Intervenţie consemnată conform materialului depus la secretariatul de sedinţă

Domnul Miron Alexandru Smarandache:

“Aproape 25.000 de fermieri din Bacău au primit subvenţii în prima parte a acestui an”

M-am adresat oficial ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale, vicepremierul Daniel Constantin, cu o interpelare pe tema plăţii subvenţiilor destinate fermierilor, din considerentul că o agricultură performantă trebuie să fie sprijinită de către stat. Am accentuat asupra faptului că fermierii din toată ţara aşteaptă să primească subvenţiile din partea Uniunii Europene şi a statului român, în valoare de 364 de milioane de lei, respectiv circa 83 de milioane de euro. Schema de plată unică pe suprafaţă se ridică în acest an la aproape 107 milioane lei, jumătate din această sumă fiind plătită până la sfârşitul anului trecut. De asemenea, mai sunt de achitat anumite diferenţe din măsurile 211- sprijin pentru zona montană, respectiv 214-plăţi de agromediu pentru zonele defavorizate, dar şi plăţile naţionale directe pentru bovine şi cele destinate ajutorării producătorilor de lapte şi carne din zonele defavorizate, am arătat în documentul trimis ministrului agriculturii

În răspunsul său, ministrul Daniel Constantin a precizat că în acest an APIA a efectuat plăţi pentru beneficiarii care au accesat schemele de sprijin pe suprafaţă, respectiv Schema de Plată pe Suprafaţă şi Plata Separată pentru Zahăr în valoare de 564,8 milioane de euro, sumă aferentă unui număr de 1,02 milioane de fermieri, din care în judeţul Bacău s-au efectuat plăţi în valoare de 76,9 milioane lei, pentru un număr de 24.566 fermieri.

“Referitor la subvenţiile aferente campaniei 2013, pentru fermierii care au accesat măsurile de dezvoltare rurală, precizăm că APIA a efectuat plăţi în perioada 1 ianuarie 2014-27 ianuarie 2014, în valoare de 73,4 milioane lei (16,5 milioane euro), cu precizarea că, în perioada 1 septembrie 2013 – 31 decembrie 2013, s-au efectuat plăţi în valoare de 389 milioane euro. Precizăm că, pentru a veni în sprijinul fermierilor, APIA a efectuat pentru prima dată plata în avans în cuantum de până la 75% din suma cuvenită în Campania 2013 măsurilor de dezvoltare rurală: 211 “Plăţi pentru zona montană defavorizată”, 212 “Plăţi pentru zone defavorizate – altele decât cele montane” şi 214 “Plăţi pentru agromediu”, din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2007-2013″, a subliniat ministrul agriculturii.

Este extrem de important ca subvenţiile acordate în agricultura României să fie plătite la timp beneficiarilor. Avem nevoie de majorarea performanţei producătorilor agricoli autohtoni, pentru a deveni competitivi pe pieţele Uniunii Europene, precum şi de creşterea cantităţii terenurilor agricole utilizate performant.

Media
No rating yet

Comments are closed.