buget-bacauÎn urma consultării online desfășurată în ultimele 10 zile prin intermediul campaniei Tu faci bugetul Bacăului în 2016 și a paginii de facebook Cetățeni Activi pentru Bacău, am depus vineri, 15 ianuarie 2016, lista recomandărilor și solicitărilor băcăuanilor cu privire la investițiile pe care primăria municipiului ar trebui să le facă în acest an.

În total, am primit peste 50 de recomandări de modificare a bugetului, în promovarea demersului nostru fiind sprijiniți de România Curată, Ziarul Evenimentul și Radio România Actualități. Principalele idei colectate fac referire la problemele de infrastructură, foarte des amintite fiind situația străzilor Milcov, Prelungirea Bradului sau Arcadie Șeptilici. Alte investiții recomandate sunt acelea legate de crearea pistelor pentru biciclete (cel puțin în zona centrală), a benzilor dedicate mijloacelor de transport în comun și a giratoriilor din intersecțiile aglomerate.

În continuare, așteptăm ca primăria să răspundă recomandărilor noastre pe adresa asociației, răspunsuri pe care le vom publica și trimite către toți cei care au contribuit în ultimele zile la centralizarea propunerilor.

20160115_225451_001Lista întreagă a recomandărilor, precum și mesajul transmis în atenția primăriei și consilierilor locali, pot fi analizate mai jos.

Organizația Romanian Youth Movement for Democracy a organizat, în perioada 8 -15 ianuarie, o consultare publică online prin care am colectat observațiile băcăuanilor cu privire la propunerea de buget supusă dezbaterii publice pe pagina de internet a primăriei Bacău.

Redăm mai jos observațiile băcăuanilor trimise pe pagina Tu faci bugetul Bacăului în 2016. Am adăugat inclusiv argumentele/informațiile concrete de la fața locului, astfel încât problema să fie receptată așa cum este ea trăită de cetățenii Bacăului. În conformitate cu legea 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, așteptă răspunsul dumneavoastră pentru fiecare opinie în parte.

Educație – Constituirea fondului de tineret la nivelul municipiului Bacău, obligatoriu prin legea 350/2006;

– Dezvoltarea unor programe de educație socială a cetățenilor băcăuani care folosesc locuințe sociale.
Explicație: Gunoiul menajer se scoate din casă pe ușă ambalat în pungi special destinate acestui scop. Este cu desăvârșire interzis aruncarea pe geam a gunoiului menajer.– Desfăurarea Galei Învățământului 2015

– La Liceul Tehnologic Petru Rareș Bacău dorim construirea unei Săli de sport și a unei Grădinițe, deoarece în această unitate învață 625 elevi, dispunem de spațiile necesare, iar în cartierul Șerbănești s-au construit multe vile și preșcolarii nu dispun de un spațiu adecvat.
– Dorim semaforizarea trecerilor de pietoni de pe străzile Tecuciului și Bulevardul Unirii, precum și refacerea aleelor pietonale de pe aceste străzi.

Infrastructură – Includerea în bugetul de investiții a unor sume de bani necesare demarării construcției pistelor de biciclete pe principalele artere ale municipiului Bacău;– Stabilirea unui fond din bugetul local pentru asfaltarea tuturor trecerilor de pietoni din municipiul Bacău.
Explicație: Pe timp ploios este o adevărată aventură să folosești trecerile pentru pietoni: vezi trecerea N.Enea colț cu Unirii,vezi trecerea Unirii Pambac, vezi trecerea 9 Mai Piață centrală și exemplele pot continua.– Stabilirea unei sume de bani necesară deplasării unei echipe de la spații verzi,muncitori și șefi în câteva țări europene pentru un schimb de experiență în vederea învățării unor tehnici și metode pentru a elimina acumularea noroiului pe asfalt, ca praf e puțin spus la noi.– Renunțarea la proiectul „Construire bază sportivă – sală polivalentă a sporturilor” și redirecționarea celor 2.411.161 RON către:
# reparația și modernizarea infrastructurii rutiere și anume a străzilor „Prelungirea Bradului” și „Calea Bârladului”;
# îmbunătățirea transportului în comun prin crearea de benzi didicate autobuzelor;
# modernizarea autogării Bistrița.

