11798328_492151274277147_2049020585_nCum a ajuns oraşul Bacău, altădată un oraş prosper, înfloritor, să fie adăpostul atâtor ruine? Vechi fabrici, renumite într-o vreme, hoteluri, cinematografe, toate părăsite. De ce această delăsare?

Aş dori să vorbesc în cadrul acestui articol despre situaţia cinematografului Orizont. Acest spaţiu, care altădată reprezenta punctul de întâlnire al tinerilor băcăuani, a devenit acum o ruină, un loc în care se adună oameni ai străzii, şobolani şi gunoaie. Şi, din păcate, nu este singurul exemplu. Căutând informaţii despre acest subiect, am găsit doar articole în care erau exprimate dezgustul, tristeţea, frustrarea privind degradarea unuia dintre spaţiile o dată apreciate de petrecere a timpului liber. Articole ce datau şi de acum 6 ani. Supărător este că, în ciuda acestor  acte de atragere a atenţiei autorităţilor băcăuane, până acum nu s-a realizat nimic concret. Există doar promisiuni, speculaţii, proiecte. În fiecare an se spune că se va face ceva în legătură cu acest cinematograf. Dar oare când vor fi puse toate aceste planuri în aplicare? De ce, atunci când este vorba să se facă ceva benefic pentru oraş, pentru comunitate, durează mult prea mult timp, şi în cele din urmă cei care vor să facă o schimbare ajung să simtă că luptă cu morile de vânt? Nu este de mirare că tinerii băcăuani se plâng de faptul că nu au unde să îşi petreacă timpul liber. Sau că, după ce pleacă la o facultate sau pentru a-şi găsi un loc de muncă, prea puţini se mai întorc. Şi nu sunt de condamnat. La ce s-ar putea întoarce? Pentru cei care evită pub-urile şi cluburile rămân doar parcurile, teatrul (care nici el nu se află într-o stare prea bună), Ateneul – prea puţin frecventat de tineri – şi cinematograful din mall. Dar la acesta din urmă nu îşi poate permite toată lumea să meargă, băcăuanii  rămănând cu prea puţine variante alternative. Într-o vreme existau patru cinematografe în oraşul Bacău. Astăzi, spaţiile ori au fost folosite pentru dezvoltarea unor altfel de locaţii, ori au fost lăsate în paragină. La tot pasul se găsesc baruri, locuri pentru jocuri de noroc, pariuri sau aparate. De ce ne mai mirăm atunci că mulţi tineri aleg să îşi ocupe timpul liber în astfel de moduri, când aceasta este cea mai simplă şi la îndemână opţiune?

Cinema Orizont este expresia clară a delăsării, a lipsei de interes, a degradării. Este ruşinos ca o societate care pretinde a fi una civilizată să păstreze în mijlocul ei astfel de ruine. Era o vreme când a merge la cinema era un eveniment aşteptat de toţi, era ceva special, cinematografele aduceau un plus de culoare oraşului. Acum însă vraja s-a dus, totul a devenit comercial. E păcat ca locurile altădată respectate sau considerate valoroase să fie astăzi date uitării. Astăzi, din vechiul cinematograf a mai rămas doar emblema „Cinema”. Restul a fost furat. Da, pentru nevalorificarea unui astfel de spaţiu autorităţile sunt vinovate. Dar pentru mizerie, pentru vandalizare, o parte a comunităţii este responsabilă, şi trebuie să ne asumăm acest lucru. Dacă vrem o schimbare, noi trebuie să producem acea schimbare. De ce să nu ne mândrim cu un Bacău mai curat, mai frumos, prosper? Oare chiar nu se poate mai bine…?

 

 

Media
No rating yet

Comments are closed.