Adelina Sabău: Bună ziua. Numele meu este Adelina Sabău, sunt voluntar în cadrul proiectului „Cetățeni Activi pentru Bacău”, proiect finanțat prin granturile SEE 2009-2014, în cadrul Fondului ONG din România. Astăzi o avem alături de noi pe doamna Popa Carla, de la Asociația pentru Promovarea Dezvoltării Personale, și câțiva copii din cadrul comunității băcăuane. Bună ziua!

Popa Carla: Bună ziua. Bine v-am găsit!

A.S.: Când a fost înființată asociația dumneavoastră și de unde a pornit ideea?

P.C.: Asociația pentru Promovarea Dezvoltării Personale a devenit personalitate juridică cu statut propriu în anul 2011, chiar în luna februarie, conform unei sentințe civile, exact cum se procedează și este constituită în baza Ordonanței de Guvern numărul 26/2000 cu privire la asociații și fundații. Suntem o persoană juridică apolitică, desfășurându-ne activitatea în interesul dezvoltării valorilor umane, al creșterii individuale și profesionale, în vederea dezvoltării autonomiei personale. Asociația noastră răspunde unor nevoi depistate la nivel local, privind deficitul de servicii și programe destinate copiilor și tinerilor, cu deficiențe sau nu, dar și în curs de recuperare după afecțiuni grave, dar și copiilor, tinerilor, aflați în dificultate în anumite momente ale vieții lor. Ideea a pornit din dorința de a folosi experiența acumulată, în sprijinul unor categorii defavorizate. Conștientizezi pe parcursul vieții că ai un rol, că ai o menire, și îți dorești să întorci, într-un fel, comunității în care și tu te-ai dezvoltat, o parte din ceea ce ea a investit în tine. Și cum poți face acest lucru mai bine decât să îți ajuți semenii, eventual copiii și tinerii, care reprezintă viitorul nostru.

A.S.: De la înființarea asociației și până în prezent, ce fel de proiecte ați demarat?

P.C.: Am desfășurat o serie de proiecte diverse – o să le enumăr, nu cu foarte multe detalii, dar vreau să evidențiez și contribuția financiară pe care am primit-o, și colaborările, partenerii pe aceste proiecte, pentru că singuri nu putem desfășura nici măcar o singură activitate, ne bazăm foarte mult pe voluntari, pe alte instituții, pe organizații de la nivel județean și național. Aș vrea să menționez proiectul „Împreună, gândim viitorul”, derulat în perioada 2013-2014. Scopul lui a fost creșterea nivelului de integrare socio-educațională a unui număr de 128 de copii aflați în dificultate, din comunitatea Cleja și de la Liceul cu Program Sportiv din Bacău. Au fost ateliere diverse, noi pentru copiii care au beneficiat de ele, au fost 11 ateliere de dezvoltare a abilităților de piață, au fost două activități în aer liber organizate aici, la nivelul municipiului Bacău, și două acțiuni de voluntariat, în care noi i-am sprijinit și ei au gândit proiecte de voluntariat la nivelul școlii. Acest proiect a fost finanțat printr-un grant din partea Elveției, prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană Extinsă.

 Mai departe, un alt proiect drag nouă, „Dă culoare vieții tale”, s-a desfășurat tot în anul 2014. Acest proiect a fost sprijinit de Fundația pentru Comunitate și MOL România prin Programul pentru Sănătatea Copiilor. A sprijinit 15 copii dependenți de consumul de alcool, cu vârste între 15 și 18 ani și a contribuit la dezvoltarea motivației intrinseci pentru a-și rezolva problema complianței la tratament, îmbunătățirea stărilor emoționale, a stimei de sine, a comunicării la nivel interpersonal, a reducerii tensiunilor, aspecte adesea afectate de dependența de alcool și substanțe. Vreau să menționez că și aceste două proiecte, și celelalte despre care voi vorbi în continuare au fost finanțate de aceste organizații, dar aș vrea să menționăm, pentru că e un element de mândrie și pentru noi, faptul că la fiecare dintre ele am participat la o competiție, și proiectul nostru s-a numărat printre proiectele care au beneficiat. De exemplu, în anul 2014, la competiția Programul pentru Sănătatea Copiilor, 20 de proiecte au fost finanțate din peste 100 și ceva de proiecte la nivel național. De aceea am vrut să menționez acest lucru, pentru că este o muncă intensă și înainte de obținerea finanțării, și acestea sunt proiecte pe care le-am implementat cu sprijin. Au mai fost și alte proiecte pentru care nu am mai primit punctajul necesar, ne-am ambiționat, am muncit mai departe, și am fost motivați să continuăm.

