Jos Pălăria pentru …TEDx Bacău, ediția a treia
Cu o tradiție, deja de trei ani, asociația non-profit TEDx, dedicată ideilor mărețe și demne de a fi împărtășite, o dată pe an, organizează un eveniment de anvergură. În acest an, cea de-a treia ediție TEDx Bacău a avut loc pe scena sălii Amfiteatru din cadrul Centrului de Afaceri și Expoziții „Mircea Cancicov”.
Activitățile acestei organizații se rezumă, mai ales, la conferințe live, la care iau parte lideri ai cuvântului și gânditori superlativi, discursurile acestora fiind disponibile pe Youtube și alte site-uri speciale, traduse în peste 90 de limbi.
Anual, se propun teme diverse pentru vorbitorii care sunt invitați să ia parte la eveniment. Ediția a treia a venit cu o abordare pe cât de firească, pe atât de filosofică, punându-i pe aceștia în ipostaza de a explica, prin exemple personale, Natura Umană, despre care organizatorii spun următoarele: oamenii au, în mod natural, caracteristici similare, dar, în același timp, distinctive, precum modul de a gândi, de a simți sau de a acționa.
Începând de la acestea, dar și alte lucruri, cei 12 vorbitori prezenți la eveniment au avut ocazia să ofere răspunsuri personale, originale, inspirate chiar din însăși viața lor. Așadar, cei peste 300 de participanți au avut șansa unică de a cunoaște 12 voci importante, de succes. Tot ce se cerea de la ei era prezența și interesul considerabil față de schimbarea pe care să o producă în cele două lumi, egal importante pentru fiecare om: lumea din el și cea exterioară.
Unul dintre persoanele-cheie din spatele TEDx, Dominic Trisca, a fost încântat să ne ofere, într-un scurt interviu, câteva detalii despre desfășurarea ediției a treia a evenimntului:
Maria Dicusar: De ce Humane Nature?
Dominic Trisca: Ca în fiecare an, am căutat o temă care să fie cât mai interesantă pentru publicul din Bacău, şi cred că am găsit un subiect, pe cât de cuprinzător, pe atât de interesant. Am pornit de la ideea că oamenii au în mod natural caracteristici similare care îi unesc şi care îi fac să aparţină unui grup mai mult sau mai puţin heterogen. Diferiţi prin modul de a gândi, de a simţi sau de a acţiona, suntem mânaţi de ceea ce numim generic Natura Umană, pentru a realiza lucruri cât mai măreţe şi a descoperi noi modalităţi de a ne transforma vieţile.
Maria Dicusar: În ce măsură credeți că invitații și discursurile lor le vor fi de folos celor peste 300 de participanți la eveniment?
Dominic Trisca: Misiunea TEDxBacău este de a deveni un stimul pentru acțiunile viitoare ale participanților, oferindu-le, prin puterea exemplului, motivația necesară pentru a face o schimbare, atât la nivel personal, cât și la nivelul întregii comunități. Astfel, cei peste 800 de participanți din cele 3 ediții au avut posibilitatea de a descoperi noi modalități prin care își pot folosi abilitățile, pentru a-și creiona propriul drum de la o simplă idee la o adevărată poveste de succes.
Maria Dicusar: Care au fost așteptările organizatorilor din partea celor 12 speakeri?
Dominic Trisca: Am vrut să aflăm cine sunt aceşti super oameni ai zilelor noastre, cum simt ei, cum acționează, care sunt modalitățile prin care au trecut peste momentele de ezitare și peste greutățile pe care le-au întâmpinat în drumul lor spre succes, care le-au fost limitele şi cum le-au putut depăşi.
Maria Dicusar: Care au fost criteriile în funcție de care ați invitat vorbitorii?
Dominic Trisca: Am căutat oameni ale caror acțiuni şi vieți sfidează sau pun la încercare natura umană. Oameni curajoşi ce au reuşit acolo unde multi au dat greş. Oameni care lasă deoparte mândria reușitei lor şi se pun pe sine în slujba celor din jur, oameni care, prin viața lor, ne arată amploarea experienței umane.
Maria Dicusar: Prin ce se diferențiază ediția a treia TEDx de edițiile anterioare?
Dominic Trisca: Am crescut mult față de primele ediții TEDxBacău, nu doar prin numărul speakerilor şi al participanților, ci şi prin calitatea discursurilor. Am învățat din micile greșeli ale edițiilor anterioare şi promitem evenimente cu o atmosferă şi mai electrizantă, mai încărcată de energie, de idei şi emotii de neuitat.
La rugămintea mea, Dominic ne-a sugerat pe câțiva dintre cei 12 vorbitori ai ediției a treia TEDx Bacău. Astfel, bucurându-ne de disponibilitatea Cristianei Stancu, campioană mondială la Superkombat si Kickboxing de la București, ne-a răspuns cu drag la câteva curiozități, în încercarea de a o cunoaște:
Maria Dicusar: Vorbește-ne puțin despre tine: de unde ești, unde activezi?
Cristiana Stancu: Mă numesc CristiAna Stancu, sunt din București și îmi desfășor activitatea în același oraș. Sunt luptătoare, pictor iconar și, mai nou, speaker.
Maria Dicusar: Cât de ușor ți-a fost să-ți adaptezi discursul în funcție de tema Humane Nature?
Cristiana Stancu: Trebuie să recunosc că am avut ajutor în acest sens. Am lucrat la structurarea și finisarea speech-ului cu bunul meu prieten Paul Ardeleanu, speaker profesionist, și Daiana Stoicescu, coach-ul meu.
Maria Dicusar: Ai mai avut experiențe de acest gen?
