Jos pălăria pentru…cei 25 de ani de existenţă a Centrului de Cultură „George Apostu” din Bacău
În perioada 14-17octombrie 2015, activităţile culturale au fost în centrul agendei publice băcăuane datorită aniversării Centrului de Cultură „George Apostu” din Bacău, care a sărbătorit un sfert de veac de creaţie şi spiritualitate băcăuană.
În cele trei zile,arta, ştiinţa, talentul şi emoţia s-au împletit în această veritabilă sărbătoare, au fost prezente nume mari ai culturii româneşti. Aceştia au ţinut să reamintească că şi după 25 de ani de activitate, Centrul de Cultură „George Apostu” nu s-a abătut de la misiunea pe care şi-a propus-o la înfiinţare, de a clădii şi a perpetua peste generaţii o comunicare interdependentă între formele pe care le îmbracă creaţia.
Invitaţii care au luat parte la zilele Centrului de Cultură au fost: acad. Alexandru Zub, acad. Solomon Marcus, criticul literar Simona-Grazia Dima, regizorul Grigore Gonţa, poetul Gellu Dorian, scriitorul Emil Nicolae, scriitorul Mircea Coloşenco, artiştii vizuali: Horia Ghelu, Florentina Voichi, Dan Gavriş, Leonard Răchită dar şi profesorii universitari de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, de la cele două univeristăţi băcăuane şi Universitatea Tehnică din Republica Moldova.
Aceste mari personalităţi au fost de a lungul timpului, martorii clădirii pas cu pas a actelor de creaţie, simpozioanelor şi expoziţiilor ce au avut loc la Centrul de Cultură „George Apostu”, contribuind în felul acesta la evoluţia centrului şi implicit la moştenirea spirituală a băcăuanilor.
Prima zi aniversară a fost deschisă cu spectacolul de teatru-dans ce a fost pus în scena teatrului „Bacovia” de către Andrea Gavriliu, Ştefan Lupu şi Gabriel Costin. Joi a avut loc deschiderea oficială, ce a fost urmată de o expoziţie. Cei prezenţi s-au putut bucura de patrimoniul valoros al Centrului „George Apostu”, seara s-a încheiat pe acordurile cvartetului «Fagottissimo».
Aula Universităţii „Vasile Alecsandri” a fost gazdă, vineri 16 octombrie, colocviului „Utopia cărţii, despre scris şi lectură” ce a făcut parte din evenimentul închinat celor 25 de ani de cultură băcăuană. În cadrul acestui colocviu a fost prezent acad. Solomon Marcus, dar şi profesorii universitari.
Cu prilejul acestui colocviu conducerea Centrului Cultural „George Apostu” a oferit diplome şi premii aniversare celor care le a fost aproape în acest sfert de veac, sprijinind stropul de cultură existent în Bacău
Manifestăriile culturale dedicate celor 25 de ani de existenţă a Centrului Cultural „George Apostu” au continuat în aceeaşi zi pe scena Teatrului Municipal „Bacovia” sub egida „Spectacolul cărţii, Spectacolul lumii”. Cei prezenţi s-au putut bucura de opera lui Omar Khayyam, poet, filosof, astronom şi matematician persan, ce a fost expusă invitaţilor de însuşi Geo Popa pe acordurile străvechi, dar rafinate ale muzicianului iranian Amir Heidarkhodaee, interpretate de profesorul Gheorge Iorga.
Chiar dacă pe durata celor trei zile de sărbătoare reprezentanții centrului şi-au premiat invitaţii, seara de 17 octombrie a fost data când s-a decernat Marele premiu şi trofeul „George Apostu”.
Anul acesta cel care a plecat cu marele premiu a fost Ovidiu Bălan, dirijorul Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău. De-a lungul timpului acesta a ochestrat alături de mari dirijori pe scenele operelor din: Philadelphia, Los Ageles, Chicago, New York.
În cei 25 de ani de existenţă Centru de Cultură a mai decernat Marele premiu şi trofeul „George Apostu” unor mari personalităţi precum: sculptorului Gheorghe Zârnescu, câştigătorul primei ediţii, la a doua ediţie permiu a fost adjudecat de marele actor român Radu Beligan.
Conform unui comunicat oferit de către reprezentanţii Centrului Cultural „George Apostu” mass-mediei băcăuane, Centrul de Cultură s-a bucurat să „deschidă, din nou, porţile spiritului, contopind onoarea şi emoţia regăsirii cu nume de prestigiu ale ştiinţei şi culturii româneşti, buni cunoscători şi participanţi activi, cu remarcabile contribuţii la programele, proiectele şi realizările culturale ale Centrului”.
Chiar dacă evenimentele culturale sunt destul de rare pe plaiurile băcăuane, spunem „Jos Pălăria” pentru cei 25 de ani de existenţă a Centrului de Cultură „George Apostu” şi pentru reuşita sa de a aduna laolaltă nume mari ale ţării noastre şi sperăm ca această tradiţie să fie păstrată de către succesorii centrului şi la aniversarea de 50 de ani.
Sursă foto & articol:
35-Vitraliu-anulXVIII-nr3-4-noiembrie-2010.pdf