Vineri, 9 octombrie, a avut loc şedinţa extraordinară a Consiliului Local, la Centrul de Afaceri şi Expoziţii fiind prezenţi un număr de 20 de consilieri. În debutul şedinţei a fost anunţat faptul că, de acum înainte, consilierul Paul Timofte, va face parte din UNPR.

cristinel-manolacheTotodată, Cristinel Manolache a luat cuvântul: Aş dori ca, aşa cum prevede Legea 215, atunci când organizăm şedinţele ordinare şi extraordinare, să le anunţăm în timp legal, pentru că în şedinţa de astăzi, dumneavoastră ne-aţi anunţat abia ieri şi nu este correct ca să mai încălcăm legea în continuare.

Preşedintele de şedinţă, Neculai Nechita, a mulţumit pentru înţelegere, precizând că promite că nu va mai face greşeli. Cu toate acestea, secretarul Ovidiu Popovici a ţinut să completeze: Credeţi-mă că fac eforturi considerabile în privinţa asta. Cred că aţi observant că în ultimul timp, comunicarea cu aparatul permanent şi, în general, corespondenţa s-a îmbunătăţit considerabil. Aţi observant, cred, că în ultimul timp nu mai sunteţi chemaţi de pe o zi pe alta şi vi se transmit în termen legal toate documentele. Credeţi-ma că pentru proiectul de pe ordinea de zi..avem două urgenţe pe care cred că le putem încadra în prevederile articolului 30. (…) Dacă este nevoie, îmi cer scuze şi tocmai am hotărât, împreună cu colegii mei, ca astfel de situaţii să nu mai fie cazul să se întâmple. Vă mulţumesc mult pentru înţelegere!

Suplimentarea bugetului Festivalului Zilelor Bacăului, „maxima urgenţă” pentru consilierii locali băcăuani

sala-sedinte-cl-bacauCristinel Manolache şi-a exprimat opinia cu privire la modul în care Primăria alege să aloce fondurile publice, precizând: Aţi făcut o obişnuinţă din a aduce proiecte pe ordinea de zi când încep anumite evenimente şi vă readuc aminte că acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu bugetul de la Theaterstock cand am convenit asupra lui, iar în ziua evenimentului aţi venit cu o suplimentare. Acelaşi lucru se întâmplă şi astăzi. (…) Acest buget trebuia ştiut cu multe zile înainte, pentru a nu mai exista îndoieli cu privire la bugetare. (…) O să mă ţin de dumneavoastră până o să faceţi o expunere publică a modului în care au fost cheltuiţi banii la Theaterstock, şi implicit, cum vor fi cheltuiţi la Zilele Bacăului.

Viceprimarul Radu Ababei s-a oferit să răspundă, cu toate că, bănuim noi, nu a înţeles foarte bine la ce s-a referit consilierul UNPR. Menţionăm că nu am editat în niciun fel exprimarea acestuia.

radu-ababei-vasile-tescaruVorbim despre un eveniment pe care încercăm să îl desfăşurăm la un alt nivel decât l-am desfăşurat până acum. Într-o primă fază, am considerat că invitarea artiştilor băcăuani pentru a participa la Festivalul Zilelor Bacăului este o problemă de normalitate. Şi pentru a putea să îi plătim, am vrut într-o primă fază să aplicăm algoritmul de anul trecut, astfel încât din taxa pe care o plăteau organizatorului de festival se plăteau artiştii care participau. Dar asta ar însemna să pierdem de la bugetul local o taxă în plus care nu era într-o zonă foarte albă, intra într-o zonă gri. Da? Deci practic, anul trecut şi în anii precedenţi, artiştii băcăuani au fost plătiţi prin taxe încasate de la comercianţi. Anul aceasta am fost mai selectivi în ceea ce priveşe comercianţii care participă la festival, astfel încât o anumită categorie de comercianţi nu se va mai regăsi pe spațiul public, prin asta asumându-ne un nivel mai ridicat al civilizaţiei, dar în acelaşi timp un nivel mai scăzut al cheltuielilor directe către festival. Vă asigur că toţi comercianţii îşi vor plăti toate taxele pentru închirierea domeniului public, iar în felul acesta, banii pe care îi dăm noi acum, cei 40.000 de lei, se vor întoarce, practic, la Primărie prin taxele pe care le plătesc în categoria Taxe şi impozite locale. Am ajuns la această concluzie în idea în care am dorit să ridicăm nivelul de civilizaţie a Zilelor Bacăului şi am găsit această soluţie care, din punctul meu de vedere este mult mai legală şi mai curată decât ceea ce se întâmpla până acum. Dacă aţi văzut, banii sunt propuşi să fie luaţi de la Festivaluri. Mi se pare un lucru de normalitate să încercăm să stimulăm activitatea culturală băcăuană. Nu ar fi fost normal să avem Zilele Bacăului doar cu un invitat din stăinătate.

Până la urmă, Teatrul Municipal Bacovia a primit suplimentarea de 40.000 de lei, proiectul fiind aprobat cu 14 voturi pentru şi 6 abţineri (consilierii UNPR şi independentul Corneliu Jitariu).

Proiectul de hotărâre prin care s-a dat în folosinţă gratuită, pe o perioadă de 25 de ani, terenul în suprafaţă de 2000 mp, situat în Bacău, str. Emest Târţescu, către Asociaţia Lumina a fost aprobat în unanimitate, cu menţiunea că acest lucru s-ar fi putut întâmpla mult mai devreme şi nu pe ultima sută de metri, punând Asociaţia în ipostaza de a pierde finanţarea de 1,5 milioane de euro pentru construirea unui spital pentru copiii cu boli incurabile.

Media
No rating yet

Autorul articolului

Articole asemănătoare

Fără comentarii

Poți publica primul comentariu la acest articol.

Lasă un comentariu

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter a message.