– Investiție în adăpostul de câini fără stăpân din Nicolae Bălcescu care să permită cazarea a miilor de maidanezi din municipiu și astfel, eliminarea acestora de pe străzile și periferia orașului.

– Prelungirea Bradului și Arcadie Șeptilici aflate într-o stare deplorabilă, astfel că necesită investiții;
– Crearea de locuri de parcare prin îngustarea trotuarului pe străzile Călugăreni și Zefirului care au devenit greu de circulat din cauza faptului că se parchează pe ambele sensuri. Modernizarea trotuarelor nu s-a făcut așa că ar putea fi gândit un proiect pentru parcări și trotuare.

– Vă rog să aveți în vedere modernizarea întregii străzi Ștefan cel Mare. Mă refer la tronsonul cu intrare din str. Ștefan cel Mare pe lângă fosta secție Diana (fosta HCC) unde desfășurarea traficului se desfășoară anevoios datorită faptului că sunt necesare două benzi de circulație.
Explicație: În prezent, circulația se desfășoară pe anumite zone doar pe o bandă de circulație, iarna circulându-se practic pe o singură bandă datorită zăpezii rezultate din curățarea drumului, neexistânt nici un loc pentru refugiu. De fapt acest acces către blocurile din zonă a fost făcut în anii 1987 când nu erau atâtea mașini având la timpul respectiv mai mult rolul de alee, acum construindu-se o serie de vile și un mare service auto, traficul fiind astfel mult mai mare, motiv pentru care se impune lărgirea părții carosabile, crearea de parcări pentru autovehiculele personale, etc.

– Trecerea peste calea ferată din punctul Str. Bicaz 1 către punctul Colonia Letea, este o problemă vitală.
Explicație: Cei de peste linie, Colonia Letea, elevi, salariați, cei care vor să cumpere din hipermarket-uri, care au de ridicat ceva de la poștă, de la farmacie și să meargă la dispensar, nu au altă legătură cu orașul decât trecând calea ferată. Și noi din partea astalaltă, ca să ne ducem copiii la creșă sau grădiniță și vara la ștrand, avem același drum. Toți trecem pe sub țevile C.E.T.-ului,când plouă prin apă, iar iarna prin zăpadă și gheață.
– Avem, pe Str. Bicaz, un parc pe care s-ar putea construi un cap de pod pentru o pasarelă și peste calea ferată mai este un spațiu pentru al doilea cap de pod pentru pasarelă. Dacă scările și aleea pasarelei var fi încălzite cu o sursă de cădură din punctul Bicaz 1, nu vor fi probleme cu zăpada iarna.

– Locuiesc pe strada Milcov, o stradă care a fost lăsata în paragină de indiferența autorităților și pe care, zi de zi, circul pentru că am nevoie și pe care, fără să vreau, îmi stric mașina. Nu mai sper nimic din ceea ce autoritățile au promis. Atâtea proiecte și bani irositi!

1. Înfiițarea sensurilor unice pe toate străzile înguste…este o investiție foarte mică din punct de vedere financiar și care va avea efecte foarte benefice în privința mai multor aspecte:
a – fluidizarea traficului și creșterea gradului de siguranța rutieră; b – reducerea timpului necesar deplasărilor c – creșterea numărului locurilor de parcare
2. Înființarea de noi sensuri giratorii în intersecțiile mari
3. Înființarea pistelor pentru bicicliști, în special în Parcul Cancicov , zona centrală și cartierele mai aglomerate.