 Un alt proiect se numește „Sănătate și tinerețe”, proiect finanțat de Consiliul Județean Bacău, prin legea 350. Acesta a vizat creșterea nivelului de informare a cel puțin 300 de tineri, privind importanța adoptării unui stil de viață sănătos și conștientizarea factorilor de risc care pot afecta pe termen lung sănătatea. Din 300 de beneficiari, cât am prognozat inițial, noi am reușit 400 de beneficiari să avem în cadrul acestui proiect, pentru că nu ne mulțumim cu puțin, și căutăm pe parcursul derulării proiectului, în măsura în care se poate să ne încadrăm în costuri să mărim și numărul de beneficiari. Pentru că e în interesul nostru să informăm și să participe la proiectul nostru educațional cât mai mulți copii și tineri.

Un alt proiect, derulat în anul 2013, a fost acela „Alege să fii sănătos”, de data aceasta un proiect finanțat de Primăria Municipiului Bacău. Am urmărit atunci dezvoltarea de aptitudini și practici în rândul a 300 de tineri, cu vârste cuprinse între 14 și 19 ani, din Municipiul Bacău, privind sănătatea minții, corpului și sănătatea socială. Și aici am depășit numărul de beneficiari cu 120 de copii. Un proiect deosebit a fost și „Rază de soare”, desfășurat în anul 2012, din nou cu finanțarea Programului pentru Sănătatea Copiilor 2011, al Fundației pentru Comunitate și MOL România din Cluj-Napoca. Acel proiect a avut ca beneficiari 15 copii suferinzi de diabet de tip 1, insulino-dependenți, și a urmărit îmbunătățirea calității vieții acestor copii. Ei au participat la ateliere de art-terapie: pictură, desen; au fost apoi ateliere de teatru, organizate în cadrul proiectului. Grupele de copii au fost stabilite pe vârste, între 5 și 9 ani, între 9 și 13 ani și între 13 și 18 ani, pentru că urmărim ca activitățile noastre să fie adaptate nevoii și vârstei copiilor.

A.S.: Aș dori să vă întreb care sunt mai exact beneficiarii acestei organizații. Ați menționat copii, tineri…?

P.C.: Da, beneficiarii asociației noastre sunt copiii și tinerii din județul Bacău. Nu am derulat încă proiecte la nivel național dar suntem deschiși, avem în perspectivă să facem și acest lucru. Copii cu diferite deficiențe sunt beneficiari ai activităților noastre, copiii care doresc să se cunoască dincolo de corsetul social, croit uneori prea strâns sau prea larg și de multe ori mai puțin așezat pe nevoile lor, copiii care urmăresc dezvoltarea lor personală – noi încurajăm acest lucru prin activitățile și proiectele noastre, ca ei să-și conștientizeze propriul potențial, să-și dezvolte stima de sine și să fie cât mai creativi. Apoi derulăm programe educaționale pentru copiii din comunitate, programe de dezvoltare a abilităților de viață, programe-campanii de promovare a unui stil de viață sănătos.

A.S.: Prezentați-mi, vă rog, în câteva cuvinte, viziunea și misiunea acestei asociații.

P.C.: Pe scurt, APDP Bacău își desfășoară activitatea în interesul dezvoltării valorilor umane, al creșterii individuale și profesionale, în vederea dezvoltării autonomiei  personale, pentru că ne interesează ca viitorul nostru – copiii și tinerii – să-și dezvolte acele abilități de viață care să îi sprijine și să îi ajute să își croiască un drum independent, să se integreze cu bine la nivel social.

A.S.: Cum a fost această asociație primită în cadrul comunității? Care este nivelul ei de vizibilitate?

