Adresată: Domnului Daniel Constantin Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale

De către: Domnul Senator Marcel Bujor Circumscripţia electorală: Bacău Grup Parlamentar: PSD Şedinţa Senatului din data de: 18.05.2015

Obiectul întrebării: Atestatul de producător şi carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol

Stimate domnule ministru,

Legea 145/2014 presupune o serie de măsuri care reglementează modul de desfăşurare a activităţilor economice, de valorificare de către producători agricoli persoane fizice a produselor agricole proprii şi de exercitare a comerţului cu aceste produse în unele zone publice. Proiectul de act normativ prevede de la 1 mai a.c obligativitatea deţinerii unui atestat de producător şi a unui carnet de comercializare a produselor din sectorul agricol.

Pieţele agroalimentare din judeţul Bacău au rămas aproape goale datorită acestui număr suplimentar de acte necesare în vederea exercitării comerţului. Formularele nu au fost tipizate din timp şi micii producători nu îşi pot vinde marfa fără aceste acte, deoarece riscă amenzi de până la 22.500 de lei.

Producătorii agricoli se plâng că reglementările actului normativ le complică activitatea, deşi în teorie, aplicarea măsurilor propuse asigură diminuarea evaziunii fiscale în acest sector.

Discuţiile purtate cu producători agricoli din judeţul Bacău, relevă faptul că aceste reglementări descurajează activitatea acestora, marea majoritate afirmând că vor renunţa complet să îşi mai vândă produsele în pieţele agroalimentare.

Având în vedere această situaţie, vă întreb:

  1. De ce au existat aceste întârzieri în vederea eliberării atestatului de producător şi carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol, în contextul în care actul normativ a fost promulgat în anul 2014?
  2. Cât durează obţinerea acestor acte necesare exercitării comerţului?
  3. Câte atestate de producător şi carnete de comercializare ale produselor agricole au fost emise de la 1 mai şi până în prezent la nivelul judeţului Bacău?

Solicit răspuns scris.

Cu deosebită consideraţie,

Senator UNPR Bacău,
Marcel Bujor

Media
No rating yet

Comments are closed.