Adresată: Domnului Victor Viorel Ponta, Prim-ministru al Guvernului României

De către: Domnul Senator Marcel Bujor Circumscripţia electorală: Bacău Grup Parlamentar: PSD

Obiectul interpelării: Contractul de privatizare al rafinăriei RAFO Oneşti

Stimate domnule Prim-ministru,

Ca urmare a interpelării adresată Ministerului Economiei, Comerţului si Turismului în 26 februarie a.c având ca obiect implementarea unui program de modernizare şi investiţii în vederea repomirii rafinăriei RAFO Oneşti, mi s-a comunicat faptul că: “In contextul în care monitorizarea postprivatizare a Rafinăriei Rafo Oneşti a încetat din 2002, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului nu mai deţine nici o pârghie prin care să poată interveni în vreun fel în această societate şi nici atribuţii în sprijinirea acţionarului privat pentru demararea unui program de modernizare şi repornire a rafinăriei.“

Societatea a fost privatizată în anul 2001 de către Autoritatea pentru Privatizarea Participaţiilor Statului, actuala Autoritate pentru Administrarea Activelor Statului, în cadrul procesului de privatizare fiind vândut pachetul majoritar de acţiuni.

La începutul lunii februarie a.c. acţionarul majoritar al RAFO Oneşti a decis începerea procedurii de desfacere (vânzare) a activelor şi utilajelor aferente ale companiei, datorită situaţiei financiare cu care se confruntă rafinăria.

Rafinăria din Oneşti nu mai funcţionează din anul 2008, aproximativ 800 de angajaţi au fost trimişi acasă, fiind păstraţi 410 angajaţi pentru conservarea instalaţiilor.

Ţinând cont de faptul că starea utilajelor statice şi dinamice este impecabilă, acţionarul majoritar a revenit la decizia iniţială de a vinde din activele şi utilajele companiei, dând asigurări că lucrează la un plan de salvare a rafinăriei, având nevoie de sprijinul moral, logistic şi financiar al autorităţilor statului pentru a demara acest proiect de dezvoltare şi nu de lichidare a rafinăriei.

Cunosc faptul că posibilităţile reale de intervenţie ale guvernului în activitatea firmelor cu capital integral privat sunt limitate. Din păcate, latura socială şi economică legată de salariaţii acestei mari unităţi industriale a fost uitată de guvernanţi, în condiţiile în care promisiunile nu s-au materializat iar locuitorii municipiului Oneşti şi cei din localităţile învecinate au rămas fără locuri de muncă şi implicit, fără venituri.

Având în vedere situaţia critică cu care se confruntă Rafinăria Oneşti, precum şi necesitatea verificării contractului de privatizare, vă solicit, domnule Prim-ministru, să dispuneţi efectuarea unei verificări a procesului de privatizare de către Corpul de Control aflat în subordinea dumneavoastră. De asemenea, vă rog să îmi precizaţi dacă există o analiză la nivelul Guvernului, în vederea identificării unor soluţii pentru detensionarea problemelor sociale din zonă.

Solicit răspuns scris.

Cu deosebită consideraţie,

Senator UNPR Bacău, Marcel Bujor

Autorul articolului

Articole asemănătoare

Fără comentarii

Poți publica primul comentariu la acest articol.

Lasă un comentariu

Please enter your name. Please enter an valid email address. Please enter a message.