– Vrem ca primăria să investească fonduri în repararea străzilor și a spațiului verde , care arată ca după război, cu tranșee, văi și munți de nisip, pământ, bălți și noroi cât cuprinde… ca să nu mai spunem și de spațiul verde, care este distrus complet.
Începând din primăvara anului 2015 s-au început lucrările de reabilitare a instalației de încălzire termică în zona Cornișa II. Firma răspunzătoare este ELSACO. Eu știu că atunci când o firmă începe o lucrare trebuie să estimeze și data încheierii lucrării și aceasta trebuie afișată, pentru ca locatarii zonei să știe și ei când se termină praful, noroiul , gropile sau gunoiul.

– Asfaltați strada Milcov!

– Să termine strada Milcov și să refacă toate străzile sparte în toamna: Letea ,Garofitei , Cornisa, Bradului

– Investiții solide în infrastrucura orașului.
Aș vrea ca primăria să investească bani în infrastructură deoarece este important să avem străzi cum trebuie, canalizare, locuri de parcare, rețea de gaze, apă etc pentru a atrage investitori și astfel creea locuri de muncă pentru oamenii din județ. Rata somajului în județ este foarte mare, cred că în jur de 53% din totalul populației active nu are un loc de munca. Totodată, este importantă sănătatea dar și educația. Așa că dragi consilieri, faceți un lucru bun pentru județ și votați bugetul cu multă responsabilitate și asigurați-vă ca duceți proiectele începute la final asigurând totala transparență pentru că asta lipsește cu desăvârșire în toată țara.

– Reabilitare strada Depoului.
Explicație: Este absolut rușinos că la 1,5km de gara Bacău zeci de familii plătitoare de impozite și taxe să nu dispună de nici un serviciu de apă, canalizare, etc. Strada ar fluidiza traficul din zona cartierului A.N.L. și, cu iesire în strada Prelungirea Bradului sau Tazlăului ar descongestiona traficul din zona noului complex Bacovia construit de Fiald Imobiliare. Există un întreg dosar de cereri ale cetățenilor și răspunsuri politicoase, ambigue și inutile din partea Primăriei Bacău.

– Modernizarea Parcului CFR, amplasarea coșurilor de gunoi, pasajele din gară, stațiile de autobuz de pe strada Mioriței, semnalizarea trecerilor de pietoni, străzile dintre blocuri.
Explicații:
Dacă nu este proprietară primăria, să oblige pe cei ce dețin terenul să facă ceva. Este un loc unde se aruncă gunoi și se adună tot felul de persoane dubioase. Același lucru să facă cu cei ce dețin terenuri în ditamai orașul european și nu îl curăță.
– Lipsa coșurilor de gunoi…nici să vrei nu poți să menții curațenia
– Pasajele subterane din gară sunt sub orice critică
– S-a facut recepția lucrărilor de asfaltare la strada Mioriței dar vreo unul din aleșii noștri au văzut că se adună apa în stațiile de autobuz?De vrei să cobori în stație pe timp de ploaie îți trebuie cizme de pescar – Străzile dintre blocuri sunt jalnice,
– Să se semnalizeze trecerile de pietoni cu acele denivelari, în special în zonele cu probleme unde au loc accidente frecvente.

Investiții includerea în buget a unor sume necesare construcției de creșe;
Altele – Reabilitarea blocurilor, construirea de parcări
Explicație: După părerea mea ar trebui investiții în reabilitarea Blocurilor și infrastructură, dar acestea se fac tot pe unde stau parlamentarii sau consilierii locali, exemple sunt multe dar nu le dau acum. Blocul meu pe Milcov 79 trebuia reabilitat, s-au făcut demersuri de către as. nr. 64 din anul 2010 și s-au mai actualizat, dar degeaba. A spus că se ia după priorități și prioritățile știm cum sunt. Cred că o să mor și dacă nu se mută nici un parlamentar în blocul meu nu o să-l mai văd reabilitat.
Am făcut o cerere la primărie cu amenajare parcării de lângă bloc și să fie cu plată pentru că vin de pe la alte blocuri și noi parcăm pe unde apucăm,dar nu am primit nici un răspuns.
Media
No rating yet

3 Response Comments