Intervenţie consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedinţa

Domnul Miron Alexandru Smarandache:

“Investiţiile în infrastructura montană au fost blocate de fostele guvernări”

Am primit răspuns la interpelarea adresată ministrului delegat pentru întreprinderi mici şi mijlocii, mediu de afaceri şi turism, pe tema situaţiei actuale a domeniului schiabil din România. Concret, am solicitat informaţii legate de dimensiunea actuală a domeniului schiabil din România, respectiv numărul pârtiilor existente funcţionale şi kilometrii însumaţi ai acestora, precum şi a investiţiilor statului român în pârtiile de schi.

Ministrul de resort mi-a răspuns că în cadrul subprogramului “Schi în România” s-au finanţat proiecte de investiţii în infrastructura de turism cu următoarele unităţi administrativ teritoriale: judeţul Cluj; oraşul Râşnov, judeţul Braşov; municipiul Lupeni, judeţul Hunedoara; municipiul Petroşani, judeţul Hunedoara; oraşul Borşa, judeţul Maramureş; oraşul Cavnic, judeţul Maramureş; municipiul Câmpulung Moldovenesc, judeţul Suceava; comuna Voineasa, judeţul Vâlcea. Toate aceste proiecte au însumat un efort financiar de la bugetul de stat în valoare de 557.590.000 RON.

Din documentul primit am mai aflat că au fost începute mai multe lucrări de către guvernările anterioare, într-un număr mult prea mare, fără a fi asigurată acoperirea bugetară alocată finalizării acestora. Totodată, primăriile au demarat licitaţiile, fără a avea siguranţa că vor putea acoperi cheltuielile, iar în momentul de faţă sunt în imposibilitate de plată şi cu proiectele de infrastructură incomplete.

Situaţia actuală se datorează faptului că au fost acceptate investiţii punctuale la insistenţele primarilor, care au dorit în scop electoral să-şi asigure capital de imagine, neţinând cont în demersurile lor de realităţi. Astfel, am ajuns astăzi la trista situaţie de avea pârtii în România aproape egale la număr cu kilometrii acestora, existând în prezent 152 de pârtii de schi omologate, însumând în total 135,2 km.

Media
No rating yet

Comments are closed.