În speranța că poate-poate acest articol se va transforma, măcar pentru o fracție de timp, în oglinda autorităților băcăuane (neglijente), iar acestea își vor vedea chipurile, dar mai ales faptele, ne-am propus să scriem despre ceea ce la Bacău numim infrastructură.

Probabil am dat de niște narcisiști, întrucât am ales ceea ce avem acum la guvernare, căci cei de la conducere se complac în poziția „stând pe loc”. În timp ce Europa finanțează, ai noștri s-au pus pe treabă bună: fac (pe bani europeni), apoi desfac (tot pe bani europeni) – exemplu Strada Mioriței care, o dată reparată, acum suportă încă o operație plastică – retehnologizarea sistemului de termoficare, anunță purtătorul de cuvânt al Primăriei din Bacău. Toate acestea se petrec pe fundalul a atâtor carențe din partea autorităților, luându-se în considerație faptul că lucrările de modernizare trebuiau finalizate acum un an. Tabloul e unul anost, cifre impunătoare și rezultate de nota doi, pentru că acele 19 milioane de lei urmau să îmbunătățească starea infrastructurii orașului nostru drag, proiect ce viza reabilitarea trotuarelor în mod obligatoriu și alte lucrări de ordin public nu mai puțin importante. Azi, din păcate, dar și din octombrie, 2013, asistăm la o creștere a minciunii și a tărăgănării bolnăvicioase din partea autorităților, căci niciun obiectiv nu a fost dus cu succes până la capăt.

12167249_517603855065222_2032599910_nO altă stradă păcătoasă, la propriu, este Milcov – motiv întemeiat pentru care un șofer, obosit de starea tristă a lucrurilor, a decis să întocmească o hartă a celor mai distruse străzi din Bacău. Milcov care, se pare, e cea mai șubredă dintre toate, e pe calea cea bună de a pierde suportul financiar european de patru milioane de euro din cauza faptului că data-limită de executare a lucrărilor – 31 decembrie, 2015 – nu permite finalizarea reabilitării străzii. Astfel, totul va rămâne pe spinarea bugetului local.

12064099_517603861731888_1499735034_nCând vine vorba de strada Ștefan cel Mare – o altă arteră principală a infrastructurii rutiere din Bacău – ne sar în față următoarele cuvinte-cheie: licitație frauduloasă, Electroaxa, Primăria Bacău, armături metalice. Începem cu începutul: după colportarea zvonului ce pune într-o lumină proastă rezultatele licitației organizate de către Primărie pentru proiectul de reabilitare a acestei străzi și despre care se spune că și-ar fi cunoscut câștigătorul din timp, la sfârșitul lunii martie, 2015, au început lucrările propriu-zise menționate în contract, părțile implicate optând pentru metoda ecologică – cea de reciclare a asfaltului prin presarea la rece, asta chiar dacă Curtea de Apel Bacău solicita, printr-o decizie finală, o alternativă pentru soluția tehnică de realizare a acțiunilor. Prin urmare, firma care se angajase să execute lucrările a recurs la o cu totul altă metodă. Astfel, frezarea stratului de asfalt, apoi spargerea betonului s-a dovedit a fi o invenție mai eficace, în opinia lor. Din septembrie, însă, băcăuanii asistă la o răsturnare de situație: blocarea pe o perioadă de două luni a străzii a culminat cu suportul fondurilor europene care au venit în întâmpinarea schimbării soluției tehnice, vizând punerea în mișcare a lucrărilor înghețate, straniu, sub motivul identificării unor armături sub asfalt care cică ar împiedica desfășurarea acțiunilor.

12083831_517603858398555_495046824_nMai pe scurt, afaceri românești în stil românesc. Trist este faptul că se întâmplă toate nu de dragul întâmplatului, or aceste „măsuri” din partea autorităților își pun de fiecare dată umărul la contribuție, încurajându-ne recidivarea. Pur și simplu nu mai avem dreptul la greșeală.

Pe final, nu mai știu cui pot să spun aceste ultime două rânduri: că Se poate mai bine, de o sută de ori mai bine pentru infrastructura rutieră din Bacău.

Surse imagini:

http://www.desteptarea.ro/de-domeniul-fantasticului-strada-mioritei-sparta-din-nou/

http://zdbc.ro/primaria-pierde-aproape-4-milioane-de-euro-finantare-europena-strada-milcov-se-va-achita-de-la-bugetul-local/

http://adevarul.ro/locale/bacau/licitatie-trucata-fraude-fonduri-europene-lamodernizarea-artere-principale-municipiul-bacau-1_560d3a18f5eaafab2c34ffb8/index.html

Media
No rating yet

Comments are closed.