P.C.: Asociația noastră putem spune că este cunoscută în comunitate. Ne-am făcut cunoscuți prin activitățile și proiectele pe care le-am desfășurat, prin intermediul beneficiarilor noștri, dar și al colaboratorilor. Aș dori să menționez aici Inspectoratul Școlar Județean Bacău, Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Bacău, Spitalul Județean de Urgență Bacău, Asociația Sindrom Down, Facultatea de Științe ale Mișcării, Sănătății și Sportului din Bacău, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile din București, prin intermediul căreia este gestionat fondul elvețian, Fundația pentru Comunitate din Cluj, Primăria Bacău, Consiliul Județean Bacău, Teatrul Municipal „Bacovia” – am avut frumoase activități desfășurate cu ei, și aici menționez un spectacol, adică mi-ar părea rău să nu punctez puțin, derulat la Teatrul Municipal „George Bacovia”, un spectacol susținut de voluntarii și colaboratorii APDP, în cadrul proiectului „Dă culoare vieții tale”, în care am vrut atunci să atragem atenția asupra pericolului consumului de alcool și faptul că copiii se pot implica în activități de voluntariat și își pot direcționa energia în scopuri benefice și pentru creșterea lor personală. Vorbeam și aș vrea să continui înșiruirea instituțiilor din Bacău cu care colaborăm și, desigur, merită menționate: Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Bacău, Direcția de Asistență Socială a Municipiului Bacău, Centrul Școlar Inclusiv nr. 1 Bacău și multe școli generale, poate că nu e timpul aici să le menționez pe toate, n-aș vrea să uit vreuna, n-ar fi drept. Dar colaborăm bine cu multe, foarte multe instituții de educație din municipiul Bacău. În afară de proiectele și activitățile enumerate puțin mai devreme, avem și activități pe care asociația le susține prin forțe proprii, pentru că urmărim și noi, atât cât este posibil, să adunăm și să direcționăm resurse către organizația noastră. Aici, dacă mă întorc puțin la cum suntem priviți în comunitate și cât de vizibili suntem, putem spune că anul acesta Asociația pentru Promovarea Dezvoltării Personale a fost finalista Galei Premiilor Comunității Băcăuane, ediția a XIV-a.

A.S.: Felicitări!

P.C.: Mulțumim! Comitetul de jurizare a avut de ales din peste 30 de propuneri, 4 fiind nominalizați ca și finaliști, printre care și noi. Am mulțumit și încă o dată mulțumim Inspectoratului Școlar al județului Bacău, care a nominalizat proiectul, de fapt a fost unul dintre colaboratorii noștri pe acest proiect. Asta denotă o bună colaborare și o apreciere a muncii desfășurate în comun, în beneficiul copiilor și al tinerilor.

A.S.: Vorbind de copii, cu acești copii cum ați făcut cunoștință?

P.C.: Spuneam puțin mai devreme că, în afară de proiectele pe care le-am menționat, avem și activități permanente, finanțate prin implicarea membrilor asociației. Una dintre aceste activități este Târgul vintage „Copiii și noi”, care anul acesta s-a aflat la a V-a ediție. Obișnuim întotdeauna în preajma zilei de 1 iunie să organizăm acest eveniment pentru și împreună cu copiii. Anul acesta am colaborat cu peste 7 unități de învățământ din municipiul Bacău, am inițiat o colaborare cu Selgros Bacău și în cadrul acestei colaborări am beneficiat de un spațiu de prezentare al acestui târg, mult mai vizibil, lucru ce ne-a permis să atragem și atenția asupra evenimentului mai mult decât în alți ani și să asigurăm pentru expozanți potențiali cumpărători. Ideea este ca în cadrul acestui eveniment anual să implicăm copiii și tinerii – sunt dezvoltate atât abilitățile de viață, cât și abilitățile antreprenoriale. Noi știm foarte bine că nu toți copiii pot primi sau nu, nu toate familiile își pot permite cadouri de 1 iunie pentru copii, și atunci noi am venit în întâmpinarea lor și le-am oferit cadrul propice pentru a-și expune spre vânzare ori produse realizate în cadrul cluburilor de la școală, ori jucării, hăinuțe, pe care ei nu le-au mai folosit. De bună calitate, întotdeauna, că unii copii ne întrebau „Ce putem prezenta?”, și am zis: „Sunteți liberi, vă puteți gândi aproape la orice, să fie de calitate și ceva de bun simț, pentru că…ceilalți – să te gândești întotdeauna ca și cum tu ai fi cumpărătorul și ți-ar face plăcere să achiziționezi produsul respectiv.” Nu numai atât, noi îi și provocăm în cadrul acestui eveniment să interacționeze, să-și dezvolte abilitățile de comunicare, și atunci punem în joc și câteva premii: premiul cel mare e cel de „Negustor al târgului”. Și atunci trebuie să fie motivați, trebuie să-și arate și să-și prezinte cât mai bine produsele în cadrul târgului și vor obține voturile celorlalți participanți. Anul acesta am desemnat și „Donatorul”, am avut un premiu și pentru donatorul târgului, pentru că e foarte important ca, pe lângă această activitate de petrecere a timpului liber, de dezvoltare a unor abilități de viață, ei să înțeleagă și să-și dezvolte și acel spirit de generozitate, de a împărtăși și de a ajuta pe ceilalți, care au nevoie sau care nu sunt atât de norocoși ca mulți dintre noi.

