În data de 2 martie 2015, deputatul băcăuan Cosmin Necula a depus în Parlament, alături de europarlamentarul Victor Negrescu, un nou proiect de lege prin care sunt propuse modificarea și completarea Legii nr. 334/2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale. De menţionat este faptul că, în demersul iniţiat, cei doi politicieni au „avut drept exemplu state europene în care experiența campaniilor electorale este una decentă, iar esența stă în calitatea programelor prezentate și în transparența finanțării partidelor politice”.

 Astfel, sunt recomandate spre adoptare următoarele schimbări:

  • Altă finanțare pentru partide astfel încât un cetățean va putea susține un partid politic cu maximum un salariu mediu pe an iar o persoană juridică cu până la 10 % din impozitul pe profit plătit pe anul fiscal precedent;
  • Candidații și partidele politice nu vor mai utiliza alte materiale de campanie cu excepția printurilor pe hârtie;
  • Nu vor mai exista afișe, bannere și mesh-uri atârnate pe toate gardurile și zidurile. Afișele vor fi permise doar în spațiile special amenajate de către autorități.

Speranţa este ca, în urma aprobării acestor modificări, candidații și partidele politice să aibă „șanse egale de exprimare în campaniile electorale”, iar bugetele alocate pentru acestea să fie „unele rezonabile, adaptate realităților economice din țara noastră”.

Pentru mai multe detalii cu privire la această propunere legislativă, accesaţi următorul link.

Media
No rating yet

Leave A Comment

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter message.