INTREBARE

Adresata: Domnului Viceprim-Ministru Daniel Constantin. Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

 De catre: Deputat PSD de Bacau. Miron Smarandache.

Obiectul intrebarii: Comercializarea oneroasa a vinurilor contrafacute in defavoarea producatorilor corecti.

Stimate domnule viceprim-ministru,

Va supun atentiei situatia ingrijoratoare a pietei romanesti de vinuri, prin continuarea comercializarii unor sortimente indoielnice ca origine, in detrimentul productiilor autohtone traditionale. in acest moment, marcile adevarate de vinuri, recunoscute si medaliate la festivalurile viticole internationale, fac cu greu fata concurentei cu soiurile de tip „Babanu”, incerte atat din punct de vedere al originii, al calitatii, cat si al productiei, dar foarte accesibile la pret.

Am primit reclamatii de la adevarati producatori de vinuri din Moldova, din zone traditionale precum Bacau, Cotnari, Odobesti, Panciu, Vrancea, Bucium sau Nicoresti, care mi-au sesizat ca fac cu greu fata concurentei cu vinurile foarte ieftine de pe piata. Acesti producatori de vin cu traditie din vremea dacilor si romanilor sunt ingrijorati pentru viitorul
vinurilor lor si sustin, pe buna dreptate, ca statul roman nu face nimib pentru a-i proteja. Consider ca asistam la o situatie scapata de sub control de catre autoritati, care ar trebui sa ia masuri urgente, atat pentru protejarea producatorilor de vinuri romanesti de calitate, cat si pentru diminuarea evaziunii fiscale din acest sector. De asemenea, sustin ca statul roman are datoria de a proteja si calitatea, in ciuda crizei actuale, insa in tot acest timp cei care produc ilegal vinuri in vana se imbogatesc peste noapte, fara ca autoritatile sa intervina ferm, fapt anormal intr-o economie de piata bazata pe corectitudine.

Domnule viceprim-ministru, va rog cu respect sa lamuriti aceste cazuri de concurenta neloiala din industria vinului si sa dispuneti o ancheta a Corpului de control al Ministerului Agriculturii si al DSVSA pe tema distribuirii vinurilor extrem de ieftine si cu provenienta dubioasa, deoarece este cat se poate de clar ca un litru de vin de calitate medie nu are cum sa coste doi-trei lei in magazine, asa cum se intampla in prezent.

De asemenea, va intreb ce veti face pentru a stopa evaziunea fiscala din acest sector, deoarece astfel de preturi fara concurenta ii determina pe adevaratii producatori de vin din Romania sa ajunga in situatii delicate? Totodata, va rog sa imi prezentati masurile concrete luate de MADR pentru protejarea producatorilor de vinuri cu traditie si cu activitate corecta.

Solicit raspuns scris.

Deputat PSD de Bacau,

Miron Smarandache

Media
No rating yet

Comments are closed.