A.S: Cum ați reacționat atunci când ați aflat că acești copii vor să doneze banii strânși asociației pe care o reprezentați?

P.C.: Ideea inițială a târgului era aceea ca ei să doneze o mică parte din ceea ce realizează, pentru că voiam ca și ei să fie beneficiarii muncii lor. Faptul că ei au ales din proprie inițiativă să doneze întreaga sumă către organizația noastră ne-a impresionat într-un mod plăcut. Dovadă este și faptul că ne aflăm astăzi aici. Noi am căutat ca acest gest să nu rămână necunoscut, să ajungă la cunoștința cât mai multor membrii ai comunității. În acest sens am înaintat și adrese de mulțumire și de evidențiere a implicării lor în cadrul evenimentului către unitățile școlare de unde provin, cu rugămintea de a fi evidențiată contribuția lor, de a le menționa participarea, motivarea și modul deosebit în care s-au prezentat, pentru că, în afară de faptul că ei au donat acea sumă de bani, 120 de lei, poate pentru mulți pare o sumă mică, poate pentru alții pare o sumă mare, important e că au fost toți banii strânși de ei, și acesta e lucrul cel mai important. S-au despărțit de întreaga sumă cu generozitate și asta voiam să evidențiez, faptul că avem nevoie de astfel de exemple, avem nevoie ca ei să își dezvolte implicarea și să regăsească o bucurie în a dărui celorlalți. Nu e puțin lucru când unii, poate și datorită timpurilor, și datorită situației materiale, preferă oarecum să se individualizeze. Noi îi încurajăm pe cât posibil să își aducă contribuția la viața comunității.

A.S.: Și banii astfel primiți cum vă vor ajuta?

P.C.: Planurile au fost unele, inițial. Apoi, în jur de 9 iulie, o veste tristă ne-a ajuns la urechi: faptul că, în cadrul unui accident, al unui incendiu, în comuna Cleja, mama și fiica acesteia, în vârstă de 14 ani, au decedat. Întâmplarea a făcut că fetița, Daniela se numea, a fost beneficiara unui proiect al nostru în anul trecut. Și atunci imediat am luat legătura cu colectivul de la Școala Gimnazială Cleja și am întrebat cu ce putem să-i ajutăm. Nevoia a fost legată de hăinuțele pentru înmormântare, și atunci am căutat să inițiem o campanie pentru a strânge fonduri pentru această nevoie depistată. A fost greu, să știți. Greu răspund oamenii unei astfel de solicitări. Surpriza iarăși a venit de la copii. O parte din copiii de la Colegiul Național de Artă Bacău au contribuit și au strâns suma de 60 de ron. 60 de ron, pe lângă cei 120, donați de echipa „Limonada”, au fost niște bănuți și, cu diferența până la 400 de ron a contribuit asociația și am putut să ajutăm familia.

A.S: Am înțeles… Mă voi întoarce acum puțin către copii, și am să vă rog să-mi spuneți, pe rând, cum vă numiți și câți ani aveți.

Ștefan: Eu sunt Ștefan Negurici și am 12 ani.

