Ședința ordinară a Consiliului Județean Bacău de luni, 30 mai: consilierii au vizitat, în premieră, Observatorul Astronomic „Victor Anestin” votând proiectele de pe ordinea de zi în Planetariu

DSC_0008Ședința ordinară a Consiliului Județean de luni, 30 mai, a avut loc în Planetariul Observatorului și a semănat mai degrabă cu o excursie cu clasa decât cu o întrunire formală a forului executiv județean. Consilierii au fost primii care au avut ocazia să treacă pragul Observatorului Astronomic „Victor Anestin”, investiția fiind finalizată la aproape doi ani de la demararea lucrărilor de modernizare. Înainte de aprobarea punctelor de pe ordinea de zi, aleșii au participat la o demonstrație a modului în care funcționează Planetariul, iar din discursul președintelui Dragoș Benea despre neajunsurile administrației locale nu am aflat nimic nou cu toate că a durat mai mult decât aprobarea propriu-zisă a proiectelor.

Consilierii județeni, încântați de rodul investiției de modernizare a Observatorului Astronomic „Victor Anestin”

În debutul ședinței, consilierii au participat la o demonstrație despre cum funcționează Planetariul. Aleșii au aflat că, prin intermediul noului echipament care oferă informații de tip 2D și 3D, vizitatorii obiectivului turistic vor putea păși la propriu în lumea astronomiei. Vor lua parte la reprezentări ale sistemului solar, galaxiei sau universului, la simulări de traiectorii ale corpurilor cerești care fac parte din diferite baze de date construite de om. Prin intermediul Planetariului, va fi posibilă „decolarea de pe Pământ și aterizarea pe orice câmp cosmic”. Aleșii au testat această experiență, pe ecranul emisferic fiind proiectate Stația Internațională Orbitală și diferite planete.

Președintele CJ, Dragoș Benea, a ținut să completeze prezentarea făcută de reprezentantul firmei care a montat echipamentele:

DSC_0015În Japonia fiecare școală are un observator mai micuț, poate nu de dimensiunile acestea, dar un observator micuț pentru ca micii japonezi să înceapă să se obișnuiască cu ceea ce înseamnă cunoașterea universului și astronomia. Practic, dacă putem oferi acest obiectiv copiilor județului și cetățenilor județului trebuie să îl valorificăm la maximum. (…) Ce este important de spus… Valoarea investiției de aici este de aproximativ 2,2 milioane de euro, 1,5 milioane sunt din fonduri europene, deci aproximativ 70%. Vă amintiți că această investiție a pornit destul de greu în sensul că am avut puțin curaj în septembrie 2014 când am intrat la drum. (…) Vreau să mai subliniez că ceea ce ne-a ținut în loc foarte mult a fost achiziția pentru dotări. Am avut 3 rânduri de licitații: în februarie 2015, în august 2015 și în decembrie 2015. La ultima am avut norocul să vină două firme, a câștigat firma care a montat aceste aparate.

În ideea de a anticipa eventualele comentarii cu privire la locația atipică pentru desfășurarea ședinței, Benea a justificat prin faptul că luna mai este luna mondială a astronomiei:

Este un motiv extrem de fundamentat ca astăzi să facem ședința aici. Ce conjunctură mai frumoasă putea fi decât să inaugurăm acest obiectiv la sfârșitul lunii mondiale a astronomiei și din 1 iunie să fie la dispoziția copiilor, ca un cadou pentru copiii acestui județ. (…) Poate puțină lume știe, dar nu este ocazie mai bună să aprobăm acordarea de premii pentru performanțe deosebite la nivel național pentru membrii Cercului de astronomie Meteor Bacău. Să nu se impacienteze nimeni, nu o să dăm bani, nici diplome, nici aici, nici mâine la deschidere, doar o să vă rog să fim de acord să premiem membrii acestui cerc de astronomie, copii cu vârste între 7 și 17 ani.

Atacuri la adresa administrației locale – subiecte mai importante decât ordinea de zi pentru președintele Dragoș Benea

DSC_0024Având în vedere că înainte de ședință au fost demarate în mod oficial lucrările la centura ocolitoare a Bacăului, președintele CJ a ținut să facă anumite precizări vizând un atac la adresa administrației locale:

Nu vreau să trecem cu vederea că astăzi s-a întâmplat un eveniment important în viața municipiul: s-au inaugurat în mod oficial și adevărat lucrările la centura ocolitoare a municipiul Bacău. Există constructori, există autorizație de construcție, există finanțare, există supervizare, există tot ce trebuie pentru un asemenea proiect, lucruri care acum 8 ani când s-a mai inaugurat această centură de niște personaje care candidează și astăzi nu existau. Existau o panglică, două foarfece și 3 mincinoși. Astăzi s-au inaugurat oficial aceste lucrări și probabil într-o bună zi se vor termina. Nu ar fi nicio problemă dacă acei mincinoși nu ar mai candida astăzi, dar văd că cu o seninătate demnă de o cauză mai bună, merg și candidează. Asta este!

Ceea ce a omis președintele CJ să menționeze este faptul că acum mai bine de un an, pe 1 aprilie 2015, a fost semnat contractul de execuție a centurii și că, la momentul respectiv, oficialii anunțau că lucrările vor începe în 49 de zile (sursa: aici).

Un alt subiect pe care Benea a dorit să îl puncteze a fost legat de ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului Local:

Noi nu facem cetățeni de onoare în campanie, noi aprobăm proiecte ca județul să meargă înainte în ceea ce ne privește pe noi. Am văzut niște propuneri demne de o dezbatere mai serioasă și de un moment mai solemn decât o ședință de Consiliu Local pe picior. Memoria preotului Ștefan Erdeș nu poate fi omagiată într-o ședință de Consiliu Local în care nu știu câți consilieri locali mai sunt și cu un primar care mai are 4 zile pe scaun, dar dacă așa înțelege domnul Bîrzu să omagieze o personalitate a județului Bacău care, din păcate, a decedat acum 4 ani e problema dânsului și dânsul este caraghios și penibil în același timp.

Aprobarea punctelor de pe ordinea de zi care au putut fi supuse votului consilierilor a durat sub 20 de minute

DSC_0026După aproape jumătate de oră, când a început supunerea la vot a proiectelor, consilierii au întâmpinat o altă situație „inedită”: nu au avut majoritatea pentru a putea aproba modificarea Regulamentului de organizare și funcționare a Consiliului Județean Bacău. Ar fi fost nevoie de 25 de voturi, în sală fiind 22 de consilieri. Astfel, nu s-a putut „armoniza regulamentul cu legislația”, în sensul în care s-a schimbat modalitatea de alegere a președintelui Consiliului Județean. Teoretic, această modificare vizează alegerea noului președinte CJ după alegeri, așadar proiectul va trebui aprobat la o ședință viitoare până în 5 iunie.

La Diverse, studenții de la Universitatea Bacovia au prezentat o informare despre situația universității, existând riscul ca aceasta să se închidă. Studenții au făcut un apel pentru continuarea activității, solicitând susținerea autorităților și a comunității. Aceștia au precizat că, în cazul în care universitatea se va închide, și mai mulți tineri vor pleca din Bacău să studieze în altă parte, iar orașul va avea de pierdut.

DSC_0044 DSC_0034La final, aleșii noștri au vizitat terasa Observatorului și au urcat la ultimul nivel, unde este amplasat noul telescop.

Media
No rating yet

Leave A Comment

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter message.