Ședința extraordinară a Consiliului Local Bacău: proiectul de hotărâre pentru acordarea finanțărilor nerambursabile prin Legea 350/2005 nu a fost aprobat nici de această dată

13396856_10206737012320164_217579524_oA treia oară nu a fost cu noroc pentru Consiliul Local Bacău. Proiectul de hotărâre privind aprobarea Listei finale a proiectelor care vor primi finanțări nerambursabile de la bugetul local al municipiului Bacău pentru activități nonprofit de interes general, în baza Legii nr.350/2005, aferente anului 2016 nu a fost votat nici în cea de-a treia ședință extraordinară organizată în acest scop, iar fondurile pentru proiectele care au fost aprobate să primească finanțare sunt, în continuare, blocate.

Nu este frumos ca după 4 ani de activitate serioasă cât de cât să încheiem în acest mod, a precizat consilierul UNPR, Elena Cosma, făcând referire la faptul că proiectul nu părea că va fi supus votului nici astăzi, cu toate că forul s-a întâlnit de 3 ori în ședințe extraordinare având numai acest proiect pe ordinea de zi.

Secretarul municipiului, Ovidiu Popovici, a adus la cunoștința colegilor săi că, dacă va fi aprobat, proiectul nu va avea avizul de legalitate din partea lui. Motivul invocat de secretar este acela că în proiectul de hotărâre au fost precizate numai sumele alocate, fără bugetul total al proiectului și fără dovada posibilității cofinanțării de către solicitant a diferenței care nu s-a acordat. Curios este că proiectul acordării finanțărilor prin Legea 350/2005 de anul trecut, care îndeplinește aceleași condiții ca cel de anul acesta, a fost aprobat și contrasemnat de legalitate.

13397053_10206737012280163_1674317112_oPopovici și-a explicat, în detaliu, decizia: Vreau să vă anunț că nu voi contrasemna hotărârea de legalitate din următoarele motive… Acest proiect mi-a fost adus cu mai puțin de 12 ore înainte de prima ședință extraordinară. La prima ședință nu am avut acele avize ale Consiliului Local. Am avut o suspiciune față de reticența cu care consilierii locali nu au semnat acele avize. Studiind proiectul de hotărâre am văzut că acest proiect are anexate numai propunerile de acordare a sumelor, fără a se specifica care erau sumele cerute. Verificând și solicitând aceste informații de la comisii am constatat că există o diferență majoră între sumele solicitate necesare pentru realizarea proiectului și sumele acordate. Astfel încât articolul 4 din Legea 350 enumeră foarte clar care sunt principiile de atribuire a contractelor de finanțare nerambursabilă, iar unul din aceste principii este acela al cofinanțării, în sensul că finanțările nerambursabile trebuie însoțite de o contribuție din partea beneficiarului de minim 10% din valoarea totală a finanțării. De asemenea, articolul 5 spune foarte clar că atribuirea contractelor de finanțare nerambursabilă se face exclusiv pe baza selecției publice de proiecte, procedură care permite atribuirea unui contract de finanțare nerambursabilă prin selectarea acestuia de către o comisie cu respectarea principiilor prevăzute la articolul 4. Deci, unul din aceste principii este cofinanțarea. Mergând la articolul 25 din aceeași lege care prevede foarte clar că propunerea de proiecte are caracter ferm și obligatoriu din punct de vedere al conținutului și trebuie semnată pe proprie răspundere. Bugetul rămâne ferm pe toată durata de derulare a contractului de finanțare. Astfel încât dacă un beneficiar vrea să facă un proiect de 100 de lei și vine la noi și anexează adeverință că are cofinanțare de 10 lei, eu, în mod normal ar trebui să îi dau 90 de lei. Dacă îi dau 50 de lei, atunci ca autoritate finanțatoare trebuie să am grijă și să duc la îndeplinire condiția cofinanțării astfel încât solicitantul să îmi vină cu dovada cofinanțării a restului de 50 de lei. Pentru că astfel proiectul nu mai este ferm, nu mai conduce la garanția îndeplinirii lui și responsabilitatea cade pe umerii dumneavoastră și a autorității. Acesta este motivul pentru care nu voi contrasemna, în situația în care veți aproba, proiectul de hotărâre.

Acesta a propus să se demareze procedurile către solicitanți în vederea asigurării, de către aceștia, a cofinanțării sumelor aferente bugetelor cu care au fost aprobate proiectele. O altă propunere a venit din partea președintelui de ședință, Iulian Stoican, care a propus ca proiectul de hotărâre să fie lăsat spre votare viitorului Consiliu Local. Indiferent de propunerea pe care o vor urma aleșii noștri, un singur lucru este cert: momentan, executivul nu a găsit nicio soluție pentru această problemă, iar fondurile pentru proiectele care au fost aprobate să primească finanțare sunt, în continuare, blocate.

 

Media
No rating yet

1 Response Comment