Pe ordinea de zi a sedintei CL Bacau din 30 septembrie s-au aflat in total 29 de proiecte, aproape toate trecand de vot in unanimitate. Singurul punct care a generat interventia unui consilier este cel legat de modernizarea stadionului municipal, propunere care a facut si subiectul unei scrisori deschise adresate de noi alesilor locali prin intermediul careia atrageam atentia asupra faptului ca propunerea de politica publica ofera foarte putine informatii cu privire la necesitatea proiectului si nu detaliaza impactul generat de investitia in valoare de peste 25 milioane de euro.

Consilierul Partidului Ecologist Roman, Cristinel Manolache, a avut singura interventie pe punctul de discutie,  acesta solicitand sa fie facute cunoscute sursele de finantare pentru modernizarea stadionului: „Acest proiect, dorim sa ni-l asumam inca din aceasta etapa de documentare, dar dorim sa stim de unde vin banii pentru aceasta investitie. Vrem sa ne informati atat pe noi, consilierii locali, cat si pe cetatenii acestui oras”, a afirmat Cristinel Manolache. In replica, Vasile Tescaru a spus ca sursele de finantare pentru acest proiect pot sa provina de la bugetul local, national ori fonduri europene. Insa, pentru momentul de fata trebuie sa fie aprobata documentatia tehnico-economico, fara aceasta faza investitia fiind imposibil de realizat. Interventia a fost stinsa destul de rapid, proiectul fiind votat, din nou, in unanimitate.

Raspunsul autoritatilor la scrisoarea deschisa

Viceprimarul Radu Ababei a oferit, in timpul discutiilor din sedinta de ieri, un raspuns la scrisoarea deschisa transmisa de asociatia Romanian Youth Movement for Democracy, acesta facand referire insa doar la aspectul legat de solicitarea organizarii unei dezbateri publice pe tema modernizarii stadionului. Radu Ababei a precizat ca o dezbatere publica pe aceasta tema a avut loc in urma cu patru ani, atunci cand bacauanii s-au exprimat impotriva construirii noului stadion peste calea ferata, la iesirea spre Onesti. In opinia noastra, patru ani reprezinta o perioada de timp foarte indelungata in care prioritatile administratiei sau opinia populatiei se pot schimba, mai ales tinand cont de faptul ca situatia economica locala s-a inrautatit considerabil, iar bugetul Bacaului ar trebui acum directionat spre investitii concrete care sa imbunatateasca viata bacauanilor. Asa cum afirmasem si in scrisoarea initiala, ideea unui stadion poate fi una buna, nelamuririle noastre fiind legate de modul in care autoritatile decid sa implementeze acest proiect si de faptul ca nu au fost facute publice analize sau studii care sa demonstreaze ca arena de peste 25 milioane de euro reprezinta in momentul de fata o prioritate pentru cetatenii orasului nostru si ca viitoarea constructie va aduce mai multe beneficii comunitatii noastre decat, de exemplu, investitiile in educatie, in centrele de sport pentru copii sau construirea pistelor pentru biciclete.

Raman deschise multe alte semne de intrebare adresate in scrisoare pentru care societatea civila asteapa lamuriri, dupa cum urmeaza:
– Care este planul autoritatilor privind dezvoltarea sportului la nivelul orasului Bacau si cum se integreaza noua arena in cadrul acestuia?
– Care va fi impactul pe care noua arena il va avea asupra activitatii sportive, economice, sociale sau de alta natura din orasul Bacau?
– Care este sustinerea populatiei pentru un asemenea proiect si cum este ea demonstrata?

Media
No rating yet

1 Response Comment