se poate mai bineViolenţa domestică este un fenomen care a luat amploare în ţara noastră, la fiecare 30 de secunde o femeie din România fiind victima acestui fenomen. Cu toate acestea, pentru multe persoane este încă un subiect tabu. Fie că este bătută, jignită sau abuzată sexual de către partener, femeia preferă să îndure în tăcere toate acestea. Dacă ne întrebăm de ce acceptă să fie umilită, de ce nu caută ajutor, motivul este simplu: multe dintre femeile agresate sunt dependente financiar de agresor.

Traumele fizice şi psihice ce apar în urma violenţei domestice le fac pe victime să fie inerte, să nu vadă nicio soluţie de ieşire din iadul pe care îl trăiesc, condamnându-şi copiii să crească şi să se formeze ca oameni printre pumni, ţipete şi violuri.

Din păcate, femeile sunt cele care cad  pradă violenţei, chiar dacă legislația în vigoare din domeniu prevedere protejarea şi ajutarea victimei. Conforn unui raport publicat de către Fundaţia Eustar numai în ultimii patru ani în România au avut loc peste 16.000 de acte de violenţă. Însă această cifră se referă doar la acele agresiuni care au fost reclamate la poliţie, pentru că în realitate, cifra este mult mai mare,  deoarece victimele nu au curaj să îşi denunţe agresorii.

Organizaţia Naţiuniilor Unite menţionează că ţara noastră este fruntaşă la capitolul violenţă domestică, unde  numai în ultimele 12 luni 29,1% din populaţie României a îndurat cel puţin un abuz fizic.

Din nefericire, judeţul Bacău nu este străin de fenomenul violenţei domestice.Conform statisticilor publicate de către D.G.A.S.P.C,  în 2015 s-au confruntat deja cu 67 de cazuri de abuzuri fizice, iar în anul 2014 s-au oferit servicii rezidențiale unui număr de 97 victime ale acestui fenomen.

 Deşi la nivelul judeţului numărul femeilor şi copiilor agresaţi în familie este în creştere, D.G.A.S.P.C este singura instituţie locală care oferă cazare persoanelor abuzate, prin intermediul Modulului Maternal și Artemis şi Compartimentul de prevenire şi combatere a violenţei domestice.

 Prin intermediul module se acordă ajutor specializat copiilor şi mamelor care au căzut victime pumnilor și jignirilor soţului.  Cu ajutorul consilierii psihologice, cei de la D.G.A.S.P.C îi ajută pe  beneficiari să depăşească traumele violenţei şi să se poată reintegra în societate.

Pentru multe mame pasul cel mai important este găsirea unui loc de muncă,  fiindcă doar aşa pot scăpa de depedenţa financiară pe care o au faţă de partenerul lor. Ele preferă să suporte bătăi  repetate, decât să ajungă pe străzi cu cei mici și să nu le poată  oferi un minim de confort.

D.G.A.S.P.C încearcă să le ofere sprijin educațional şi profesional pentru a fi independente, însă  din cauza multitudinii de cazuri de violenţă domestică prezente uneori aceștia  sunt depășiți de situație, iar din păcate pentru victime, pentru acestea nu au prea multe alternative în oraşul Bacău.

În unele oraşe cum ar fi: Arad, Bihor, Buzău, Braşov există fundaţii care vin în completarea ajutorului oferit de DGASPC-uri, oferindu-le  ambientul cald şi armonios dintr-o familie.

În Bacău numărul lor este destul de mic. Un exemplu este asociația Caritas care oferă persoanelor aflate în dificultate consiliere socială şi psihologică în vederea reducerii efectelor violenţei domestice, însă din păcate nu poate să ofere persoanelor agresate cazare pe perioadă nedeterminată. Asociaţa Betania oferă şi ea ajutor copiilor maltrataţi în familie, prin intermediul Centrului „Lalelelor”

Deşi  ONG-urile şi DGASPC-ul fac eforturi destul de mari pentru a sprijinii victimele violenţei domestice, la nivelul judeţului se simte lipsa unui centru permanent de urgenţă pentru persoanele maltratate care să fie coordonat şi finanţat de către autorităţile locale.

 Se vorbeşte de un centru destinat exclusiv violenţei domestice încă de acum zece ani. Însă probabil că la urechile aleşilor noştri nu a ajuns date despre amploarea pe care a luat-o violenţa în judeţul pe care îl administrează.

 Un astfel de centru ar uşura povara pe care o au de dus centrele existente, dar tot nu ar fi suficient pentru femeile din mediul rural, unde bătaia este la ordinea zilei, fiindcă acestea nu ar avea prea mari şanse de acces la serviciile centrului. Poate că ar trebui să existe centre în mediul rural care măcar să consilieze şi să educe femeile cu privire la paşii pe care ar trebui să-i urmeze pentru a scăpa de teroarea la care sunt supuse.

Ne este greu să credem că aceste centre pentru femeile şi copiii maltrataţi se vor înfiinţa prea curând, când autorităţiile judeţene nu au nici măcar în plan să construiască un centru permanent destinat exclusiv violenţei domestice în oraşul Bacău.

La nivel naţional, Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale a început derularea Proiectului “START – O viaţă de calitate în siguranţă” care doreşte să creeze o celulă la nivelul fiecărui judeţ în scopul identificării şi ajutării victimelor violenţei domestice. Rămâne de văzut ce eforturi vor face primăria şi consiliul băcăuan pentru întocmirea acestei celule.

Spunem se poate mai bine… pentru gestionarea violenţei domestice la nivelul judeţean, sperând ca autorităţile locale nu vor rămâne în continuare mute şi surde în faţa acestui fenomen şi vor înţelege că „vânătăile” sufletului nu le vor trece niciodată femeilor şi copiilor, dacă nu sunt ajutaţi.

Surse articol:

http://www.dreptonline.ro/legislatie/legea_prevenirii_violentei_familie.php

http://www.dgaspcbacau.ro/files/Uploads/Documents/Raport_DGASPC_2014.pdf

http://www.estuar.org/urmareste-evenimente-din-ultima-perioada/748

http://violenta.decatorevista.ro/cifre-nou/

Media
No rating yet

Leave A Comment

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter message.