Claudia: Eu mă numesc Șendrea Claudia Gabriela și am aproape 12 ani.

Mateea: Eu mă numesc Lupu  Ana Mateea și am 11 ani.

Andrei: Mă numesc Tudor Andrei și am aproape 13 ani.

Eugen: Mă numesc Negurici Eugen și am aproape 14 ani.

A.S.: Când ați decis să participați la acest eveniment?

Șt: Când ne-a zis doamna de religie. Nu știu pe ce dată, am uitat…într-o vineri.

A.S.: Și cine v-a îndrumat?

Cl: Tot profesoara noastră de religie.

P.C.: Aș vrea să evidențiez, dacă îmi permiteți, și e păcat să nu o menționăm: doamna Ionela Petrescu, profesor de religie la Colegiul Național de Artă. Este o dragă și bună colaboratoare a noastră, a participat la târgul pentru copii de la prima ediție și până astăzi și dovadă este faptul că întotdeauna se preocupă și un număr mare de copii de la Colegiul Național de Artă participă la acest eveniment. Ei sunt reprezentanții de frunte ai acestei instituții de învățământ.

A.S: Cum ați decis să donați banii pe care i-ați strâns?

M.: Când ne-am decis să îi donăm, ne-am gândit la faptul că foarte mulți copii au nevoie de acei bani, pentru că foarte mult contează să trăiască. Noi am avut, adică eu cel puțin am avut o rudă care a suferit de această boală și m-am gândit la ea. Am hotărât împreună că trebuie să îi donăm și nu am ținut cont de părerea celorlalți.

A.S.: Foarte frumos! Cum v-ați simțit atunci când ați donat banii? Când ați știut că merg la niște persoane care au nevoie?

Șt.: M-am simțit super. Te simți foarte bine că ai ajutat mult pe cineva.

M.: Când donezi o sumă de bani, sentimentul este nu numai fericirea, ci bucuria pentru că ai putut să ajuți pe cineva. Nu cu o sumă foarte mare, care poate acoperi toate cheltuielile care se fac acolo, dar nu e rău nici cu o parte din această sumă să îi ajutăm.

G.: M-am simțit destul de generos. Chiar foarte, mai ales că am donat această sumă pentru copiii care nu puteau să aibă această sumă în mod normal, pentru bucuriile lor.

A.S.: Andrei? Claudia?

Cl.: Eu m-am simțit, personal, extraordinar. Și mi-ar plăcea să fac de fiecare dată când e nevoie, să donez.

A.: Am fost foarte încântat, pentru că am putut să ajutăm acei copii. Nu știu cum să vă explic, a fost un sentiment extraordinar.

A.S.: Ați vrea să repetați experiența?

Toți: Da, cu siguranță!

A.S.: Pentru final, aveți vreun mesaj pe care doriți să-l transmiteți copiilor?

P.C.: Da, noi ne dorim să îi avem voluntari în cadrul asociației, dorim să-i implicăm și în alte activități viitoare, pentru că ei, dacă au fost acum destul poate de emotivi și nu au spus foarte multe cuvinte în legătură cu ceea ce au simțit sau ceea ce i-a determinat să facă gestul respectiv, dar ei au avut o prezență remarcabilă în cadrul evenimentului, s-au mobilizat, au fost într-adevăr o echipă. Și-au prezentat produsul foarte frumos, au venit pregătiți cu un cartonaș, și-au făcut acolo un banner de prezentare, au ieșit cu el printre cumpărători. V-am spus, în afară de gestul lor de generozitate, și comportamentul pe parcursul evenimentului a fost unul deosebit. Avem nevoie de astfel de copii, de astfel de promotori în rândul copiilor. Eu le doresc în continuare să fie la fel de generoși, să fie ei înșiși, să aibă încredere în ei, să-și păstreze energia și să o canalizeze pentru a-și ajuta aproapele. Noi știm că binele inspiră și aș vrea să țină minte că binele făcut se întoarce înmiit.

A.S.: Eu vă felicit pentru inițiativă și vă mulțumesc pentru participare!

P.C.: Și noi vă mulțumim!

 Sursa foto: Pagina de Facebook a Asociației APDP

 

 

Media
No rating yet

Comments are closed.