Bujor-Dumitru-MarcelINTERPELARE
Adresată: Doamnei Cristiana Paşca Palmer Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor

De către: Domnul Senator Marcel Bujor

Obiectul interpelării: Ecologizarea haldei de fosfogips a fostului combinat de îngrășăminte chimice Bacău

Stimata doamna ministru,

Fosfogipsul este un produs tehnogen rezultat in urma extragerii acidului fosforic din minereul fosfatic brut, o sursa majora de poluare a apelor subterane, avand un impact negativ supra mediului.

Depozitul de fosfogips din Bacau reprezintă produsul depozitarii in halda a fofogipsurilor produse de fostul combinat de ingrasaminte chimice Bacau, toate măsurătorile indicând faptul că nivelul de radiaţii a crescut şi se impun măsuri urgente de ecologizare.

Pana in prezent nu a fost luata nici o masura, decontaminarea zonei fiind vitala, datorita celor şapte milioane de tone de reziduuri care se află în interiorul haldei.

Cheltuielile pentru ecologizarea zonei se ridica la 30 de milioane de euro, o sumă mult prea mare pentru bugetul Primăriei Bacău. în anul 2012, autorităţile locale şi-au luat angajamentul că vor accesa o finanţare europeană pentru decontaminarea zonei, dar nu au reuşit acest lucru.

Avand in vedere gradul de poluare al haldei de fosfogips si impactul asupra calitatii vieţii populaţiei municipiului Bacau, va rog sa imi comunicaţi, cand vor fi alocate fondurile necesare pentru ecologizarea haldei de fosfogips a fostului combinat de ingrasaminte chimice Bacau.

Solicit răspuns scris.

Media
No rating yet

Autorul articolului

Articole asemănătoare

Fără comentarii

Poți publica primul comentariu la acest articol.

Lasă un comentariu

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter a message.