Jos pălăria pentru… profesionalismul orchestei “Mihail Jora” care a dus la organizarea Cursurilor Internaționale de Dirijat în Bacău
Am fost întrebată deseori ce fel de articole se încadrează în categoria „Jos pălăria…”. Iar răspunsul meu a fost că aici sunt promovate acțiunile, activitățile, evenimentele, persoanele care fac o schimbare în județul Bacău sau aduc un plus acestei comunități. Pentru că este important să vedem nu doar lucrurile negative – care par a fi la tot pasul – ci mai ales tot ce se întâmplă bun aici.
Iată că, deși mulți sunt sceptici cu privire la aspectele pozitive legate de Bacău, acestea există. Și nu sunt puține. Un astfel de exemplu este oferit de Cursurile Internaționale de Dirijat, aflate acum la a XII-a ediție, organizate în Bacău. Acestea aduc un plus de cultură comunității băcăuane și constituie și o bună modalitate de promovare în plan internațional. Cursurile sunt în prezent în plină desfășurare – acestea au început pe data de 11 iunie și se vor finaliza pe data de 30 iunie – împărțite pe două sesiuni: muzică instrumentală și muzică vocal-instrumentală. Cursurile bazate pe muzica instrumentală s-au încheiat săptămâna trecută prin două concerte, în cadrul cărora studenții au avut oportunitatea să prezinte produsul finit al muncii lor cu profesorii îndrumători, ajutați de orchestra Filarmonicii „Mihail Jora”. După concertul de vineri seara, 19 iunie, toți participanții au primit câte o diplomă și au fost aplaudați cu căldură atât de către public, cât și de cei trei profesori.
Pentru a afla mai multe detalii legate de aceste cursuri, am apelat la doamna Ozana Kalmuski, directorul artistic al Filarmonicii „Mihail Jora” Bacău.
Adelina Sabău: Când a avut loc prima ediție?
Ozana Kalmuski: Prima ediție a avut loc în anul 2003, cursurile ținându-se anual.
A.S.: Ce profesori/dirijori au colaborat în cadrul acestui proiect?
O.K.: Încă de la început au rămas aceiași dirijori: Ovidiu Bălan (România), Robert Gutter (S.U.A.) și Charles Gambetta (S.U.A.). Ei sunt chiar inițiatorii acestui proiect.
A.S.: Din ce țări vin participanții?
O.K.: În general, cei mai mulți participanți vin din S.U.A., Canada, Coreea de Sud, China, dar și Germania și alte țări europene.
A.S.: Ați primit vreun feedback legat de aceste cursuri? Care sunt părerile altor persoane în ceea ce privește acest eveniment?
O.K.: În primul rând aș dori să menționez că este nevoie de multă muncă de promovare pentru ca aceste cursuri să nu rămână în anonimat, iar rezultatul este că mulți studenți aleg să vină. Feedback-ul a fost întotdeauna unul pozitiv. Cred că acest lucru poate fi observat cel mai bine prin faptul că publicul alege să vină în număr destul de mare la concertele din cadrul cursurilor, iar după aceea își exprimă încântarea cu privire la calitatea acestora. În plus, sunt mulți studenți care aleg să revină în fiecare an. Nu e puțin lucru să vină în Bacău tocmai din țări precum S.U.A. atâția oameni tineri, care au multe posibilități de afirmare acolo. Dar îți spun și secretul, fără falsă modestie: aici au ocazia să lucreze cu o orchestră profesionistă. Și poate de aceea avem studenți care revin cu plăcere.
Un eveniment ca acesta are rolul de a promova cultura muzicală în cadrul comunității băcăuane, de a scoate orașul din anonimat și de a face Bacăul cunoscut pe plan internațional. Cu siguranță organizarea unor astfel de cursuri nu poate fi un lucru ușor, dar pentru pasiunea pentru frumos, pentru munca studenților, a profesorilor și a Filarmonicii, spunem „Jos pălăria”!
Sursă Foto: Facebook
Flaviu-Marius Panaite