INTERPELARE

Adresată: Domnului ministru Eugen Nicolicea, Departamentul pentru Relaţia cu Parlamentul

Din partea domnului Senator Vasile Nistor, Circumscripţia electorală 04 Bacău, Grupul Parlamentar Liberal Conservator

Şedinţa Senatului din data de 15.04.2015

Subiect: Măsuri de protecţie a persoanelor dependente de jocuri de noroc

Stimate domnule ministru,

Conform ultimelor statistici înregistrate de barometrul Eurostat, actualizate la data de 14.04.2015, România se află peste media europeană în ceea ce priveşte rata sinuciderilor în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 15 Şi 19 de ani, respectiv 50 şi 54 de ani. Calculele au fost efectuate ţinând cont de numărul de decese raportat la 100.000 de persoane. Astfel, rata de sinucideri din România este de 6,36 în cazul primei categorii de vârstă, în timp ce persoanele aflate în categoria de vârstă 50-54 ani, înregistrează o rată de 21,83 sinucideri, media europeană fiind de 4,57, respectiv 18,31.

Una din cauzele acestor evenimente tragice este ludomania, mai exact efectele acesteia asupra vieţilor celor care suferă de această boală. Persoanele dependente de jocuri de noroc au mari probleme financiare, motiv pentru care acestea aleg suicidul, fiind copleşiţi de datorii. Anumite măsuri de prevenire a acestor evenimente au fost luate, prin aplicarea programului Jucător Responsabil, iniţiat de Asociaţia Organizatorilor şi Producătorilor de Jocuri de Noroc din România, prin care s-a dorit informarea consumatorilor asupra aspectelor ludomaniei şi a combaterii acesteia. Există cazinouri şi operatori de jocuri de noroc care dispun de un grad de luminozitate foarte scăzut în sala de joc, lucru care nu permite celor prezenţi să observe materialele dedicate conştientizării pericolelor acestei dependenţe. Întrucât nu toate persoanele care suferă de ludomanie realizează că au șansa de a primi ajutorul necesar, consider ca este responsabilitatea statului de a preveni noi cazuri de sinucidere.

Din acest motiv, vă solicit domnule ministru, să propuneţi Oficiului Naţional pentru Jocuri de Noroc să introducă noi măsuri de protecţie a grupurilor vulnerabile în faţa acestei dependenţe, ridicând gradul de conştientizare a tratamentelor valabile.

Solicit răspuns scris.

Vă mulţumesc!

Media
No rating yet

Comments are closed.