori debitori persoane fizice sunt în general mai puţin predispuşi la scheme sofisticate privind posibile fraude în comparaţie cu debitori persoane juridice.

Specialiştii în procedurile de insolvenţă susţin că insolvenţă persoanelor fizice este simplă doar în teorie, Proiectul de act normativ având o serie de lacune, un grad ridicat de impredictibilitate şi necesită multe clarificări şi reglementări adiţionale. Una dintre acestea este constituirea unei comisii de insolvenţă, cu o componenţă complexă, dar fără nici un reprezentant al creditorului.

O altă problemă pe care o ridică legea în forma sa actuală este încălcarea dreptului de liber acces la instanţă. In anumite cazuri, comisia de insolvenţă constituită acţionează ca o instanţă în sine, fără a da persoanei fizice posibilitatea de a contesta măsura în faţa unei instanţe de judecată.

Având în vedere impredictibilitatea acestei legi a insolvenţei persoanelor fizice, vă rog să aveţi amabilitatea de a-mi comunica:

  1. Ce condiţii trebuie îndeplinite pentru a solicita falimentul personal?
  2. Ce înseamnă un debitor de bună-credinţă în condiţile în care Legea nu defineşte clar acest termen?
  3. Care este componenţa comisiei de insolvenţă şi atribuţiile pe care aceasta le va avea?
  1. S-a efectuat un studiu asupra acestui Proiect de act normativ care să poată estima numărul procedurilor de insolvenţă ce vor fi deschise?

Solicit răspuns scris.

Cu deosebită consideraţie,

Senator UNPR

Marcel Bujor

Media
No rating yet

Autorul articolului

Articole asemănătoare

Fără comentarii

Poți publica primul comentariu la acest articol.

Lasă un comentariu

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter a message.