Cristiana Stancu: Am mai avut 2 experiențe de acest gen, însă nu pe scena TEDx, ci în cadrul Speakers Club, deținut de Paul Ardeleanu și Eliza Nitescu.
Maria Dicușar: Cât de greu e să susții un discurs, știind că ai alături alți 11 oratori, la fel de buni?
Cristiana Stancu: Pentru mine este o bucurie să stau pe aceeași scenă cu George Baltă, Vali Răcilă, Alexandra Marcu și toti ceilalți performeri extraordinari ai României. Nu este greu, este foarte motivant!
Maria Dicusar: Ce părere ai despre organizația non-profit TEDx Bacău și ce cum ți s-a părut cea de-a treia ediție a evenimentului cu tradiție?
Cristiana Stancu: Nu știam nimic despre TEDx până nu mi s-a făcut această invitație de a vorbi de către Dominic Trisca. M-am documentat ulterior si am rămas impresionată de expansiunea globală de care se bucură. A treia ediție mi s-a părut foarte bine organizată, cu voluntari pasionați și speakeri remarcabili.
Maria Dicusar: Care, după părerea ta, a fost cel mai tare moment din seara de 10 octombrie, 2015, pe scena de la Centrul „Mircea Cancicov”?
Cristiana Stancu: Mi-a plăcut foarte mult prestația Magitot, un număr de magie și stand-up comedy, precum și momentul de improvizație, SC Impro SRL. Dintre speakeri, am fost fascinată de Vali Răcilă și de momentul în care a cântat cu Tomer Mozafi (un adolescent supradotat de 17 ani), un moment improvizat și creat chiar pe scenă!
Maria Dicusar: Lasă un mesaj pentru cei peste 300 de participanți, dar și pentru toți cei care n-au reușit să ajungă acolo, dar și-au dorit-o.
Cristiana Stancu: Le reamintesc că EI SUNT CEI MAI BUNI ȘI CĂ POT FACE ORICE! Nu încetați să credeți în acest lucru! Fiți eroii propriei vieți! Admirați alți oameni, aveți modele, dar nu trăiți prin viețile celorlalți! Cu toții am primit suficient de mult pentru a deveni campionii propriei vieți!
Cu același optimism exprimat non-verbal, dar și prin cuvinte de laudă pentru organizatorii celei de-a treia ediție a TEDX Bacău, ne-a împărtășit puțin din frumoasa experiență trăită ca voluntar în cadrul acestei asociații Ana Bretcu, pe care am lăsat-o să ne vorbească despre ceea ce înseamnă să voluntariezi la TEDx, iar ea, foarte frumos, știe să vorbească despre acest fapt:
De mică fac voluntariat la Cercetașii. La TEDx e pentru prima dată când vin, dar am aflat de această organizație chiar de la prima ediție, în condițiile în care îl cunoșteam deja pe Dominic Trisca. La prima și a doua ediție am fost spectator. Apoi mi-am zis că, la cea de-a treia, trebuie să mă implic, mai ales pentru a cunoaște pe speakeri îndeaproape. Ca voluntar, acest lucru e real. După ce a luat sfârșit conferința, am mers cu toții la o cafenea, cu impresia că evenimentul continuă încă.
La TEDx există două tipuri de voluntari: cei care au o experiență mai bogată în tot ceea ce ține de spiritul organizatoric: închirierea unei săli, găsirea unor posibili parteneri de susținere. A doua categorie de voluntari sunt cei nou-veniți, care sunt propaspăt implicați, cum sunt eu. Cu timpul, crești, acumulezi experiențe și însușești anumite competențe, devenind, astfel, ceea ce spuneam despre voluntarii din prima categorie. E o plăcere aparte să faci parte din echipa TEDx. Pe lângă faptul că pleci mereu cu o energie minunată, ai șansa să cunoști oameni de valoare, îi cunoști din perspectiva personală, într-un cadru mai puțin formal, având prilejul să le asculți poveștile de succes, experiențele unice. Ai ce să înveți de la ei. Aș plăti, ca să stau în preajma acestor oameni. Mi-a plăcut foarte mult un moment: intervenția lui Vali Răcilă, un actor senzațional. Personal, aș sta cu astfel de persoane toată viața, pentru că sunt foarte deschiși, indiferent de diferențele de vârstă sau de succesele în viața profesională. Am avut ocazia să cunosc un alt vorbitor din cadrul conferinței – magician de la București care a făcut pe gratis niște trucuri la masa din cafenea. Consider că evenimentul din 10 octombrie a fost unul foarte bun, pentru că toți speakerii au avut câte un discurs nemaipomenit, făcându-te să plângi și să râzi, în același timp.
Personal, fac voluntariat din plăcere. Mi s-a întâmplat să pierd unele certificate care să demonstreze că am activat, cu adevărat, în cadrul unei anume organizații, dar eu nu pun accentul pe ele. Echipa TEDx e deschisă pentru toți cei care sunt interesați de acțiunile de voluntariat.
Și dacă se spune că cea mai bună publicitate e cea din gură-n gură, atunci și laudele din afară sunt cele mai credibile. Le mulțumim enorm lui Dominic Trisca, Cristianei Stancu și Anei Bretcu pentru frumoasele intervenții și recunoaștem că e impresionant ceea ce se întâmplă an de an la TEDx Bacău, participanții având onoarea să cunoască în timp real povești surprinzătoare, cu tot cu rețeta succesului unor oameni creatori de destine.
Jos pălăria pentru organizatorii celei de-a treia ediții TEDx Bacău, în speranța de a excela și de a atinge și în 2016 limitele absolutului.