In cadrul sectiunii “Jos Palaria”, in care ne propunem sa promovam initiativele curajoase si frumoase care se petrec in Bacau, continuam seria de interviuri cu directorul executiv al Fundatiei Comunitare Bacau, dl. Mihai Caprioara.

Sabina Roibu, voluntar in cadrul proiectului „Cetateni Activi pentru Bacau”, si-a propus sa afle mai multe informatii despre proiectele si obiectivele Fundatiei Comunitare Bacau si despre cum anume se poate implica orice cetatean bacauan in actiunile sociale si caritabile ce au loc la nivelul comunitatii noastre.

S.R.: Spuneti-ne cateva cuvinte despre Fundatia Comunitara din Bacau – care sunt principiile si valorile acesteia?

M.C.: Fundatia Comunitara Bacau uneste oamenii. Isi propune de fapt sa gaseasca oameni liberi si oameni care sa activeze in cadrul comunitatii si sa ii sprijine in actiunile pe care ei le propun. Vorbim de activitati generale precum “Swimathon” sau alte evenimente de strangere de fonduri, dar si despre programe pe perioada mai lunga precum “Youth Bank”, prin care sprijinim activitatea tinerilor si a altor categorii.

FSC maraton

S.R.: Ce este “Swimathon”-ul ?

 M.C.: “Swimathon”-ul este o activitate a comunitatii, prin care ONG-urile si grupurile de initiativa propun cauze si sub forma unei competitii de inot reusim sa strangem fonduri pentru cauzele pe care comunitatea le propune si, bineinteles, dupa care le si finanteaza.

S.R.: Cum alegeti organizatiile care pot participa?

M.C.: Aici sunt doua criterii, pe de o parte nu noi le alegem, ele ne aleg pe noi, in sensul in care exista un formular pe aplicare. Sunt ONG-uri care vor si ONG-uri care nu vor. A doua conditie este legata de structura cauzei, adica evitam si nu acceptam cauzele care sunt discriminatorii sau care nu sunt conforme cu valorile si principiile noastre.

S.R.: Cum sunt alese cauzele pentru care sunt stranse fondurile ?

M.C.: Nu noi alegem cauzele, sunt ONG-urile si grupul de initiativa care le propun. Noi avem cuvant in sensul in care putem exclude cauze care au un profil de discriminare, care nu corespund principiului egalitatii de sanse. Deci cauzele sunt propuse de catre comunitate, de catre ONG-uri si asta este marele avantaj al “Swimathon”-ului, in sensul in care nu actioneaza doar cu cauze ale unor ONG-uri bine definite,  ci cu propuneri ale unor grupuri de initiativa pe care noi le giram. De exemplu, anul asta la “Swimathon” am avut un grup de initiativa facut din oameni din diverse firme bacauane care au dorit sa stranga bani pentru burse pentru copii. Nu sunt constituiti ca un ONG formal, dar impreuna au reusit sa stranga o suma frumoasa.

S.R.: De cine este organizat “Swimathon”-ul, pentru ca stim ca are loc in diferite parti ale Romaniei ?

M.C.: Swimaton-ul este aparut ca si concept in Marea Britanie si in Romania este organizat de catre Fundatiile Comunitare. In Bacau, este organizat de Fundatia Comunitara Bacau, si practic aici suntem deja la a II-a editie in care il organizam si se bucura deja de foarte mult succes.

S.R.: Cum au fost alesi participantii? Sau au venit ei cu propunerea ?

M.C.:  Pe de o parte ei isi doresc sa inoate, pe de alta parte sunt lasati sa fie apropiati cauzelor si initiatorilor. De fapt la “Swimathon” nu este vorba numai de bani, este vorba despre comunitate si despre modul in care reusesti sa alegi oameni care au aceleasi valori. Nu vine Fundatia Comunitara si zice “tu inoti acolo sau acolo”, ci pur si simplu inotatorii isi doresc sa fie alaturi de cauza respectiva si ei sunt principalii fundraiseri.

S.R.: Care este diferenta dintre “Swimathon”-ul de anul trecut si cel de anul acesta ?

M.C.: “Swimathon”-ul de anul acesta a fost organizat la fel ca si cel de anul trecut doar cel de anul acesta a fost mai mare, aproximativ dublu ca numar de participanti, sunt si mai multe cauze. In termeni financiari, daca anul trecut am strans 84 mii de lei, atunci anul acesta datele preliminare ne arata ca am trecut deja de 100 de mii de lei.

S.R.: Vor mai fi si alte editii ?

 M.C.: Fundatia Comunitara are doua evenimente pe care si le propune sa devina traditii pe langa lucrurile care sunt spontane. Vorbim de “Swimathon”, care in principiu se va derula in ultima saptamana a lunii octombrie, si de Semi Maraton, in luna mai. Acestea sunt activitatile cu caracter permanent in domeniul acesta al stringerii de fonduri, celelalte au carater pasager.

S.R.: Va multumesc! Succes in tot ceea ce faceti!

 Aflati mai multe despre proiectele Fundatiei Comunitare Bacau accesand site-ul http://fundatiacomunitarabacau.ro/.

 Interviul a fost realizat de catre Sabina Roibu, voluntar in cadrul proiectului „Cetateni Activi pentru Bacau”.

 

Media
No rating yet

Comments are closed.