Acum, în plină perioadă a sărbătorilor pascale, suntem cu toții îndrumați să adoptăm o atitudine generală de„sfințenie”, de bunătate, generozitate, milă. Însă oare câți dintre noi își îndreaptă cu adevărat privirea și spre cei mai puțin norocoși, care petrec an de an sărbătorile pe străzi? – și nu ca o alegere personală.

copil carutMă refer aici în special la copii. Copiii aceia sărmani pe care în toată perioada anului îi ignorăm sau încercăm să-i evităm, dezgustați de aspectul lor și de comportament – care, la urma urmei, este justificat de lipsa unei educații corespunzătoare. De ce ne ferim de ei? Din același motiv pentru care ne ferim de câinii comunitari – frică. Frica de a nu fi jefuiți, pentru că am auzit cu toții de tot felul de astfel de cazuri, frica de a nu fi păcăliți (cine știe cine i-a trimis de fapt pe acești copii pe stradă), frica de a arăta puțină compasiune. Și nu doresc ca din asta să se înțeleagă că promovez cerșetoria. Dimpotrivă.

Ce propun este o conștientizare a cetățenilor băcăuani de problemele cu care se confruntă cei care nu au fost îndeajuns de norocoși încât să beneficieze de o educație adecvată și sugerarea unor soluții.

Desigur, toate aceste probleme au un substrat mult mai adânc și este nevoie de mult mai mult decât un articol pentru ca acestea să fie soluționate. Însă toate au un început, iar în cazul de față apropierea sărbătorilor pascale ortodoxe și prezenta sărbătoare catolică pot constitui un imbold pentru dezvoltarea diverselor acte de caritate.

copil2Revin la copii: aceștia nu au de ales. Nu pot fi trași la răspundere că sunt „ai străzii”, nu sunt vinovați de vreo greșeală comisă în timpul vieții care i-a adus în starea actuală, nu își pot schimba condiția decât foarte greu, lucru făcut și  mai dificil din cauza lipsei de educație. Sunt copii. Murdari, cu hainele rupte, obraznici sau nu, dar sunt copii. Și în timp ce noi ne aflăm într-o adevărată frenezie pentru cumpărarea și gătitul diverselor alimente tradiționale, ei încearcă prin toate mijlocele de care dispun să-și asigure zilnic o bucată de pâine. Pentru ei sărbătorile pascale nu reprezintă mare lucru. Poate doar un covrig-doi în plus de la cei care se simt puțin mai generoși în această perioadă a anului.

 Așa că, locuitori ai orașului Bacău, lansez următoarea provocare. Dacă tot suntem îndemnați în timpul postului să fim mai buni și mai milostivi, prelungiți această perioadă de bunătate. Oferiți copiilor străzii un motiv pentru care să se bucure de sărbători. Oferiți-le nu ajutor financiar, ci atenție, grijă, mâncare. Poate constatați că ați făcut o oală mai mare de sarmale sau aluatul de cozonaci a crescut mai mult decât de obicei și aveți unul în plus. Oferiți și copiilor străzii puțin din bucatele voastre. Oferiți-le o pâine, un covrig, o ciocolată. Oferiți-le măcar un zâmbet! Băcăuani, chiar cred că se poate mai bine și pentru acești copii. Dar asta poate fi posibil doar cu ajutorul nostru, al tuturor. Haideți să nu mai fim indiferenți!

Sursa Foto: Noi#Bacău

Media
No rating yet

Leave A Comment

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter message.