Asociația Romanian Youth Movement for Democracy, în parteneriat cu Asociația Un Zâmbet Bacău au organizat, în perioada 22 – 25 octombrie 2015, a organizat cea de-a doua sesiunea de formare cu titlul „Mecanisme de influenţare a procesului decizional de la nivel local şi central – Lobby şi Advocacy” din cadrul proiectului Cetățeni Activi pentru Bacău.

În cadrul trainingului, au fost reprezentate un număr de 11 ONG-uri și instituții educaționale, precum: Asociația Pensionarilor Liberi, Liga Asociațiilor de Proprietari “Milcov”, Fundația Interetnică pentru Cultura și Artă “Ion Ghelu Destelnică”, Grupul informal Bacăul Civic, Colegiul Tehnic Gheorghe Asachi, Asociația Favor, European Geography Association for students and young geographers, Actiunea 2012, Fundația Stânca Veacurilor, Iubim Natura, Asociația un Zâmbet și Romanian Youth Movement for Democracy.

Pe parcursul a patru zile, cei 23 de participanți alături de unul dintre cei mai importanți specialiști români din domeniul advocacy-ului, Corina Dragomirescu, de la Academia de Advocacy, au parcurs etapele unei campanii de advocacy. De asemenea, acesția au învățat să utilizeze instrumente precum legea 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, legea 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică și audierea publică.

La finalul sesiunii de formare au reieșit patru amendamente la Legea Educației Naționale pe subiecte, precum: decontarea transportului pentru copiii din mediul rural, redeschiderea internatelor școlare, posibilitatea ca elevii din mediul rural să-și facă studiile liceale prin intermediul internetului și introducerea conceptului de homeschooling, ca alternativă pentru părinți la sistemul clasic de educație. Toate acestea amendamente ar avea ca rezultat scăderea abandonului școlar în mediul rural și creșterea gradului de afalbetizare pentru acești copiii. Un alt subiect de  care a fost abordat pe parcursul sesiunii de formare a fost modificarea Legii 350/2005 și implicat a  regulamentului de atribuire a proiectelor în baza acestei legii la nivelul municipiului și județului Bacău.

Training-ul „Mecanisme de influenţare a procesului decizional de la nivel local şi central – Lobby şi Advocacy” a fost organizat sub egida proiectului „Cetățeni Activi pentru Bacău”, proiect finanțat prin granturile SEE 2009 -2014.

Media
No rating yet

Leave A Comment

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter message.