Firma Petrochemical Holding din Viena, acţionarul majoritar al RAFO Oneşti, a decis să vândă rafinăria la fier vechi, urmând ca terenul să fie folosit ca platformă industrială pentru o serie de proiecte tehnice. Practic, marele colos industrial de odinioară a ajuns să fie demontat şi vândut la fier vechi, prin iniţierea procedurii de vânzare a activelor şi utilajelor companiei.

Istoria RAFO a început în anul 1956, când Guvernul comunist înfiinţează Platforma Petrochimică Borzeşti, aici fiind construită şi Rafinăria 1 Oneşti, care procesa ţiţei nesulfuros din ţară. După 1990, celebra rafinărie a ajuns pe mâinile mai multor acţionari români, protagonişti ai unor imense scandaluri. În cele din urmă, din 2009, este în posesia unui magnat rus, Iakov Goldovsky, care, prin firma sa Petrochemical Holding deţine 96,51% din acţiunile RAFO, restul de 3,48% aparţinând mai multor acţionari.

Ultimul an în care rafinăria din judeţul Bacău a mai produs motorină sau benzină a fost 2008. De atunci, compania face afaceri din vânzarea de active diverse. Cele 43 de benzinării ale RAFO au fost vândute în anul 2009. În toamna anului trecut, acţionarii RAFO Oneşti au aprobat reducerea capitalului cu aproape 2 miliarde de lei, pentru a acoperi pierderile istorice şi pentru a evita dizolvarea companiei. RAFO se află într-o situaţie dificilă de foarte mulţi ani, astfel că reducerea capitalului a avut loc cu scopul de a compensa pierderile reportate, care se ridicau la 1,92 miliarde de lei la finele anului 2013.

Din păcate, acum RAFO a ajuns în regretabila situaţie de a fi dezmembrată şi vândută la fier vechi, în condiţiile în care mai avem extrem de puţine rafinării, doar patru mai fiind în funcţiune din cele zece de pe vremea comunismului, şi niciuna cu capital integral românesc.

În consecinţă, m-am adresat ministrului economiei, căruia i-am cerut să îmi răspundă la doleanţa oamenilor din zonă referitoare la cine se face vinovat de situaţia critică în care a ajuns RAFO Oneşti. De asemenea, trebuie să analizăm care este instrumentul de control aflat la dispoziţia statului pentru a preveni în viitor asemenea conjuncturi economice nefericite şi să avem în vedere ce se va întâmpla cu oamenii disponibilizaţi de la RAFO Oneşti.

Media
No rating yet

Comments are closed.