Adresată: Domnului Ministru Daniel Constantin.

Ministerul Agriculturii si Dezvoltării Rurale.

De către: Deputat PSD de Bacău, Miron Smarandache.

Obiectul întrebării: Probleme întâmpinate de micii crescători de animale din Bacău în ceea ce priveşte sacrificarea şi comercializarea produselor.

Stimate domnule Ministru,

Vă supun atenţiei o problemă cu caracter social deosebit cu care se confruntă marea majoritate a populaţiei din mediul rural. O vorbă veche de milenii spune că „munţii noştri aur poartă”, iar în zona muntoasă şi deluroasă din judeţul Bacău a persistat de sute de ani o îndeletnicire tradiţională, bănoasă, mai preţioasă chiar decât aurul, care asigura traiul şi bunăstarea oamenilor- creşterea animalelor. Din nefericire, politicile agrare incoerente derulate de fostele guverne, precum şi lipsa unui sprijin financiar real pentru încurajarea acestei ocupaţii, dar şi disfuncţiile semnalate în acordarea subvenţiilor, au îndepărtat treptat oamenii de la tradiţia milenară de a creşte animale în propriile gospodării.

Mai mult, ANSVSA a emis de-a lungul ultimilor ani o serie de ordine şi dispoziţii de factură mai puţin europeană, luându-se măsuri de închidere a tuturor abatoarelor şi a centrelor de sacrificare a animalelor, nu numai a celor din Bacău, ci şi din alte zone ale ţarii. Este extrem de nepotrivit să-i ceri unui crescător de animale să piardă timp inutil şi să cheltuiască bani mulţi pentru a străbate drumuri de sute de kilometri, în demersul de a-şi sacrifica animalele crescute în propriile gospodării. Micii producători băcăuani mi-au relatat că de cele mai multe ori au cheltuit pe aceste deplasări mai mulţi bani decât au obţinut de la beneficiarii produsului, respectiv cumpărătorii, astfel încât foarte mulţi dintre ei sunt decişi să renunţe efectiv la creşterea animalelor. Consider că se impune cu celeritate rezolvarea acestor disfuncţionalităţi, mai ales că în perioada actuală există numeroase probleme, având în vedere embargoul impus de Rusia ţărilor europene, dvs. cunoscând bine că piaţa românească este saturată de produse europene din import.

Având în vedere cele prezentate, vă întreb domnule ministru:

  1. Care este strategia ministerului pe care îl conduceţi referitoare la viitoarea funcţionare a centrelor de sacrificare a animalelor, atât la nivel naţional, cât şi în judeţul Bacău?
  2. Câte abatoare şi unităţi similare de sacrificare au fost închise în ultima perioadă şi care au fost motivele acestor decizii?
  3. Cum aveţi în vedere sprijinirea micilor producători autohtoni de carne de porc atât în a-şi sacrifica, cât şi în a- şi comercializa produsele pe piaţa românească?

Media
No rating yet

Comments are closed.