Partidul Social Democrat va continua procesele de modernizare a statului român şi de instaurare a normalităţii mult dorite de oameni în toate domeniile de activitate. Acesta este mesajul principal cu care delegaţia PSD, condusă de premierul Victor Ponta, a participat ieri la consultările de la Cotroceni cu preşedintele României.

În aceste condiţii, reprezentanţii PSD au reiterat că va fi continuat procesul de revizuire a Constituţiei, un proiect care rămâne de actualitate, şi sunt convins că va fi adoptat cu celeritate de Parlament. De asemenea, partidul de guvernământ susţine finalizarea legislaţiei electorale, în aşa fel încât viitoarele scrutine să fie lipsite de orice fel de suspiciuni şi acuzaţii, iar competitorii să poată concura pe picior de egalitate din toate punctele de vedere. În acest sens, PSD şi-a exprimat disponibilitatea de a colabora cu toate partidele parlamentare pentru a elabora o lege corectă a finanţării partidelor, care să asigure transparenţă, predictibilitate şi responsabilitate. Este necesar ca Autoritatea Electorală Permanentă să îşi sporească autoritatea şi fermitatea, să devină mai puternică, în aşa fel încât să reuşească să organizeze la fel de bine şi alegerile din ţară, dar şi cele din afara graniţelor României.

Românii trebuie să ştie că PSD guvernează în spiritul respectării normalităţii, echităţii, bunului simţ şi interesului public. Astfel, este de aşteptat ca în cel mai scurt timp, respectiv până pe 15 mai, Legea alegerilor locale să fie trimisă spre promulgare. Modificările principale ale acestui act normativ se referă la alegerea primarilor din primul tur de scrutin, în timp ce preşedinţii consiliilor judeţene vor fi aleşi din rândul consilierilor judeţeni, astfel încât să devină aleşii aleşilor. Privitor la Legea alegerilor parlamentare, PSD optează pentru sistemul proporţional, pentru ca formaţiunile politice să îşi asume cu fermitate candidaţii şi, implicit, să fie responsabile în mod egal atât partidele, cât şi participanţii la alegeri. Clasa politică are nevoie de un plus la capitolul profesionalizare şi performanţă, iar PSD va acţiona în acest spirit, inclusiv prin propunerea de reducere a numărului de parlamentari, conform normei parlamentare propuse de Comisia parlamentară care dezbate propunerile de modificare a legilor electorale.

După discuţiile de la Palatul Cotroceni există certitudinea că puterile statului român vor colabora explicit şi constructiv pentru ca noile legi electorale să fie bazate pe adevăratele elemente ale democraţiei, respectiv pe adevăr şi cinste. Există anumite observaţii şi pe marginea acestui pachet legislativ, iar PSD este dispus să conlucreze activ cu toate partidele şi instituţiile abilitate, astfel încât anul viitor România să aibă alegeri corecte şi atractive pentru oameni, iar ei să vină la urne cu încrederea că le sunt respectate opţiunile.

Media
No rating yet

Comments are closed.