sedinta-cl-bacau-2016Astăzi, începând cu ora 13.30, a avut loc prima şedinţă din acest an a Consiliului Local Bacău. Cel mai aşteptat punct de pe ordinea de zi a făcut referire la numirea în funcţie a noului viceprimar al municipiului, consilierul PNL, Ilie Bîrzu.

Cu toate că urmărim ședințele Consiliului Local Bacău de aproape doi ani de zile, putem afirma că întâlnirea de astăzi a fost una dintre cele mai haotice dintre cele cele pe care le-am văzut. Buletine de vot schimbate, momente în care consilierii păreau mai mult în vacanță și părăsirea sălii înainte de anunțarea finalului acesteia sunt doar câteva dintre semnele care arată lipsa totală de interes a aleșilor locali față de problemele orașului.

Noul viceprimar, ales cu unanimitate de voturi

Pentru ca tabloul să fie complet, inconstanța consilierilor care ar trebui să aibă rolul „opoziției” a ieșit din nou la iveală. După criticile aduse de liderul UNPR din consiliul local, Cristinel Manolache, la adresa propunerii PNL pentru funcția de viceprimar, Ilie Bîrzu, același consilier și colegii săi de partid au votat în favoarea propunerii liberale.

Doamna preşedintă, nu sunt multe de discutat. Înţeleg că domnul fost viceprimar şi-a depus demisia. Având în vedere că demisia vine în urma unei analize personale şi nu am nimic de comentat şi doar atât i-aş spune: că ar fi fost bine dacă ea venea mai devreme, având în vedere blocajul administrativ în care se află azi Primăria Bacău  şi mai mult decât atât, pentru pierderea fondurilor europene. Însă, revenind la punctul doi, la numirea domnului Ilie Bîrzu.. Stau şi mă întreb dacă în cadrul grupului liberalilor nu aţi găsit un alt candidat. Dar merg cu gândul că domnul inginer Bîrzu fiind cu multă experienţă în cadrul administraţiei locale, făcând parte din mai multe formaţiuni politice, a fost consilierul de bază al PSD în 2004, mai departe un consilier de bază al domnului Stavarache. (…) Azi se consfințește blatul politic PSD-PNL, pe care l-am mai văzut şi la alte alegeri locale. (…) Mă aştept la perioada imediat următoare să vină domnul Bîrzu, noul viceprimar să spună că Spitalul Municipal în 3 luni va fi finalizat, că Insula va fi gata, că stadionul va fi gata şi că vom avea primul meci în primăvară samd. Pentru mine este o mare dezamăgire că s-a ajuns aici. (…) Nu ştiu câţi dintre cetăţeni vă vor mai crede. Nu rămâne decât să constatăm cu vor primi băcăuanii această numire a dumneavoastră, a afirmat Manolache înainte de a vota pentru propunerea PNL

Nemaifiind alte propuneri pentru funcţia de viceprimar lăsată liberă de Vasile Tescaru, consilierii au demarat procedura de vot, alegerea făcându-se prin vot secret, în cabină. Făcând parte din comisia de numărare a voturilor şi fiind unicul candidat, Ilie Bîrzu a fost nevoit să se retragă de la numărarea din cadrul propriului vot.

În pofida declaraţiilor politice ale opoziţiei, care au lăsat să se înţeleagă faptul că se împotrivesc numirii consilierului PNL, noul viceprimar a fost ales cu unanimitate de voturi

Ilie-Birzu-BacauMă copleşeşte votul dumneavoastră, sincer, aveam emoţii şi am în continuare şi din această cauză am pus nişte gânduri pe hârtie.. şi varianta A şi varianta B. Vreau să vă mulţumesc pentru votul dumneavoastră, este o mare onoare pentru mine şi o mare responsabilitate. Le mulţumesc cetăţenilor municipiului Bacău pentru alegerea mea ca şi consilier local din 1992 până în prezent, cât şi colegilor mei din conducerea PNL Bacău  pentru că au avut încredere să mă propună viceprimar, deşi nu de fiecare dată am avut aceleaşi opinii. Am ajuns în această poziţie într-o perioadă complicată, în care încrederea băcăuanilor în instituţia Primăriei este scăzută şi de aici decurge una din principalele obligaţii: să câştigăm această încredere pe plan local. aceasta se poate face lucrând în echipă. (…) Vreau să depăşim situaţia când nimeni nu mai ascultă de nimeni şi nu se face nimic. Am venit să muncim împreună pentru binele municipiului Bacău de dimineaţă până seara. (…)  Îmi doresc o administraţie mai aproape de cetăţeni, să coborâm Primăria de pe piedestal şi să facem administraţie la firul ierbii. Cu siguranţă băcăuanii merită mai mult, a declarat Ilie Bîrzu, în primul discurs în calitate de viceprimar al municipiului Bacău.

Paul Timofte şi Ghiorghe Huluţă, două noi nume în comisiile de evaluare şi derulare a proiectelor care vor primi fonduri de la bugetul local în 2016

Tot în şedinţa de vineri, a fost supus votului  aleşilor proiectul de hotărâre privind modificarea HCL nr. 13/2014 prin care s-au aprobat actele procedurale pentru punerea in aplicare a Legii nr. 350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fondurile publice pentru activități nonprofit de interes general.

Consilierii UNPR s-au arătat deranjați de faptul că niciun nume din opoziţie nu se află în comisiile de evaluare. Astfel, au propus ca din comisia pentru cultură să facă parte Paul Timofte şi din cea pentru culte, Ghiorghe Huluţă. După o învălmășeală și o eroare privind buletinele de vot, momente în care consilierii au început să părăsească sala de consiliu, cei doi au fost votați.

DNA-BACAU-CLPrezența DNA la ședință – avertisment subtil pentru consilieri

Pe lângă caracterul comic al şedinţei ce a reieşit din atitudinea „de vacanţă” a consilierilor locali, s-a remarcat nota de ironie adusă de trei dintre cetăţenii băcăuani prezenţi la şedinţă. Pentru a atrage atenţia asupra problemelor fără de sfărşit ale oraşului nostru și a cazurilor de corupție în care au tot fost implicați politicienii locali, Claudiu Dorneanu, fiul său de 9 ani şi o prietănă au ales să poarte tricouri negre înscripţionate cu literele D N A, prescurtarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Conform desteptarea.ro, cei trei au preferat această formă de protest întrucât aleşii, pe întreaga perioadă a mandatului, au ales să îşi rezolve problemele lor şi nu pe cele ale cetăţenilor.

Media
No rating yet

1 Response Comment

Leave A Comment

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter message.