Lista propunerilor de modificare a bugetului municipiului Bacău în 2016 a fost depusă la primărie
În urma consultării online desfășurată în ultimele 10 zile prin intermediul campaniei Tu faci bugetul Bacăului în 2016 și a paginii de facebook Cetățeni Activi pentru Bacău, am depus vineri, 15 ianuarie 2016, lista recomandărilor și solicitărilor băcăuanilor cu privire la investițiile pe care primăria municipiului ar trebui să le facă în acest an.
În total, am primit peste 50 de recomandări de modificare a bugetului, în promovarea demersului nostru fiind sprijiniți de România Curată, Ziarul Evenimentul și Radio România Actualități. Principalele idei colectate fac referire la problemele de infrastructură, foarte des amintite fiind situația străzilor Milcov, Prelungirea Bradului sau Arcadie Șeptilici. Alte investiții recomandate sunt acelea legate de crearea pistelor pentru biciclete (cel puțin în zona centrală), a benzilor dedicate mijloacelor de transport în comun și a giratoriilor din intersecțiile aglomerate.
În continuare, așteptăm ca primăria să răspundă recomandărilor noastre pe adresa asociației, răspunsuri pe care le vom publica și trimite către toți cei care au contribuit în ultimele zile la centralizarea propunerilor.
Lista întreagă a recomandărilor, precum și mesajul transmis în atenția primăriei și consilierilor locali, pot fi analizate mai jos.
Organizația Romanian Youth Movement for Democracy a organizat, în perioada 8 -15 ianuarie, o consultare publică online prin care am colectat observațiile băcăuanilor cu privire la propunerea de buget supusă dezbaterii publice pe pagina de internet a primăriei Bacău.
Redăm mai jos observațiile băcăuanilor trimise pe pagina Tu faci bugetul Bacăului în 2016. Am adăugat inclusiv argumentele/informațiile concrete de la fața locului, astfel încât problema să fie receptată așa cum este ea trăită de cetățenii Bacăului. În conformitate cu legea 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, așteptă răspunsul dumneavoastră pentru fiecare opinie în parte.
Educație | – Constituirea fondului de tineret la nivelul municipiului Bacău, obligatoriu prin legea 350/2006;
– Dezvoltarea unor programe de educație socială a cetățenilor băcăuani care folosesc locuințe sociale. – La Liceul Tehnologic Petru Rareș Bacău dorim construirea unei Săli de sport și a unei Grădinițe, deoarece în această unitate învață 625 elevi, dispunem de spațiile necesare, iar în cartierul Șerbănești s-au construit multe vile și preșcolarii nu dispun de un spațiu adecvat. |
Infrastructură | – Includerea în bugetul de investiții a unor sume de bani necesare demarării construcției pistelor de biciclete pe principalele artere ale municipiului Bacău;– Stabilirea unui fond din bugetul local pentru asfaltarea tuturor trecerilor de pietoni din municipiul Bacău. Explicație: Pe timp ploios este o adevărată aventură să folosești trecerile pentru pietoni: vezi trecerea N.Enea colț cu Unirii,vezi trecerea Unirii Pambac, vezi trecerea 9 Mai Piață centrală și exemplele pot continua.– Stabilirea unei sume de bani necesară deplasării unei echipe de la spații verzi,muncitori și șefi în câteva țări europene pentru un schimb de experiență în vederea învățării unor tehnici și metode pentru a elimina acumularea noroiului pe asfalt, ca praf e puțin spus la noi.– Renunțarea la proiectul „Construire bază sportivă – sală polivalentă a sporturilor” și redirecționarea celor 2.411.161 RON către: # reparația și modernizarea infrastructurii rutiere și anume a străzilor „Prelungirea Bradului” și „Calea Bârladului”; # îmbunătățirea transportului în comun prin crearea de benzi didicate autobuzelor; # modernizarea autogării Bistrița. – Investiție în adăpostul de câini fără stăpân din Nicolae Bălcescu care să permită cazarea a miilor de maidanezi din municipiu și astfel, eliminarea acestora de pe străzile și periferia orașului. – Prelungirea Bradului și Arcadie Șeptilici aflate într-o stare deplorabilă, astfel că necesită investiții; – Vă rog să aveți în vedere modernizarea întregii străzi Ștefan cel Mare. Mă refer la tronsonul cu intrare din str. Ștefan cel Mare pe lângă fosta secție Diana (fosta HCC) unde desfășurarea traficului se desfășoară anevoios datorită faptului că sunt necesare două benzi de circulație. – Trecerea peste calea ferată din punctul Str. Bicaz 1 către punctul Colonia Letea, este o problemă vitală. – Locuiesc pe strada Milcov, o stradă care a fost lăsata în paragină de indiferența autorităților și pe care, zi de zi, circul pentru că am nevoie și pe care, fără să vreau, îmi stric mașina. Nu mai sper nimic din ceea ce autoritățile au promis. Atâtea proiecte și bani irositi! 1. Înfiițarea sensurilor unice pe toate străzile înguste…este o investiție foarte mică din punct de vedere financiar și care va avea efecte foarte benefice în privința mai multor aspecte: – Vrem ca primăria să investească fonduri în repararea străzilor și a spațiului verde , care arată ca după război, cu tranșee, văi și munți de nisip, pământ, bălți și noroi cât cuprinde… ca să nu mai spunem și de spațiul verde, care este distrus complet. – Asfaltați strada Milcov! – Să termine strada Milcov și să refacă toate străzile sparte în toamna: Letea ,Garofitei , Cornisa, Bradului – Investiții solide în infrastrucura orașului. – Reabilitare strada Depoului. – Modernizarea Parcului CFR, amplasarea coșurilor de gunoi, pasajele din gară, stațiile de autobuz de pe strada Mioriței, semnalizarea trecerilor de pietoni, străzile dintre blocuri. |
Investiții | includerea în buget a unor sume necesare construcției de creșe; |
Altele | – Reabilitarea blocurilor, construirea de parcări Explicație: După părerea mea ar trebui investiții în reabilitarea Blocurilor și infrastructură, dar acestea se fac tot pe unde stau parlamentarii sau consilierii locali, exemple sunt multe dar nu le dau acum. Blocul meu pe Milcov 79 trebuia reabilitat, s-au făcut demersuri de către as. nr. 64 din anul 2010 și s-au mai actualizat, dar degeaba. A spus că se ia după priorități și prioritățile știm cum sunt. Cred că o să mor și dacă nu se mută nici un parlamentar în blocul meu nu o să-l mai văd reabilitat. Am făcut o cerere la primărie cu amenajare parcării de lângă bloc și să fie cu plată pentru că vin de pe la alte blocuri și noi parcăm pe unde apucăm,dar nu am primit nici un răspuns. |
3 Response Comments